A hőmérséklet egyre csak emelkedik, hozzám hasonlóan már biztos te is elkezdted rendszerezni a ruhatáradat és elültetted a virágokat. Nekem személy szerint sikerült végre rendet tennem az irodámban is, így az most már úgy néz ki – legalábbis egy darabig –, mint egy normális emberi lény munkahelye.

Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy a tavaszi nagytakarítást belülről is el kell végeznünk! Úgy tartják, hogy nincs is jobb időszak a tavasznál arra, hogy a megfelelő étrend segítségével megújuljunk, és ismét élettel telivé váljunk. Ezzel kapcsolatban azt javaslom, hogy a léböjtkúrák helyett válassz inkább könnyebben kivitelezhető és hosszan tartó hatást biztosító étrendet. Hozz okos döntéseket ételeiddel kapcsolatban! Olvasd tovább a cikket, hogy megtudd, hogyan töltheted fel magad energiával úgy, hogy az az egész szezonon át kitartson.

Igyál meg mindennap egy superfooditalt!

Annyi egészséges ital közül választhatunk manapság: smoothie-k, levek, elixírek! Mindegyik superfooditalnak megvan a maga jótékony hatása, így függetlenül attól, hogy melyiket választod, biztosan jót teszel vele magadnak. Igyál meg belőlük mindennap egyet, vagy akár többet is! Ha beiktatod az étrendedbe ezeket a tápanyagban rendkívül dús italokat, sokkal energikusabbnak és kiegyensúlyozottabbnak fogod érezni magadat, ráadásul sokkal kevesebb késztetést fogsz érezni arra, hogy egészségtelen ételek után nyúlj.

Vesd be a zöldek erejét!

Ajánlatunk a témában

Ajánlatunk a témában

Köszönhetően rendkívüli tápanyagtartalmuknak, a zöld ételek a lehető legjobb választásnak bizonyulnak. Ajánlatos minél többet bevenni ezek közül a szervezetünkbe. A zöldek fogyasztása alatt nem a salátalevelek majszolását kell érteni. Számtalan más módja is van annak, hogy becsempésszük ezeket az étrendünkbe. Adjunk például aprított kelkáposztát forró levesünkhöz, tegyünk csírát a szendvicsbe, vagy pakoljuk tele tányérunkat párolt zöldségfélékkel. Személy szerint én mindennap – történjen bármi – por formájában belecsempészek némi zöldet (általában hawaii spirulinát) az étrendembe. Ezzel biztosítom a szükséges napi mennyiséget. Egy kávéskanálnyi spirulinapor több antioxidánst tartalmaz és nagyobb gyulladáscsökkentő hatással bír, mint 2,5 kg zöldség! Kalciumtartalma 180%-kal magasabb, mint a tejé, 3100%-kal több karotint tartalmaz, mint a sárgarépa és harmincegyszer több fitotápanyag van benne, mint a fekete áfonyában. Tegyél belőle egy kanállal a smoothie-dba, szórd meg vele a müzlidet, vagy kapj be egy kapszulát, hogy te is élvezhesd a spirulina jótékony hatását nap mint nap.

Rakj rendet a konyhaszekrényben!

Nincs is jobb annál, mint amikor tiszta házba térhetünk haza. A takarításból azonban ne hagyjuk ki a konyhaszekrényt és a kamrát sem. Itt az idő, hogy kiszórjunk mindent, ami nem szolgálja egészségünket és egészségügyi céljaink elérését – kukoricaszirupos kekszek, szintetikus adalékanyagokkal teletömött salátaöntetek, Halloweenról megmaradt cukorkák. (A bontatlan csomagokat felajánlhatjuk úgynevezett élelmiszerbankoknak.) Hogy miért kell megszabadulnunk ezektől? Hát azért, mert ha nincsenek a háznál, akkor nem is fogjuk megenni őket.

Csökkentsd a cukor-, a só- és a zsírbevitelt!

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy felfrissítsük étrendünket, anélkül hogy úgy éreznénk, nagyon nagy áldozatot kell hoznunk, az az, ha egy jó kis trükkel átalakítjuk a cukor-, só- és zsírbevitelünket. Használjunk gyümölcsöket, kókuszcukrot, stéviát vagy – kis mennyiségben – akár agavét nádcukor helyett. Ezekben az édesítésre használt alapanyagokban ugyanis nemcsak hogy több a tápanyag, de glikémiás indexünkre is jobb hatással vannak, mint a klasszikus cukor. Cseréld le az asztali sót, használj helyette tengeri sót és egyéb ásványokat. A koleszterinmentes anyagcsere-fokozás érdekében használjunk vaj helyett szépítő kókuszolajat.

Kényeztesd magad szezonális gyümölcsökkel!

A szezonális gyümölcsök a legjobbak! Itt vannak nekünk például a citrusfélék (ki kér egy kis vérnarancsot?), a csodálatosan édes és lédús szilva vagy a rubinvörös eper. Az 500 forintba kerülő déli sütizés helyett kényeztesd magad friss gyümölcsökkel, amellyel nemcsak nagyszerű kulináris élvezetben részesülhetsz, de az üres kalóriák helyett rengeteg tápanyaggal is feltöltheted a szervezetedet. Válaszd a természet kincseit!

Készen állsz? Ha igen, akkor próbáld ki a következő tavaszi, tisztító, zöld smoothie-t, amelyben minden olyan dolog megtalálható, amellyel csodálatosan feltöltődve vághatunk bele a tavaszba!

Citromos-kókuszos smoothie

Rengeteg csodálatos ízkombináció létezik. Szerintem a citrom és a kókusz párosítása az egyik ilyen. Ennek a krémes keveréknek szinte olyan íze van, mint a sajttortának. Minőségi fehérjetartalmának, a benne lévő zöldeknek, ásványoknak és egészséges zsíroknak köszönhetően pedig rengeteg energiát ad, így nagyszerűen alkalmas valamely étkezés helyettesítésére is.

  • 1 adag – nagyjából fél liter – elkészítéséhez szükséges hozzávalók:
  • 1 fagyasztott banán
  • 1 evőkanál kendermag
  • 2 evőkanál szárított, aprított kókusz (cukrozatlan)
  • 1 medjoul datolya, kimagozva
  • 1 evőkanál a kedvenc vanília ízesítésű fehérjeporodból
  • 1 kávéskanál spirulina
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 2 teáskanál frissen reszelt citromhéj
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • ¾ csésze mandulatej
  • 1 csésze kókuszjég* vagy normál jég

A jég kivételével turmixold össze az összes hozzávalót. Turmixold addig, amíg sima és krémes állagú lesz. Add hozzá a jeget, és turmixold zúzmarássá. Azonnal fogyasztható.

* Jégkockatartóban lefagyasztott kókuszvíz a smoothie ízének fokozására és az extra elektrolitbevitel érdekében.

Keresd a könyvet webáruházunkban

Olvass bele

superfood_banner_670x200c-01