Az év utolsó hónapjában a Nap helyzete folytán olyan értékek aktivizálódnak, mint az igazság elvei melletti kiállás, az őszinteség és a nagylelkűség. Ez az időszak alkalmas az élénk aktivitásra, játékokra és sportokra. Másfelől megerősödik a vitatkozásra és a kritizálásra való hajlam is. A nyugati kultúrkörben ekkor van a szeretet ünnepe, a karácsony, ez utóbbi késztetések fölött ezért érdemes kontrollt gyakorolni. A Merkúr retrográd irányba haladása ezt nem feltétlenül könnyíti meg, hiszen elhomályosítja ítélőképességünket, és zavarokat okozhat a kommunikáció területén.

A hónapban esedékes nagy váltások is karácsony környékére összpontosulnak. A Vénusz december 25-én lép át a Mérlegből a Skorpióba, ahol egy pár nap erejéig a kreativitást és a képességek kifejlesztését segítő együttállásba kerül a saját házában állomásozó Marssal. 27-én aztán a Mars a Nyilasba kerül a Nap mellé, majd mindössze néhány órával később a még mindig retrográd irányba haladó Merkúr a másik irányból éri el a Skorpiót, végső soron helyet cserélve a Marssal. Ez a cserélődési helyzet olyan folyamatokra utal, amikor a saját magunk fejlesztéséért tett erőfeszítéseket adjuk fel hirtelen felindulásból vagy a végzésükkel járó frusztráció miatt.

Az év utolsó napján a Jupiter végre direkt irányba fordul – ezzel felszabadulnak a karmikus nyomás alól az olyan életterületek, mint a hatalom, vezetés és irányítás, az oktatás és a vallásosság, továbbá a testi egészséget illetően az anyagcsere.