A szíved intelligenciája mindig veled van. Állandó. Bízhatsz benne. Fontos elismerni, mert azt jelenti, hogy szíved bölcsessége – a válaszok az élet legmélyebb és legrejtélyesebb kérdéseire, amelyekre senki más nem tud válaszolni – már létezik benned. Nincs szükség arra, hogy valamit felépíts vagy elkészíts ahhoz, hogy használni tudd céljaidra – ehelyett a szíveddel való kapcsolat és a hely, ami a válaszokat tárolja, már megvan. És bár a születésed óta veled volt, te választod meg, mikor férsz hozzá ehhez a linkhez „forródrótként”, hogy megtudd életed legmélyebb igazságait.

Azt is választhatod, hogy szíved bölcsességét csak különleges körülmények között kérdezed meg, amikor nincs hová menni és nincs kihez fordulni tanácsért. De lehet, hogy úgy döntesz, hogy olyan kapcsolatot alakítasz ki a szíveddel, amely a második természeteddé válik, és amely az útmutatás forrása lesz életed minden napján. Függetlenül attól, milyen szerepet szánsz életedben a szív intelligenciájának, rajtad múlik, hogyan osztod meg másokkal, amit a szívedből hallasz, és hogyan kezeled a mindennapi világod valóságát. És itt meg kell tennünk egy megkülönböztetést.

 

Kérdés feltevése a szívednek 5 lépésben

Szeretném megragadni ezt a lehetőséget, hogy bemutassak egy bevált technikát, amely lehetővé teszi ezen intuíció bölcsességének elérését is. Azt szeretném, hogy ez a gyakorlat személyes legyen, ezért úgy fogom megírni ezt a részt, mintha közvetlenül beszélgetnék veled, miközben mellettem ülsz a nappalimban. Ez a gyakorlat egyike azoknak az alkalmaknak, amikor a tudomány és a spiritualitás átfedésbe kerül. Míg a tudomány leírja a közeli kapcsolatot a szív és az agy között, az ősi szellemi gyakorlatok és az önmagunk feletti kontrollra irányuló technikák, amelyek évezredeken keresztül segítettek az embereknek erre a kapcsolatra támaszkodni, ugyanezt megteszik anélkül, hogy tudományos magyarázatra lenne szükségük.

Valószínűleg nem véletlen, hogy a HeartMath Intézet kutatói által kifejlesztett szigorúan tudományos technikák szoros párhuzamban állnak a kolostorokban vagy az őslakos spirituális gyakorlók által megőrzött ősi hagyományok technikáival. Mindannyian különböző módon tanulunk, és tapasztalatom szerint amikor valami igaz, úgy tűnik, az a világban különböző formákban jelenik meg, hogy visszatükrözze tanulásunk variációit.

Ezt az elképzelést szem előtt tartva úgy döntöttem, hogy – az engedélyükkel – megosztom a következő IHM-technikát, mert biztonságos, az alapja megfelelő kutatásokkal alátámasztott tudomány, amely jóváhagyja a lépéseket. Oly módon egyszerűsítettem, hogy hozzáférhetővé és könnyen használhatóvá váljon a mindennapi életben.

Azonban mint minden olyan technika esetében, amelyet tanár ad át a tanítványnak, a szív–agy koherencia létrehozásának lépéseit a legjobban úgy lehet megtapasztalni, ha tapasztalt szakember segíti a folyamatot. Így bár a következő bekezdésekben leírom a szív–agy koherencia létrehozásának elveit, arra biztatlak, próbáld ki a HeartMath Intézet weboldalán (lásd a Források című részt) található ingyenes online instrukciókat.

A szív–agy koherencia létrehozásának technikája hivatalosan a Quick Coherence® technika nevet viseli, amelynek a HeartMath Intézet a következőkben leírt három egyszerű lépését dolgozta ki. A lépések egymástól függetlenül azt a jelet küldik a testnek, hogy egy adott váltást elindítottunk. A lépések egymással kombinálva olyan élményt hoznak létre, amelyek visszavezetnek minket ahhoz a természetes harmóniához, ami testünkben létezett az élet elején, mielőtt még megkezdtük volna szív–agy hálózatunk lekapcsolását a kondicionálásunkon keresztül. A 4. és 5. lépés, ahol hozzáférünk szívünk bölcsességéhez, az 1–3. lépésben létrehozott koherenciára épül.

 

A lépések, melyekkel gyorsan koherenciát tudsz teremteni, hogy hozzáférj szíved intelligenciájához, a következők:

 

1. lépés: Fókuszálj a szívedre

 • Teendő: Hagyd, hogy a tudatosságod elmozduljon saját elmédtől, és a szíved régiójához vándoroljon.
 • Eredmény: Ez jelzést küld a szívednek, hogy váltás történt: már nem foglalkozol a körülötted lévő világgal, és kezdesz tudatában lenni a benned lévő belső világnak.

 

2. lépés: Lassítsd le a légzésedet

 • Teendő: Kezdj a szokásosnál kicsit lassabban lélegezni. Körülbelül öt-hat másodpercig lélegezz be, és ugyanazzal a sebességgel lélegezz ki.
 • Eredmény: Ez az egyszerű lépés egy második jelet küld a testednek, hogy biztonságban vagy, és egy olyan helyen, amely támogatja a folyamatodat. A mély, lassú légzésről régóta tudott, hogy ellazítja az idegrendszert (más néven paraszimpatikus reakció).

 

 

3. lépés: Éld át a megújhodás érzését

 • Teendő: Legjobb képességeid szerint érezz őszinte gondoskodást, elismerést, hálát vagy könyörületességet bármi vagy bárki iránt. A siker kulcsa itt az, hogy olyan őszinték és szívből fakadóak legyenek az érzéseid, amennyire csak lehetséges.
 • Eredmény: Ennek az érzésnek a minősége finomra hangolja és optimalizálja a koherenciát a szíved és az agyad között. Bár mindenki képes felébreszteni valamilyen érzést ennél a lépésnél, ez egyike azoknak a folyamatoknak, amelyeknél valószínűleg kísérletezned kell, hogy megtaláld, mi működik neked a legjobban.

 

A 3. lépés sikeres befejezésével a szívet és az agyat összefűző kapcsolat – és az ezt követő szív–agy koherencia – létrejött. Ezen a ponton a szív és az agy az idegrendszeri hálózaton keresztül kommunikálnak, amely összeköti őket. Noha módszertanilag ez a Quick Coherence® technika befejezése, ugyanakkor egyúttal kiinduló lépése is más folyamatoknak. Felhasználhatjuk az általunk létrehozott koherenciát a mélyebb állapotok eléréséhez, beleértve az e fejezetben ismertetett mély intuíciót. A szív–agy koherencia állapotából történik, hogy elérjük a mély intuíciónkat, és megkapjuk szívünk intelligenciájának útmutatásait. A 4. és 5. lépés írja le ennek részleteit.

 

4. lépés: Tegyél fel egy kérdést a szívednek

 • Teendő: Az előző három lépés megteremti a harmóniát az agyad és a szíved között, ami lehetővé teszi számodra, hogy hozzáférj a szíved intelligenciájához. Ahogy továbbra is lélegzel és tartod a fókuszt a szívedben, itt az idő feltenni a kérdésedet.
  A szív intelligenciája általában akkor működik a legjobban, ha a kérdések rövidek és lényegre törőek. Ne feledd, hogy a szívednek nincs szüksége bevezetésre vagy az előzmények ismertetésére. Csendesen tedd fel a kérdésed, egyetlen tömör mondatként, és aztán hagyd, hogy a szíved úgy reagáljon, ami a legjobban működik neked.
 • Eredmény: Intuíciód megnyílik, és elkezdődik egy párbeszéd.

 

Gyakran kérnek, hogy értelmezzem az emberek álmaiban megjelenő szimbólumokat, vagy hogy mondjam meg életük valamilyen tapasztalatának jelentését. Bár a véleményemet elmondhatom, ennél többet nem tudok tenni. Ez az én értelmezésem, hogy mit jelent az adott kép vagy tapasztalat az ő életükben. Az az igazság, hogy valószínűleg nem tudom, hogy egy másik ember álma vagy tapasztalata mit jelent az ő számára. És az is igaz, hogy ők viszont tudhatják!

A szíveddel folytatott sikeres párbeszéd kulcsa ez: ha minden eszközzel és potenciállal rendelkezel a tapasztalat megszerzéséhez, akkor azzal a felhatalmazással is rendelkezel, hogy megtudd, mit jelent a tapasztalatod.

Bár nem akarom befolyásolni a kérdezésed folyamatát, egy-egy példa néha hasznos lehet. Egy titokzatos álom tökéletes lehetőség a szív bölcsességének alkalmazására valós helyzetben. A szív–agy koherencia szintjéről, amelyet az előző három lépésben megalapoztál, egyszerűen tedd fel a következő kérdéseket, és töltsd ki az üres helyeket az emberek, szimbólumok vagy más identitások nevével, akikről és amikről kérdezel. A következő formulák csak példák. Választhatsz egyet, amely megfelel a számodra, vagy elkészítheted a sajátodat, a következők egyikének felhasználásával:

 • „Kérem, hogy szívem legmélyebb bölcsessége mutassa meg _______________ jelentőségét az álmomban.”
 • „Kérem, hogy szívem egyetlen szeme, amely ismeri a rám vonatkozó igazságot, tárja föl előttem _______________ jelentőségét, melyet álmomban láttam.”
 • „Kérem, segítsen nekem megérteni a _______________ jelentőségét az életemben.”

 

 

5. lépés: Hallgasd meg a választ

 • Teendő: Azonnal légy tudatában annak, hogyan érzi magát a tested, amikor felteszed a kérdésed a 4. lépésben. Jegyezd fel az összes felmerülő érzetet – például meleget, bizsergést vagy fülcsengést – és érzelmet. Azok számára, akik már rá vannak hangolva testükre és szívük intelligenciájára, ez a lépés a folyamat legegyszerűbb része. Azok számára, akiknek talán kevesebb tapasztalatuk volt arról, hogyan hallgassanak a testükre, ez egy tudatossággyakorlat.
 • Eredmény: Mindenki a maga egyedi módján tanul és él. Nincs helyes vagy helytelen módja szíved bölcsességének fogadására. A legfontosabb itt az, hogy tudd, mi működik legjobban a számodra.

 

Mint már említettem, a szívem bölcsessége hozzám szavak formájában érkezik, miközben melegséget érzek a testemben. Mások soha nem hallanak szavakat, és csak a nonverbális kommunikáció formáit tapasztalják, például, hogy a saját szívükből vagy zsigereikből meleg sugárzik. Az emberek néha azt érzik, hogy a béke hullámai mossák át őket belülről, amikor megkapják a választ kérdésükre. Ne feledd, te és a tested különleges társak vagytok a világon. Ami fontos itt, hogy hallgass a saját testedre, hogy megtanuld, hogyan kommunikál veled, és add meg neki a lehetőséget, hogy hallathassa a hangját.

Most már rendelkezel egy lépésről lépésre végigvezető technikával, amely segít, hogy eszközökkel felhatalmazva érezd magad az élet legnagyobb kihívásaival szemben. Bár valószínűleg nem tudod megváltoztatni azokat a helyzeteket, amelyek az ajtódon kopogtatnak, azt biztosan meg tudod változtatni, hogyan érezz velük kapcsolatban, és azt, hogyan reagálj ezekre a szituációkra.

Ha a korábbiakban ez még nem történt meg, akkor lehet, hogy rájössz: a szíved bölcsessége nagyszerű barátoddá válik, az egyik legnagyobb erőforrássá az életedben. A szívalapú megoldások következetessége és pontossága felhatalmaz rá, hogy bármilyen személlyel vagy erővel előadódott helyzettel magabiztosan nézz szembe – ezt egyébként nehéz megtalálni, amikor tehetetlennek, túlterhelteknek és elveszettnek érzed magad.

Őszintén elmondhatom, hogy a szívem bölcsessége soha nem vezetett rossz döntéshez. És bár nem használtam ezt a technikát az életemben meghozott minden nagy döntésnél, azt is őszintén mondhatom, hogy csak olyan döntéseimet bántam meg, amikor nem folyamodtam a szívem bölcsességéhez.

Ha elvégezted a feladatot, arra kérlek, jegyezz meg valami fontos dolgot: nincs helyes vagy helytelen módja szíved bölcsessége fogadásának. Mindannyian saját egyedi kóddal születünk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy hozzáférjünk a szívünk bölcsességéhez, és alkalmazzuk azt a saját életünkben. A kód titka az, hogy tudd, mi működik a legjobban a számodra.

 

Szívünk bölcsességéhez egy folyamaton keresztül férhetünk hozzá, amelyet öt egyszerű lépésben lehet összefoglalni: összpontosíts, lélegezz, érezz, kérdezz és hallgass rá.

 

Forrás: Az emberiség ereje

 

Ajánlott könyvek:

AZ EMBERISÉG EREJE

A siker alapelvei könyv

AZ ISTENI KÓD

HEAL – A GYÓGYÍTÓ BENNED ÉL