Az álmok csak akkor irracionálisak, ha az éber elme szemléli őket, ha megfejted a bennük rejlő szimbólumokat, közelebb kerülhetsz valódi önmagadhoz!

Mindannyian tapasztaltunk már olyan álmokat, amelyek gondolkodási szünetet adtak nekünk, vagy eltöprengtünk azon, hogy milyen mélyreható betekintést rejtenek ezek az éjszakai látogatások. Az álmok feltárhatják elménk legmélyebb részeit, olyan megoldásokat kínálhatnak fel, amelyeket az ébren lévő elme nem tudott felfogni, és fontos iránymutatásokat nyújthatnak a jövőnkre nézve. Ezek az értékes meglátások azonban mind hiábavalóak, ha nincs egy egyszerű, könnyen követhető útmutató az álmainkban megjelenő szimbólumokhoz és üzenetekhez.

Fejtsd meg az álmaidat! Ismerd meg a legpraktikusabb és legteljesebb kézikönyvet, amely segít lehámozni az álmok rétegeit egyenként, 21 nap alatt, hogy könnyedén megismerhesd álmaid jelentését, és mélyebbre merülhess a tudatalattid világában.

Leon Nacson álom-coach könyve átfogó, napról napra szóló útmutatót kínál az álmaink által közvetített legismertebb témákhoz, szimbólumokhoz és üzenetekhez.

 

 

Néhány apró ámde fontos tipp, hogy hozzáfogj álmaid dekódolásához:

Az álmok dekódolásához emlékezned kell rájuk! Néhányan szeretünk írni vagy gépelni, és jó, ha egy álomnaplót tartunk az ágyunk mellett vagy a számítógépünkön. De ha olyan vagy, mint én, talán könnyebben használsz felvevőeszközt. Manapság a mesés okostelefonok mellett olyan egyszerű letölteni egy alkalmazást, amely nemcsak rögzíti az általad mondottakat, de még át is írja, hogy később letölthesd. Ha ilyen módon rögzíted az álmaidat, nem pedig lejegyzed őket, akkor érzéseket és érzelmeket is beépíthetsz abba, ahogyan megfogalmazod a történteket, ami segít a dekódolási folyamatban.

Bármelyik módszert használod, fontos, hogy reggel ébredés után azonnal rögzítsd az álmaidat.

Az álmot első személyben, a lehető legpontosabban és a lehető legrészletesebben mondjuk el, olyan kifejezések használatával, mint „én vagyok…”, „úgy érzem…”, „hallom…” és „akarom…”, hogy segítsen megtapasztalni az álmot a pillanatában, és megragadni az érzelmeket.

 

 

„Álmodó, értsd meg magad. Amikor az álmok feltárásáról van szó, nincs jobb álomfejtő, mint önmagad.”

 

Az álmok dekódolása során első lépésként megvizsgáljuk az álomban megjelenő érzéseket. Majd figyelembe vesszük a releváns népszerű kifejezéseket, amelyek eszünkbe juthatnak, mit jelentenek és hogyan jelennek meg ezek a népszerű kifejezések az álmainkban.

Sokszor mondtam, hogy a hagyma nemcsak a kedvenc zöldségem, hanem tökéletes az álmok ábrázolása is. Csakúgy, mint a hagyma pucolása, az álom dekódolása sok réteg feltárását foglalja magában, és ha hajlandó vagy elég mélyre menni, eljutsz a lédús középponthoz, és sok mindent felfedezel magadról.

Megismerjük egy álom hátterére, környezetére vagy körülményeire vonatkozó értelmezést. Megvizsgáljuk, milyen  szimbólumok jelennek meg leginkább és ezek mit takarnak – így a leggyakrabban előforduló elemek, mint a víz, tűz, föld és levegő jelentései.

Felfedezzük mit rejtenek a leggyakrabban megjelenő álomtípusok: mint például a zuhanás és repülés, a különböző testrészek, a halál, az állatok, a család és gyerekek, az ételek, a színek és számok, a vizsgák, a konfliktusok, a pénzügyek és bőség, a rémálmok vagy az erotikus álmok.

„Hiszem, hogy a legjobb álomszótár, amit valaha is olvasol, az, amelyet saját magad állítottál össze, ezért az alábbiakban az álmodozóknak szóló „coaching kézikönyvem” olvasható.
Ennek az információnak az a célja, hogy ösztönözzön, hogy könnyen és a saját megelégedésedre értelmezd az álmaidat.” – Leon Nacson

 

 

Zuhanás, repülés és üldözés az álmokban:

Gyakran elgondolkodtam azon, hogy miért olyan általános emberi felfogás, hogy a dolgok hármasban történnek. Lehet, hogy azért, mert háromdimenziós világban élünk, és ahhoz, hogy bármi megvalósuljon, magasságra, szélességre és hosszúságra van szükségünk. Az álmokban az élménynek három közös dimenziója van: a zuhanás, a repülés és az üldözés, ezek a mai témáink. Nem sokan vagyunk, akik ne éltek volna át legalább egy ilyen típusú álmot, és merem állítani, hogy a legtöbbünknek élete során valamikor mindhárom volt.

 

A zuhanás

Kezdjük a zuhanással. Lehetetlen zuhanni, akár ébren, akár aludva, ha szilárd talajon és biztos lábakon állsz. Ezért nagyon fontos, hogy szemügyre vedd a környezetedet, amikor olyan álmod van, ahol zuhansz. Kérdezd meg magadtól:

  • Itthon vagyok? Ha igen, úgy érzem, nem támogat a családom?
  • Munkában? Ha igen, hiányzik-e a támogatás a munkatársaim részéről?
  • Társadalmi környezetben? Ha igen, úgy érzem, alám ástak a barátaim?
  • Ismeretlen környezetben? Ha igen, mindig úgy érzem, hogy nem támogatnak?
  • Egyedül? Ha igen, hibás vagyok abban, hogy nem adok magamnak elég támogatást?

Ha kapcsolódni tudsz a fenti lista első három kérdésének bármelyikéhez, tedd fel magadnak a kérdést:

„Miért olyan fontos számomra ennek a személynek vagy ezeknek az embereknek a támogatása?” Gyakran nincs szükségünk a körülöttünk lévő emberek megerősítésére. Mindannyiunknak van egyéni véleménye bizonyos kérdésekről, és normális, ha bizonyos dolgokban nem értünk egyet a családunkkal, kollégáinkkal és barátainkkal. Hiszen unalmas világ lenne, ha mindenki állandóan egyetértene egymással. Ha azonban a hanyatló álmok folytatódnak, a legegyszerűbb módja, hogy megállítsuk őket, ha segítséget kérünk azoktól, akiknek a támogatását hiányoljuk.

Sajnos általában a lista utolsó forgatókönyve a legelterjedtebb, mivel sokan akaratlanul is aláássák magukat. Hajlamosak vagyunk nagyon kemények lenni magunkkal szemben, és magasak az elvárásaink – mindig a súlyunk fölé akarunk ütni. A jó hír az, hogy amikor azt látod, hogy zuhansz egy álomban, és tudod, hogy bűnös vagy abban, hogy nem adsz magadnak elég támogatást, akkor könnyű helyrehozni. Csak annyit kell tenned, hogy kezdj el kedvesebben beszélni magadról – például hagyd abba azt, hogy „nagyon idióta vagyok, mert mindig elveszítem a kocsikulcsomat”, vagy „csak nem emlékszem a nevekre”, és így tovább, és elkezded mondani: „Elveszítem a kocsikulcsomat, de mindig sikerül megtalálnom, ha ellazulok, és újraindulok a lépéseim során”, vagy „Nem értek a nevekhez, de soha nem felejtek el egy arcot sem.” Minél jobban megerősíted magad mind a belső, mind a külső párbeszédben, annál kevésbé fogsz álmodni arról, hogy zuhansz.

 

 

A repülés

A repülő álomban minden csodálatos. Az egyetlen hátránya, hogy nem kapsz törzsutaspontokat! A repülő álmok akkor fordulnak elő, amikor fel kell emelnünk a hangulatunkat, ha áttekintésre van szükségünk jelenlegi helyzetünkről, vagy amikor mentális vakációra van szükségünk. Az élet nagyon hétköznapivá válhat, különösen a hétfő és péntek között. Legtöbbünknek van egy meghatározott rutinja; minden reggel egy bizonyos órára egy bizonyos helyen kell lennünk, és minden este egy bizonyos időpontig nem indulhatunk el. Az emberek természetüknél fogva nem reagálnak jól az ilyen helyzetekre, ezért álmainkon keresztül megteremtettük a módját, hogy felülemelkedjünk a mindennapi rutinokon. Repülő álomban felszállhatunk, és szárnyalhatunk a hétköznapok felett, feldobva a hangulatunkat, hogy másnap reggel minél frissebben és optimistábban ébredjünk.

Időről időre nem tudunk valós perspektívát kapni egy helyzetről, és madártávlatra van szükségünk. Például, ha kilátást akarunk kapni a külvárosunkra, helikopterrel utazunk felette; ha látni akarnánk az egész városunkat, magasan fölötte köröznénk egy síkban; és ha meg akarjuk érteni bolygónkat, űrhajóval kell pályára lépnünk.

Minél magasabb a nézőpont, annál jobb a kilátás. Ha a kihívásaink fölé emeljük magunkat, jobb elképzelést kapunk a teljes képről.

Nem mindig könnyű elutazni, amikor a legtöbb munkánk van, de álmaink lehetővé teszik, hogy ez egy szempillantás alatt megtörténjen. Álmunkban idegen partokra utazhatunk, hegyek felett szárnyalhatunk, óceánok felett lebeghetünk, és az elképzelhető legszebb és legromantikusabb környezet fölött lebeghetünk. Ezek az álmok felpezsdítenek, felfrissítenek bennünket, és addig tartanak, amíg egy igazi vakációra nem utazhatunk el.

 

 

Az üldözés

Szeretem az üldözött álmokat, de sokan félelmetesnek találják őket. Azért élvezem ezeket az álmokat, mert rájöttem valami nagyon fontosra: általában a szimbólum, ami üldöz, vagy ami elől menekülök, nem más, mint én. Ezt a kinyilatkoztatást szem előtt tartva, amikor arról álmodozol, hogy üldöznek, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

• Mi az magamban, amivel nem tudok szembenézni?
• Mi az, amit nem akarok utolérni?
• Mi az, ami elől menekülök?
• Ideje abbahagyni a futást, és felállni?

Mindannyiunknak vannak csontvázai a szekrényében – mindannyiunknak vannak tapasztalatai, személyiségünk oldalai, vagy események, amelyeket magunk mögött szeretnénk hagyni. (Valahol azt olvastam, hogy tíz éven belül a most felnövő gyerekek többsége nevet változtat a Facebookon róluk közzétett információk miatt. Félő, hogy egy leendő munkáltató vagy partner megnéz valamit, amit ezek a fiatalok tinédzserként tettek, és ezért felnőttként is aggódni fognak ezek miatt.) A lényeg az, hogy időről időre újra felszínre kerül a múltunk, hogy üldözőbe vegyen bennünket álmainkban. De ha már teljesen el tudod fogadni önmagad (beleértve az „árnyék” énedet is), mindazokkal az eseményekkel együtt, amelyek életutad részét képezték, akkor abbahagyod önmagad üldözését az álmaidban. Jó barátom, Deepak mindig azt mondja: „Az egyetlen hely, ahol nincs árnyék, az a sötétség.”

Természetesen, ha biztos vagy abban, hogy az álmodban üldöző szimbólum nem te vagy, többet kell megtudnod. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

• Ki elől menekülök?
• Mi lesz, ha elkapnak?
• Mit kerülök?
• Mi történik, ha szembenézek velük?

Albert Einstein halhatatlan szavaival élve: „Bármely intelligens bolond képes nagyobbá és összetettebbé tenni a dolgokat… Egy kis zsenialitás és sok bátorság kell ahhoz, hogy az ellenkező irányba haladjunk.” Ha álmod csak egyszer fordult elő, próbáld meg kidolgozni, hogy kit vagy mit jelképez a szimbólum, majd lépj tovább. De ha ez az álom rendszeresen megismétlődik, a fenti kérdésekre adott válaszaidat felhasználva itt az ideje, hogy pozitív lépéseket tegyél ébrenlétedben, hogy szembenézz az álomüldözéssel és az elkapottsággal kapcsolatos félelmeddel. Ennek leghatékonyabb módja, ha szembenézel azzal, ami üldöz. Említettem, hogy általában és nagy meglepetésünkre mi vagyunk azok, akik üldöznek. Ha ezt felismerjük, egyszerűen el kell fogadnunk magunkat teljesen. Az önelfogadás és az öntámogatás gyorsan megszünteti azokat a félelmetes dolgokat, amelyek elől menekülünk.

Forrás: Fejtsd meg az álmaidat

 

Ajánlott könyvek:

FEJTSD MEG
AZ ÁLMAIDAT

A siker alapelvei könyv

AZ ÁLMOK GYÓGYÍTÓ BÖLCSESSÉGE