Az enneagram időtlen bölcsességen alapuló összetett és jelentős szimbólum, amely segít annak a megértésében, hogy a túlélési stratégiák, amelyeket korai életszakaszunkban alkottunk, hogyan homályosítják el igazi énünket az idő múlásával. Segít, hogy megismerjük igazi önvalónkat, feltárva előttünk azokat a szokásmintázatokat és vakfoltokat, amelyek akadályt állítanak fejlődésünk és átalakulásunk elé.

Egy eszköz önmagunk igazi megismeréséhez
Interjú Beatrice Chestnut enneagram szakértővel

Dr. Beatrice Chestnut

Dr. Beatrice Chestnut

Dr. Beatrice Chestnut, okleveles pszichoterapeuta, coach és üzleti konzulens, San Franciscóban praktizál. Doktori fokozattal rendelkezik kommunikációból és mesterdiplomával klinikai pszichológiából. Több mint harminc éve tanulmányozza az enneagram rendszerét, és okleveles enneagram tanár.

Kérlek meséld el, hogyan vette kezdetét az enneagram-utazásod? És azoknak, akik nem ismerik, mi az enneagram?

Hétköznapi környezetben ismerkedtem meg az enneagrammal, egy barátom édesapjától hallottam róla 1990 márciusában vacsora közben. Nagy szerencsémre az illető dr. David Daniels pszichiáter és az enneagram tanításának egy korai úttörője volt az Egyesült Államokban. Ő indította az első enneagram tanfolyamot ott, ahol felnőttem, Helen Palmer társaságában, aki az egyik legnépszerűbb könyvet írta az enneagramról 1989-ben. A tanításaikon keresztül sajátítottam el az enneagram ismeretét 1994 és 1997 között.

 

Az enneagram egy személyiségtípus-rendszer, amely betekintést kínál az egyén pszichológiai felépítésébe, és lehetőséget nyújt a pszicho-spirituális fejlődésre.

 

 Az enneagram ősi hagyományok bölcsességében gyökerezik, amely magyarázat lehet az egyedülállóan találó gondolkozási, érzelmi és viselkedésbeli minták leírására.

Az évek alatt szerzett tapasztalataid alapján miért gondolod, hogy az enneagram sikeres eszköze a változásnak?

Az enneagram azért sikeres ebben, mert tulajdonképpen egy objektív térképe a személyiségünknek, amelyet felhasználhatunk arra, hogy jobban megismerjük tudatalatti mintáinkat és vakfoltjainkat, így tudatosabbá válhatunk. Minden személyiség túlélési stratégiaként kezdi működését, ami felnőttkorban önkorlátozó és mégis jórészt automatikus, védekező rendszerré alakul át. Az enneagram segít meglátni ezeket a láthatatlan megszokott védekezési mintákat, így megszabadulhatunk tőlük.

Az ókori görögök úgy hitték, hogy az élet titka és minden tudás alapja egy kulcsmondat: „Ismerd meg önmagad!” És az enneagram pontosan az effajta bölcsességből fakad. Az emberi természetről és transzcendencia lehetőségeiről szóló, időtálló igazságokon alapul.

 

 

Mikor tudatosult benned, hogy nagy energiát szeretnél az enneagramba fektetni?

Amikor először olvastam a típusomról, rögtön beleszerettem. El sem tudtam hinni, hogy létezik valami, ami ilyen pontosan ír le engem: mindazt, amit már tudtam magamról, és azt, amit még csak sejtettem, de ösztönösen éreztem, hogy igaz. Amikor megtudtam, hogy dr. Daniels enneagram fórumokat vezet, ahol az egyes típusokhoz tartozó emberek megosztják egymással, hogy miként segíti őket tudatosabbá válniuk az, hogy látják saját viselkedésbeli mintáikat, tudtam, hogy terapeuta szeretnék lenni, hogy hozzásegítsem az embereket ehhez a felébredéshez. Minél többet tudtam meg az enneagramról és a hozzá kapcsolódó dolgokról, főleg a mögötte húzódó, az emberi evolúcióról szóló mély igazságokra rávilágító ezoterikus tanításokról, annál többet akartam tanulmányozni. Végtelenül lenyűgöző számomra.

Azoknak, akik most fedezték fel a típusukat és szeretnék beleásni magukat az enneagramba, melyik a legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venniük?

Lényeges, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy valóban a helyes típushoz soroltuk-e magunkat. Ha biztosak vagyunk abban, hogy melyik típushoz tartozunk, nagyon fontos, hogy minőségi információt szerezzünk róla, amely segíti önvizsgálatunkat.

 

Fontos az is, hogy személyiségünk minden aspektusát tanulmányozzuk, beleértve a fő mozgatórugónkat, a domináns ösztönünket és az alkategóriánkat is.

 

Az így nyert pontos meglátásaink segítenek az önvizsgálatban és növelik a tudatosságunkat. Lényeges aspektus a „szenvedély” (alapérzés – a ford.) is, mivel ez a személyiségünk központjában elhelyezkedő érzelmi mozgatórugó, amely gyakran tudattalan marad. Fontos tudatosítani magunkban ezt és a többi vakfoltunkat is gondos önvizsgálat segítségével, azzal, hogy odafigyelünk olyan dolgokra, amelyekre a főtípusunk és altípusunk „alapbeállításai” szerint ezelőtt nem figyeltünk.

Azoknak, akik már sokat tudnak az enneagramról, mit javasolnál, hogyan mélyíthetnék el tudásukat?

Fontos, hogy a másokkal együtt végzett munka során mélyítsük el tudásunkat. A könyvek jók kezdésnek, de az enneagram nem egy különálló eszköz. Más szóval, vigyük magunkkal a terápiás ülésekre, hogy általa meglássuk magunkat, és tudatosabbá váljunk az enneagramban tanult mintákat illetően. Beszélgessünk róla a párunkkal és a barátainkkal – vigyük át gyakorlatba, hogy általa megérthessük egymást. Vegyünk részt enneagramalapú workshopokban, vagy tanuljunk róla egy csoportban.

Nehéz igazán fejlődni, amikor magunkban tanulunk, mint ahogy nehéz felfogni azt is, amit csinálunk. Az enneagram a mély, belső munkára lett kitalálva – erről szól az egész –, tehát ne ragadjunk le a felületes leírásoknál. Keressük a lehetőségeket, hogy irányadóként használhassuk önmagunk egyre mélyebb és mélyebb megértéséhez, legyen szó akár terápiáról, coachingról, akár csoportos foglalkozásokról, workshopokról vagy lelkigyakorlatokról. Minél több időt és energiát fektetünk az enneagram tanulmányozásába, annál többet akarunk tudni.

 

 

A Yellow Co. közösség tagjai nagyrészt 25 és 35 év közötti nők, akik munkájukat a Föld jobbá tételére szeretnék használni. Miként hasznosítható számukra az enneagram üzleti szempontból, csapatként és egyéni vállalkozóként?

Az enneagram kiváló eszköz a kapcsolatok erősítésére. A tudatossággal kezdődik, de felhasználható arra is, hogy rávilágítson a világnézeteink és felfogásaink között húzódó különbségekre, egyszersmind egy olyan semleges nyelvezet, amellyel beszélhetünk a perspektívák sokszínűségéről.

Az enneagram képesa gyors kölcsönös megértés kialakítására, illetve arra, hogy empátiát váltson ki belőlünk mások iránt, mivel megértjük, hogy nem azért mondanak nekünk ellent, mert makacsok vagy kötekedni akarnak, hanem mert más lencsén keresztül látják a valóságot, mint mi. A magánvállalkozók felismerhetik, mi az, amit jól csinálnak és mi az, amire nem fordítanak elég figyelmet. Ez fellebbentheti a fátylat egy olyan képességről, amit még fejleszteniük kell, vagy arról, hogy esetleg hivatalos segítséget kell kérni valamiben.

A jelen megosztó politikai légkörében, milyen eszközként használható az enneagram?

Kiváló kérdés. Minden enneagram típust elsődlegesen az határoz meg, hogy mire figyel az adott személy.

 

Kulcsfontosságú, hogy a nézetbeli különbségek alapja az, hogy az emberek más és más dolgokra koncentrálnak.

 

Míg az egyik ember a félelmeire összepontosít, addig egy másik talán a hatalomra. Valaki arra koncentrál, hogy mindenki kedvelje, más pedig a versengésre és a győzelemre.

Ezenkívül az enneagram rendszere megmutatja, hogy az ösztöneink és a „mély érzelmeink” gyakran tudat alatt vezérelnek bennünket. Mikor enneagramhoz hasonló eszközöket használunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy amit csinálunk a félelmen, a túlélési ösztönön vagy a biztonság igényén alapul, felülemelkedhetünk az alantas szándékokon, hogy érettebb és elfogadóbb módon kommunikáljunk. Mikor megértjük, hogy kilenc különböző módon láthatjuk a világot, könnyebben társalgunk empatikusan és megértően azokkal, akikkel nem értünk egyet. Időnként pedig az, hogy a saját pszichológiai fejlődésünkre koncentrálunk, arra ösztönöz másokat, hogy ők is így tegyenek.

Milyen tanácsot adnál egy egyedülálló, 29 éves „nyolcas” nőnek, aki távolról dolgozik, és állandóan egyensúlyozni próbál a társaság és a felfedezés között, és aki tudni szeretné, hogyan lehetne önmaga legegészségesebb verziója egy olyan önálló életstílussal élve, amely megnehezíti az új kapcsolatok kialakítását? Természetesen egy barátom kérdezi. ?

Oké! Sok nyolcas számára a kulcs az, hogy hozzá tudjanak férni a sebezhetőségükhöz. Az önállóság talán biztonságos és kényelmes, de ha hozzáfér ahhoz, amitől sebezhetőnek érzi magát, és szembenéz vele, képes lehet egyensúlyozni a felfedezés és önállóság iránti vágyát azzal, hogy többet foglalkozik a társasággal és kapcsolódik másokkal. Amikor a nyolcasok összekapcsolódnak és együtt élnek az érzékenységükkel és sebezhetőségükkel (és nagylelkűségükkel), automatikusan kiegyensúlyozzák az önállóságra és elvonulásra való túlzott koncentrációt azzal, hogy képesek nyitni a mély kapcsolódás és a kielégítő társas kapcsolatok felé.

Forrás: https://archive.yellowco.co

 

Ajánlott könyvek:

A FELÉBREDÉS ENNEAGRAMJA

A siker alapelvei könyv

GYAKORLATI INGA MINDENKINEK

.
DIMENZIÓTAROT