Az Egyesült Államokban több mint 25 millió ember cukorbeteg, és a cukorbetegségnek iszonyatos következményei vannak a népesség egészsége szempontjából. A cukorbetegség fokozza az öregedést, ezzel károsítva a vesét, a szívet, az érrendszert, a szemet és az idegszöveteket, valamint növeli a rák veszélyét.

A diabétesszel járó pusztító szövődmények és az idő előtti halál azonban megelőzhetőek. Annak, hogy a túlsúly és a cukorbetegség általában együtt jár, fő oka a tápanyagban szegény amerikai táplálkozás. A legrosszabb ételek a cukorbetegség esetén – azok az ételek, amelyek emelik a vércukorszintet, csökkentik az inzulinérzékenységet, és növelik a kettes típusú diabétesz kockázatát – az átlagos amerikai táplálkozás leggyakoribb elemei.

cukorbetegseg_2

Hozzáadott cukor

Mivel a cukorbetegséget az abnormálisan megemelkedett vércukorszint jellemzi, természetesen észszerű elkerülni azokat az ételeket, amelyek veszélyesen megemelik a vér glükóztartalmát. Az előzetesen feldolgozott ételek, mint az édesített italok, nem tartalmaznak rostot, amely lelassítaná a glükóz vérbe való felszívódását.

A gyümölcsleveknek, cukros ételeknek és édességeknek hasonló a hatásuk. Ezek az ételek elősegítik a hiperglikémiát (a vércukorszint kórosan magas értéke), az inzulinrezisztenciát és az előrehaladott glikációs végtermékek kialakulását a testben. Az előrehaladott glikációs végtermékek megváltoztatják a sejtes fehérjék normális, egészséges működését, megmerevítik az ereket, gyorsítják az öregedést, és hozzájárulnak a cukorbetegség szövődményeihez.

cukorbetegseg_3

Finomított gabona (fehér rizs és fehér lisztből készült termékek)

A finomított szénhidrátok, mint a fehér rizs, a fehér tészta és fehér kenyér, nem tartalmazzák az eredeti gabonaszem rostját, ezért gyorsabban és magasabbra emelik a vér glükózszintjét, mint az érintetlen, feldolgozatlan megfelelőik. Egy hatéves kutatás során – amelyben 65 000 nő vett részt – kiderült, hogy azok, akik fehér kenyérből, fehér rizsből és tésztából származó finomított szénhidrátban dús táplálkozást folytattak, 2,5-szer hajlamosabbak voltak a kettes típusú cukorbetegségre, mint azok, akik alacsony glikémiás töltöttségű ételeket, például teljes kiőrlésű magvakat és kenyeret fogyasztottak.

Egy négy prospektív kutatásból álló elemzés, amely a fehér rizs fogyasztásáról és a cukorbetegségről szólt, kimutatta, hogy a fehér rizs napi fogyasztása 11%-kal növeli a cukorbetegség kockázatát. Továbbá a főtt, keményítős ételek is tartalmaznak előrehaladott glikációs végtermékeket, amelyek fokozzák az öregedést és a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását.

cukorbetegseg_4

Olajban sült ételek

A chips, sült krumpli, fánk és más olajban sült keményítők önmagukban is magas vércukrot eredményező ételek, de a sütés során az olajból hatalmas számú alacsony tápértékkel rendelkező kalóriát is felhalmoznak. Továbbá – mint minden főzött keményítő – az olajban sült ételek is előrehaladott glikációs végtermékeket tartalmaznak.

cukorbetegseg_5

Transzzsírok (margarin, különféle zsiradékok, gyorsételek, sült, feldolgozott élelmiszerek)

A cukorbetegség elősegíti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, hiszen a cukorbetegek döntő többsége (több mint 80%) szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Minden olyan étel, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, különösen problémás a cukorbetegek esetében. A transzzsírok bevitele egy jelentős kockázati faktor a szívbetegségek tekintetében, még a transzzsírok kis mennyiségű fogyasztása is kockázatnövelő hatással bír.

A szívre és az érrendszerre való hatásán kívül a telített és transzzsírok csökkentik az inzulinérzékenységet, ezzel megemelve a glükóz- és inzulinszintet, és növelve a cukorbetegség kockázatát.

cukorbetegseg_6

Vörös és feldolgozott húsok

Számos cukorbeteg azt gondolja, hogy ha a cukor, a finomított gabonák és más magas glikémiás indexű ételek emelik a vércukor- és a trigliceridszintet, akkor ezeket elkerülve több állati eredetű proteint kell fogyasztaniuk a vércukorszint kontrollálása végett. Több kutatás is alátámasztotta azonban, hogy a hús nagyarányú fogyasztása is növeli a cukorbetegség kockázatát.

Egy 12 kutatásból álló metaanalízis kimutatta, hogy a hús nagymértékű fogyasztása 17%-kal növeli a kettes típusú cukorbetegség veszélyét az alacsony mennyiségű húsfogyasztáshoz képest. Míg a vörös hús fogyasztása 21%-kal, a feldolgozott hús fogyasztása 41%-kal növelte a kockázatot.

cukorbetegseg_7

Egész tojás

Heti öt vagy annál több tojás fogyasztása növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Habár a szívbetegségeket tekintve a tojás fogyasztása vitatott téma, a cukorbetegek tekintetében az eredmény nem vitás: sok megfigyelő kutatás alapján világos, hogy hatalmas a kockázat növekedése.

Nagyszabású prospektív kutatások – mint például a Nurses’ Health Kutatás, a Health Professionals Follow-up Kutatás és a Physicians’ Health Kutatás – kimutatták, hogy azok a cukorbetegek, akik több mint egy tojást esznek naponta, megkétszerezik a szív- és érrendszeri betegségek és a halál kockázatát azokhoz a betegekhez képest, akik kevesebb mint heti egy tojást fogyasztanak. Egy másik, cukorbetegségről szóló kutatás bebizonyította, hogy akik egy vagy annál több tojást ettek naponta, ötszörösére növelték a szív- és érrendszeri betegség általi halál kockázatát.

Ha el szeretnéd kerülni a cukorbetegséget, és növelni szeretnéd az életed hosszát, maradj távol ettől a hat ételtől, és kezdd el a tápanyagban gazdag étkezést, ami bizonyítottan az egészségesre csökkenti a HbA1c-szintet, ezzel csökkentve vagy megszüntetve a gyógyszerek szükségességét és drámaian javítva a vérnyomást és a trigliceridszintet a szervezetben. Olvass az öt legelőnyösebb ételről, és tanulj még többet

A cukorbetegség vége című könyvemből! Ha bárkit ismersz, aki cukorbetegséggel küzd – egyes- vagy kettes típusúval, vagy cukorbetegséget megelőző állapotban van –, nagyon fontos, hogy elolvassa ezt a könyvet. Megmentheti az életét.

Miért kezeljük a kettes típusú diabéteszt? Hogyan szabadulhatsz meg tőle könnyedén? Erről és sok más egyébről is olvashatsz Dr. Joel Fuhrman Vége a cukorbetegségnek című könyvében.

Forrás: Drfuhrman.com

Ajánlott könyv: