Az előző időszaknál már említett levegőtrigon továbbra is fennáll, ami a végrehajtandó változtatások elkezdését kedvezően támogatja. Erre az alapra érkezik meg a Nap a Kosba, ahol a legerősebb pozíciójában van – ez megadja a kezdőlökést ezekhez a változtatásokhoz; megtalálhatjuk magunkban a szükséges magabiztosságot, bátorságot és kezdeményezőkészséget, ami eddig esetleg hiányzott. A hónap első hetében a Jupiter és a Vénusz egyaránt a saját maga által uralt jegyekben tartózkodik, ami kedvező hatást fejt ki az anyagi virágzás, a kényelem, az öröm és az összhang megteremtésére.

21-étől aztán nagy hatású változásokra számíthatunk; ezen a napon a Jupiter – amely kb. egy évet tölt el egy csillagjegyben – elhagyja az általa uralt Halak jegyet, és belép a Kosba. Általában jól érzi magát ebben a jegyben; jelenleg azonban a Ráhu is pont itt tartózkodik, amely nagyjából éppen a Jupiterrel ellentétes értékeket képvisel. Nem teszi kedvezőbbé a helyzetet, hogy erre a jegyátlépésre éppen újhold idején kerül sor, ami végső soron egy ötbolygós együttállás kialakulásához vezet. Általában a négy érintett bolygót, vagy annál többet tartalmazó együttállások károsak, mert az égbolt egyensúlya felborul, és amíg az érintett életterület túlterhelődik, addig más jegyekbe nem jut bolygó, hogy irányító hatást fejtsen ki. Ráadásul ez idő tájt vált retrográd haladási irányba a Merkúr, ami ugyancsak kellemetlen hatásokat jelez mindenfajta tudással, tanulással kapcsolatos életterületen, illetve az idegrendszer egészségével, a stressztűréssel és a kommunikációval kacsolatban. A Jupiter-Ráhu együttállás elég tartós lesz, október 30-áig megmarad, hatásaival tehát késő őszig számolni kell.

A Hold aztán hamar elhagyja a Kost, de a másik négy bolygó a hónap egész időtartama alatt ottmarad, és csak május 15-én válnak el egymástól. (Eddigre a Merkúr is direkt irányba vált, szerencsére, és így végre nem terhelik különösebb káros hatások.) A hosszú ideig tartó sokbolygós együttállások ritkák, és többnyire hosszú távú, kedvezőtlen és sokakat érintő változások kötődnek hozzájuk. Lesz egy viszonylag kedvező nap ebben a periódusban, méghozzá annak második napján, 22-én: ez az Aksaya Tritíya napja, amikor a kedvező erőfeszítéseink hatékonysága a sokszorosára növekszik. Érdemes kihasználni ezt a napot, mert a továbbiakban nem lesz különösebben sok ilyen kedvező eshetőség.

Május 1-jén a Vénusz jegyet vált, és együttállásba kerül a Marssal, egészen 10-éig, amikor a Mars továbbáll az Ikrekből. Ez az időszak, bár a fentebb említett nehéz hatású együtt-állást nem érvényteleníti, kedvez a hirtelen anyagi nyereségeknek.