A felébredés enneagramja kiváló könyv, ami megszabadíthat az önkorlátozó védekezési mechanizmusoktól, illetve hozzájárulhat ahhoz, hogy legjobb önmagaddá fejlődj.

„Jóval többek vagyunk annál, aminek gondoljuk magunkat, és az enneagram segít nekünk abban, hogy rájöjjünk erre.”

Beatrice Chestnut enneagram szakértő gondolatai:
Van egy elméletem. Míg az enneagram sokak által kedvelt és népszerű téma a közösségi médiában, az embereknek csak egy kis százaléka állítja azt, hogy „használja” vagy „ismeri”, esetleg rendelkezik szakmai tudással, és ér el általa érdemi belső változásokat.
Az enneagram személyiségrendszere által sorsfordító észrevételeket tehetünk, de vajon hányan szánnak energiát arra, hogy ténylegesen, az alaptermészet keretein túl is felhasználják a szimbólumot és az archetípusokat? Természetesen az emberek csak felületesen használják az enneagramot – afféle játékként, vagy házibulik beszédtémájaként.

Ha korlátolt tudás birtokában, mély munka nélkül beszélünk az enneagramról, a legjobb, ha tisztázzuk, hogy csupán ezen a szinten foglalkozunk a rendszerrel, és nem hiszünk abban, hogy valami nagyobb részesei vagyunk általa (vagy legalábbis ezt éreztetjük másokkal).
Legfőképpen pedig, ha az enneagramot csupán a közösségi médiában látható hobbiként, sztereotipikus besorolási rendszerként, szórakozásként vagy az egónk növelésére használjuk, az a mi dolgunk – ebben az esetben azonban ne beszéljünk hozzáértőként, tanítsuk vagy használjuk professzionális környezetben.

Ha helytálló az elméletem, miszerint az emberek nagy többsége könnyelműen és felszínesen használja az enneagramot anélkül, hogy elvégeznék a munkát, amivel alátámaszthatnák a szavaikat és a cselekedeteiket, akkor ez a helyzet gyengíti az enneagram-mozgalmat. Ezáltal pedig az enneagram, mely az állandó változás jelképe – amelynek a helyes használat során megvan a hatalma a valódi változás elindításához – átalakul valamivé, ami egyáltan nem képes módosítani semmit.
Ha az emberek a szükséges, mély munka elvégzése nélkül beszélnek az ennegramról, vagy reklámozzák azt (és sok esetben vele együtt magukat is), az az enneagram tanításának, megtanulásának és használatának elsilányosodásához vezet.
Hadd soroljak fel néhány problémát, amit az elméletemhez híven abban látok, hogy az emberek hajlamosak felületesen használni az enneagramot. (Emiatt az enneagram azt eredményezheti, hogy az emberek változás helyett benne ragadnak a személyiségükben, mivel az „enneagram nyelve” elhitetheti velük, hogy előrébb járnak a növekedési útjukon, mint valójában.)

Mélység helyett diagnózis
Úgy látom, hogy többféleképpen használják az enneagramot önmaguk azonosítására. Gyakran mutatkoznak be úgy emberek, hogy egy típushoz, egy szárnyhoz, egy altípushoz és egy ösztönvariánshoz tartoznak. De vajon felhasználnak-e bármit is ebből az információból arra, hogy felmérjék, mennyire egocentrikusak a mindennapi életben? Nem tudom. Lehetséges ténylegesen „dolgozni önmagunkon”, amikor egyszerre három különböző mérőszámra figyelünk? Majdnem 28 éve foglalkozom az enneagrammal, de nem jutottam tovább a típusomnál és az altípusomnál (ami az alapérzés és domináns ösztön vizsgálatát jelenti). Önkéntelenül is felmerül bennem a kérdés, hogy az enneagram-diagnosztizálás különböző elemei végül nem csak figyelemelterelőként szolgálnak-e sok enneagram-rajongónak.

 

 

A félrediagnosztizálások tömege (avagy a vakfoltok vaksága)
Helyes típusunk megtalálása több jó okból is kihívást jelenthet. Talán nem ismerjük magunkat annyira, mint gondolnánk. Esetleg azzal azonosítjuk magunkat, amilyenek lenni szeretnénk, és nem azzal, amilyenek vagyunk. Lehet, hogy vakok vagyunk kulcsfontosságú dolgokra. Talán nem kaptunk kellő útmutatást vagy tájékoztatást a „tanárunktól” vagy egy enneagram-gyakorlótól. Netalán szegényes volt az útmutatás, amit kaptunk, de nem tudtuk (nem könnyű felismerni), mert mélyen tiszteltük a vezetőnket. Esetleg nem ismerjük túl jól a rendszert. Lehet, hogy valaki olyan rendelt hozzánk egy típust, akinek a saját vakfoltja útját állta annak, hogy tisztán lásson bennünket. Az is elképzelhető, hogy védekezési reflexet váltott ki belőlünk a leírás egy nekünk nem tetsző eleme, és azt gondoltuk, hogy „Én nem ilyen vagyok!”, pedig valójában igen.
Az enneagram bonyolult, és egy tanulási folyamat sokat könnyít azon, hogy megtaláljuk azt a modell által leírt archetípust, ami hozzánk tartozik. Nehéz elég tudatosnak lennünk ahhoz, hogy felismerjük, mennyire vagyunk öntudatosak. Tehát megértem, hogy igazi típusunk (és altípusunk) felfedezése egy hosszú és lényeges folyamat. Ugyanakkor viszont azt gondolom, hogy a helyes variáns hiányában nem tudunk az enneagram hatalmának legmélyére ásni.

 

Mikor megtaláljuk a helyes típusunkat és altípusunkat, és bepillantást nyerünk abba, miszerint működünk – akkor veheti kezdetét az igazi munka!

 

Eltökéltség a valódi változásra
Ha a növekedés bármiféle útjára lépünk, először is igazán akarnunk kell változni.

 

Ha nem vagyunk motiváltak a problémáink megvizsgálásában és a régi minták elengedésében – hogy helyükre új és egészséges mintákat teremtsünk –, nem fogunk haladni sehová.

 

Talán tudunk „beszélni róluk”, de ha a tetteink nem tükrözik a szavainkat, mire megyünk velük? Nem sokra. Ahhoz, hogy elég lendületet nyerjünk viselkedésünk megváltozásához, el kell végeznünk az önmegfigyeléssel, önvizsgálattal és önmagunk megkérdőjelezésével, valamint a védelmünk leszerelésével és a sebezhetőségre való hajlandósággal járó kemény munkát. Nem vagyok biztos abban, hogy mindenki, aki azt állítja, hogy ismeri és használja az enneagramot, így tesz, vagy egyáltalán szeretne így tenni. Ezt igazán akarnunk kell.

Összetévesztjük az ennagram ismeretét és a valódi pszichológiai munkát
Szeretem az enneagramot, mert sokat segített nekem, és azoknak, akikkel együtt dolgozom. Azonban az enneagram nem önálló eszköz. Önmagában nem növekedési út. Az enneagram egy modell, amit alapként vagy térképként használhatunk, mely által betekintést nyerhetünk egyedi növekedési feladatainkba, de ezeknek a tevékenységeknek az elvégzése többet követel csupán az enneagramnál.
Ahhoz, hogy elvégezhessük az enneagram által kijelölt feladatokat, szükségünk van támogatásra, és valamiféle módra vagy módszerre, hogy megvalósíthassuk a fejlődéssel járó munkát, amit az enneagram segítsége által határoztunk meg. Tehát ha tíz éve tanulmányozzuk az enneagramot, de ez idő alatt semmiféle terápia, spirituális munka, coaching vagy csoportos munka nem volt az életünkben, nem azt tesszük, amit kellene. Nem fogunk igazán változni. Legyünk alázatosak és őszinték azzal kapcsolatban, hogy hol vagyunk, mit tudunk és mit kell (vagy kellene) tennünk.

 

 

Nincs szükség végzettségre (valódi szakértelemre) az enneagram „tanításához”
Az egyik oka annak, hogy a valóság ellenére az emberek azt gondolják, hogy igazi belső munkára használják az enneagrammot az, hogy az enneagram-tanáruk nem végezte el a munkáját vagy nincs meg az enneagram szakszerű és mélységekbe menő ábrázolásához szükséges képzettsége. Az enneagram megfelelő tanításához szükség van végzettségre – valódi oktatásra, képzésre vagy gyakorlatra – a következő területek valamelyikén: pszichológia, spiritualitás, szervezetfejlesztés, vagy ezen tanulmányokhoz és gyakorlatokhoz kapcsolódó terület.
Manapság vezethetünk workshopot vagy írhatunk könyvet az enneagramról úgy, hogy nem rendelkezünk pszichológiadiplomával, terápiás vagy spirituális vezetői tapasztalattal, és nem dolgoztunk hosszabb időn keresztül a pszichológia vagy a spiritualitás területén közvetlenül emberekkel. Ennek hatására világszerte csökken az enneagram által inspirált munka minősége és sérül a tekintélye mint a növekedés eszköze. Emellett láthatatlan akadályokat emel a valódi fejlődés elé, ami azoktól az enneagram-gyakorlóktól ered, akiknek hiányos a modell megértése, az emberi fejlődés összetettségének alapos ismerete és a megfelelő tapasztalatok.

Végezetül pedig…
Nem állítom, hogy a legtöbben – vagy mindenki – akik az enneagramról tanítanak, rosszul csinálják a dolgukat. Hiszek abban, hogy sokan magas szintű, és tisztességes munkát végeznek. Azt akarom mondani, hogy amikor egy olyan eszközzel dolgozunk, ami ilyen jól rávilágít a vakfoltjainkra, fontos megbizonyosodnunk arról, hogy állandóan figyelemmel kísérjük egónkat és ezeket a vakfoltokat – nem hagyjuk, hogy elhomályosítsák ítélőképességünket arról, hogy elvégezzük-e a belső munkát – és hogyan beszélünk az enneagramról, illetve tanítunk másokat.
Hálát adok mindenkiért, aki igazi szakértelemmel dolgozik, tanít és ír az enneagramról, azoknak, akik tapasztalatokkal tudják alátámasztani a munkájukat, szavaikat cselekedetek követik és alázattal használják a modellt, így világszerte hasznos forrássá teszik ezt a figyelemre méltó rendszert. Hadd emlékeztessem mindannyiunkat – akik az enneagrammal foglalkoznak – arra, hogy meg kell győződnünk arról, hogy mi magunk is elvégezzük a saját belső munkánkat – és ezt alázattal tesszük – ezáltal támogatva a rendszer épségét, és mindazt, amit taníthat nekünk.

https://cpenneagram.com

 

Ajánlott könyvek:

A FELÉBREDÉS ENNEAGRAMJA

A siker alapelvei könyv

GYAKORLATI INGA MINDENKINEK

SORSUNK
A CSILLAGOKBAN