A csakrák testünk energiaközpontjai. A hét fő csakra a gerincoszlop mentén helyezkedik el – a gerinc tövétől a fejtetőig. Mindegyik különböző szükségletekért és érzelmekért felelős (az alapvető túléléstől kezdve egészen a lélekkel és az Univerzummal való kapcsolódásig), és mindegyiknek megvan a maga színe. Ezek a színek a VNCZKIL színskálát követik a vöröstől a liláig (vörös, narancs, citromsárga, zöld, világoskék, ibolya, lila).

A pangó energia kiengedésére és gyógyítására hatékony módszer a csakrák felszabadítása és kiegyensúlyozása, de a színek megértése is elősegíti a csakrák működését.

 

Miért fontosak a csakrák és hogyan használhatjuk őket?

Minden csakraszín egy olyan különleges rezgési frekvenciát hordoz, amire rácsatlakozhatunk, és amit használhatunk és felerősíthetünk” – magyarázza Margarita Alcantara Los Angeles-i akupunktőr, reiki mester és a Csakragyógyítás szerzője. „Ilyen szinten elmerülni a gyógyulásában hatalmas dolog.”

Ezt észben tartva, egy bizonyos csakraszínnek a használata segíthet bevonzani a szín energiáját – vagy rezgését – az életünkbe. Mikor döntenünk kell, hogy melyik színt építsük be a rutinunkba, vegyük figyelembe milyen energiára van szükségünk az adott pillanatban. Ezután nézzük át a lenti listát, hogy megtaláljuk a megfelelő színt.

Alcantara azt javasolja, hogy a kiválasztott csakraszínnel vagy színekkel a vizualizáció útján dolgozzunk: a megadott színt képzeljük el egy fénygömbként a testünkben, és figyeljük meg ahogy nő és sugárzik. Vizualizáljuk, amint egyre erősebbé és élénkebbé válik minden egyes levegővételünkkel.

Ha érdeklődünk a kristályok iránt, kereshetünk egy követ, ami megfelel a kiválasztott színünknek és beemelhetjük a napi spirituális gyakorlatunkba. Fogjuk kezünkbe a meditáció során, tegyük az oltárra vagy hordjuk magunknál szándékunk emlékeztetőjeleként.

 

1. Gyökércsakra

Színe: vörös.

A gyökércsakra adja az alapunkat. Életünk első hét évében fejlődik ki, és a túlélésért, valamint biztonsági szükségleteinkért felelős. Megtestesítője a vörös szín, és egyensúlyvesztés során úgy érezhetjük, hogy bizonytalanok vagyunk, nem vagyunk biztonságban és akár a valóságtól való elszakadás érzését is tapasztalhatjuk.

Köve: hematit.

A hematit, ez a vöröses-fekete ásvány, ideális a gyökereink ápolására.

 

2. Szakrális csakra

Színe: narancssárga.

Az alsó hasüregben található szakrális csakra a kreativitáshoz és a szexualitáshoz köthető. A narancssárga színhez társítják, és a gyökércsakra kifejlődését követő hét évben jön létre 14 éves korunkig (ahogy öregszünk ez a hétéves ciklus folytatódik minden egyes csakránknál).

Köve: tigrisszem.

A tigrisszem narancssárga színe megfelelővé teszi ezt a követ, ha kiegyensúlyozatlan a szakrális csakránk és kontrollvesztést érzékelünk az életünkben.

 

3. Napfonatcsakra

Színe: citromsárga.

A hasüregünkben felfelé haladva találjuk meg a napfonatcsakrát, amit a citromsárga színhez társítunk. Ez a csakra felelős az önbizalomért éppúgy, mint általában az önértékelésért és az önbecsülésért.

Köve: borostyánkő.

Ha valaha átéltünk már valamilyen szégyenérzetet vagy önbizalomhiányt, azt valószínűleg a gyomrunkban éreztük. Ebben az esetben egy sárga kő, amit alkalmazhatunk a borostyánkő.

 

 

4. Szívcsakra

Színe: zöld.

A következő a szívcsakra, amely – épp a szívünk felett, a mellkasunk közepén elhelyezkedve – a zöld színhez társítható. Azért a képességünkért felel, amely miatt képesek vagyunk szeretettel fordulni magunk és mások felé, és cserébe elfogadni ugyanezt a szeretetet.

Köve: rózsakvarc.

Ez az egyetlen kivétel a kristály–szín egyeztetésben: „A rózsaszín rózsakvarc páratlan kő, ha a szívcsakránkon akarunk dolgozni” – jegyzi meg Alcantara.

 

5. Torokcsakra

Színe: világoskék/türkiz.

A torokcsakra, melyet a világoskék, illetve a türkiz színhez társítanak, az önkifejezésért és az igazságért felelős. Mikor nyitva van, világosan és hatékonyan tudjuk átadni igazságunkat. Ha blokkolva van, meggyűlhet a bajunk azzal, hogy hitelesen osszuk meg a gondolatainkat.

Köve: kék csipkeachát.

A csipkeachát gyönyörű, világoskék árnyalata kiválóvá teszi a követ a torokcsakrával való foglalkozásra.

 

6. Harmadikszem-csakra

Színe: sötétkék/lila.

Ahogy öregszünk, egyre közelebb és közelebb kerülünk az önmegvalósításhoz. 36 és 42 éves korunk között kifejlődik a harmadikszem-csakra, amit a sötétkék és a lila árnyalatokhoz társítunk. Az intuíciónkért és az egónkon való túllépés képességéért felelős. Mikor nincs egyensúlyban, úgy érezhetjük, hogy elvesztettük a kapcsolatot a megérzéseinkkel.

Köve: ametiszt vagy lazurit.

Az ametiszt az ő gazdag lila árnyalataival, illetve a sötétkék lazurit bármelyike ideális ehhez a csakrához.

 

 

7. Koronacsakra

Végül pedig jöjjön a fejtetőnkön lévő koronacsakra. Az utolsó csakrának a fehér, illetve a violaszín felel meg. Akkor jön létre, mikor eléggé kifejlődtünk ahhoz, hogy hozzáférjünk egy felsőbb tudathoz – ami akár egy egész életbe is telhet, és nem mindannyiunknak sikerül.

Köve: tiszta kvarc.

A tiszta kvarc a megfelelő kő, ha ezen a csakránkon akarunk dolgozni, mivel úgy tartják, hogy segít a spirituális kapcsolatok iránt való megnyílásban.

 

Minél többet tudunk meg a csakrákról, annál nagyobb hasznukat vesszük őket egy kiegyensúlyozott és harmonikus élet kialakításában. Ha úgy érezzük, hogy valamely csakránk blokkolva van, kezdetnek kezdjük el alkalmazni a színét, hogy visszatérjünk egyensúlyi állapotunkba.

Forrás: www.mindbodygreen.com

 

Ajánlott könyvek:

CSAKRAGYÓGYÍTÁS

A siker alapelvei könyv

GYÓGYÍTÓ KRISTÁLYOK

CSAKRÁK – e-book