Láttam már drámai, az ember egész életét átalakító eredményeket amiatt, hogy akár csak egyetlen dolgot – egy ételt vagy italt – kihagytak a mindennapjaikból. Enyhülnek az asztmás tünetek. Megszűnnek a fejfájások. Egymás után olvadnak le az addig ragaszkodó kilók. Eltűnik az ízületi fájdalom. Könnyebbé válik az emésztés. Már nem viszket a bőr. A depresszió eloszlik. Javul a koncentráció, a hangulat és az energiaszint. És ez csak az eleje a hosszan sorolt tüneteknek, amelyek enyhülhetnek, ha az ember tányérjáról eltűnik egy-egy problémát okozó élelmiszer.

Az allergiás reakciók olyan önmagukat felnagyító láncreakciók, ahol az immunrendszer felerősíti a kiváltó ok hatását. Lehet úgy gondolni erre, mintha a szervezeted túlreagálna egy adott kiváltó okot. Az immunrendszer felerősítő hatásával egy icipici kiváltó oknak is nagy hatása lehet. A tapasztalataim szerint ez az oka annak, hogy azok az allergiás kiküszöbölő étrendek, amelyekből egyszerűen kihagyunk egy reakciót kiváltó okot, ilyen rövid idő alatt is ennyire erősek és hatékonyak lehetnek.
Csakhogy nem ugyanazokról a kiváltó okokról van szó mindenkinél; ezt megtanultam, mialatt az allergiamegoldás tudományát alkalmaztam rejtett allergiáktól szenvedő számos páciensemen.
Néhányaknál a tejtermékek jelentik a gondot. Másoknál a búza, a kukorica, a szója vagy a földimogyoró a bűnös. Megint másoknál ezektől teljesen eltérő étel (vagy ételek) okozhat(nak) allergiát.

tisztitokura_3Takarítsd le az emésztőutakat a háromnapos tisztítókúra segítségével
Most pedig jöjjön a következő lépés annak a folyamatnak a során, amellyel visszafordíthatod az allergiádat, és visszaállíthatod az az egészségedet: a problémás élelmiszerek azonosítása és elhagyása. A gyógyulásoddal párhuzamosan csökkenhetnek az étrendbeli megszorítások. Ha azonban figyelmen kívül hagyod a problémás ételt vagy italt, nem gyógyulhatsz meg.

Hogyan térképezheted fel, hogy mely élelmiszerek okoznak gondot neked? A klinikai gyakorlatomra és a táplálkozástani kutatásaimra támaszkodva kidolgoztam egy módszert, melyet aztán háromnapos tisztítókúrának neveztem el. Ez az első lépés a rejtett élelmiszer-intoleranciád felfedezése felé.
A háromnapos tisztítókúrát nem folyamatosan követendő étrendnek szántam. Ezért hívom kúrának. Egy három szakaszból álló folyamat első lépése ez, melynek során „letakarítod az emésztőutakat” azáltal, hogy megtisztítod a testedet, és redukálod a leggyakoribb allergén élelmiszerek bevitelét. Ily módon megtisztulva rátérhetsz a második szakaszra, az ételek újrabevezetési próbájára, és egyesével visszahozhatod őket az étrendedbe, hogy kiderítsd, melyeket kell majd kerülnöd. A harmadik szakaszban az immunegyensúly-diétával ismerkedhetsz meg, ezzel az ízletes, változatos étkezési tervvel, melyet az immunrendszer támogatására és a jó közérzet fenntartására terveztem meg, és amelyet addig követhetsz, ameddig csak szeretnéd.

Hogyan működik a tisztítókúra?
A háromnapos tisztítókúra célja az, hogy fokozza az olyan növényi tápanyagok bevitelét, amelyekről tudományosan bebizonyosodott, hogy segítik az immunegyensúly kialakulását és a nagyobb allergénektől való megtisztulást. A tisztítókúrában nem szerepelnek a következő élelmiszerek:

Tej, tejes italok és tejből készült élelmiszerek, például joghurt, sajt, jégkrém, vaj, savó, illetve olyan ételek, amelyek kazeint vagy kazeinátot – a fő tejallergének – tartalmaznak
Tojás
Hal és a tenger gyümölcsei
Marha- és sertéshús
Búza, rozs és árpa
Kukorica
Szója, egyéb babfélék és csokoládé
Diófélék és földimogyoró
Élesztőgomba – az alkoholos italokban is megtalálható –, ecet, gyümölcslevek, szárított gyümölcsök, szőlő, készen kapható levesek és szószok, illetve minden savanyított és erjesztett élelmiszer
Gomba
Burgonyaféle zöldségek, ideértve a paradicsomot, a padlizsánt, a burgonyát és a kaliforniai és csemege paprikát
Citrusgyümölcsök
Finomított cukor, méz és egyéb édesítők
Fűszerek
Fokhagyma és hagyma
Kávé

Ezen élelmiszerek közül semmit se fogyassz a háromnapos tisztítókúra alatt. Ezek helyett megtanulod élvezni a flavonoidoknak nevezett természetes tápanyagban gazdag élelmiszereket, melyek segíthetnek az allergiás reakciók gátlásában. Olyan élelmiszerekben is dúskálhatsz majd, amelyek az emésztőrendszeredben lévő egészséges – gyulladáscsökkentő hatású – baktériumokat támogatják, valamint olyan koncentrált tápanyagokban, amelyek segítik a méregtelenítést és az immunműködést.
A méregtelenítés folyamatán a tested spontán és állandóan dolgozik. A májadban, a vesédben, a tüdődben, a bőrödben és a beleidben munkálkodó enzimek irányítják.
Az elfogyasztott ételek három fontos módon hatnak ki a természetes méregtelenítő folyamatra:

Biztosítják a méregtelenítő enzimek működéséért felelős vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat.
Bizonyos élelmiszerek, mint például a brokkoli és egyéb keresztes virágú zöldségek, olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek még több méregtelenítő enzim termelésére ösztönzik a sejtjeidet.
Azok az élelmiszerek, amelyekre allergiás vagy, szivárgást okoznak a beleidben. A beleidben található a legtoxikusabb környezet, amellyel az életben valaha érintkezhetsz, és a szivárgó bél annyira maga alá gyűrheti a méregtelenítési folyamatokat, hogy az egész szervezetedre kiterjedő gyulladást és rendellenes immunműködést eredményezhet.

haromnapos_tisztitokura_+Immunegyensúly-turmix
Ez a bársonyos, krémes és finom turmix tonnányi tápanyagot ad át egyetlen könnyedén elfogyasztható adagban. A zöldségek egyszerűen feloldódnak a gyümölcs és az avokádó ízében, és az eredmény egyenesen mennyei, és épphogy természetesen édes.
450 g friss vagy fagyasztott földieper
1 közepes avokádó meghámozva és kimagozva
30 g rukkola összevágva
fél fej római saláta összevágva (6 levél)
2 evőkanál frissen őrölt chia mag
240 ml 5 percig áztatott meleg zöld tea
1 közepes banán, ízlés szerint

Tedd a gyümölcsöket a turmixba, és rétegezd a zöldségeket a tetejére. Add hozzá a chia magot, öntsd rá a zöld teát, és addig turmixold, amíg bársonyosan sima italt nem kapsz. Ha a keverés után behűtöd, testesebb, krémesebb turmixot ihatsz. A chia magban rengeteg rost és ómega-3-zsírsav található.

Megjegyzés: Ha latex- vagy nyírfapollen- allergiád van, ne tegyél bele avokádót, mert ez allergiás reakciót válthat ki. Ha latexallergiád van, a banánt se keverd hozzá az italodhoz, mert a banán keresztreakcióba léphet a latexszel. Ha allergiás vagy a földieperre, hagyd ki, vagy használj helyette áfonyát, ha arra nem vagy allergiás. Ha bármelyik összetevőre allergiás vagy, azt ne tedd bele!

haromnapos_tisztitokura_2Immunegyensúly-leves
Ez a lelki kielégülést hozó, finom leves a nagymamád főztjét fogja az eszedbe juttatni. A zöldségek íze csodálatos étellé érik össze. Olyan könnyű, hogy bármelyik napszakban fogyaszthatsz belőle egy nagy bögrével vagy tányérral, és kitűnő és ízletes módja az egészséges immunműködést elősegítő tápanyagok bevitelének. Egy könnyen elkészíthető és fogyasztható fogás formájában kápráztat el a jobbnál jobb zöldségek bőségével – egy nagy bögre négy adag zöldséget tartalmaz. Gyulladáscsökkentő karotinoidokban és flavonoidokban gazdag.
Alig várom, hogy átadhassam neked a Galland család kedvenc receptjét, ezt a modern klasszikust, mely a főzés művészetét a táplálkozás elképesztő tudományával ötvözi. Amint elkészíted ezt a receptet, mindenki azt fogja hinni, hogy beiratkoztál egy egészséges ételekre specializálódott főzőtanfolyamra.

450 g szeletelt sárgarépa
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
25 g petrezselyem összevágva (a szárát is beleteheted)
200 g újhagyma összevágva (csak a zöld része)
340 g brokkoli apróra összevágva (a zsenge szárakat is beleteheted)
85 g bébikel-levél összevágva
1 kávéskanál kurkumapor
1/4 kávéskanál frissen őrölt fekete bors (vagy ízlés szerint akár több is; a fekete bors elősegíti a kurkumában lévő csodálatos gyulladáscsökkentő flavonoidok felszívódását)
só ízlés szerint
1 evőkanál apróra vágott jégcsapretek, tálalás előtt hozzáadva

Pirítsd a répát az olívaolajon tíz percig, majd add hozzá a többi zöldséget és a fűszereket. Hevítsd és pirítsd egy percig, majd adj hozzá 2,8 liter vizet, és forrald fel. Ha szükséges, kevergesd. Fedd le, és lassú tűzön főzd 20 percig.
Tálaláskor szórj a tetejére adagonként egy-egy evőkanál aprított jégcsapretket. A nyers jégcsapretekben lévő különleges enzim, a mirozináz növeli a brokkoli tápértékét. (Ez egy hét lakat alatt őrzött táplálkozástani titok, amellyel még egészségesebbé teheted a brokkolit, ami elég hihetetlenül hangzik.) Azt is megteheted, hogy hagyod kihűlni, majd krémes állagúra összeturmixolod, és tálalás előtt újra felmelegíted. A jégcsapretket ez esetben is ugyanúgy, közvetlenül tálalás előtt add hozzá.

Megjegyzés: Ha bármelyik összetevőre allergiás vagy, azt ne tedd bele!

Ha veseproblémád van, illetve ha neked vagy a családodban bárkinek volt már veseköve, valamint ha krónikus szeméremtesti fájdalom gyötör, vagy a húgyhólyagod okoz kellemetlenséget, beszélj az orvosoddal, mielőtt fokozod a kel és petrezselyem fogyasztását, mert az étkezési oxalátoknak néhányaknál negatív hatása lehet ezen rendellenességek esetén.

haromnnapos_tisztitokura_1Organikus oolong tea
A teát már több mint 3 ezer éve használják gyógyító italként. A modern tudomány most felfedezte, hogy van egy különleges teafajta, az oolong, melynek csak rá jellemző antiallergén hatása van.
Az oolong teát részben erjesztett tealevélből készítik, ami jellegzetes, lágy illatot kölcsönöz neki. A kínai oolongot tovább érlelik, mint a tajvanit.
A tealevél gazdag a katekineknek nevezett és a flavonoidok családjához tartozó természetes vegyületekben. Az erjesztési folyamat átalakítja a katekinek jellegét, ami kihat a teaivás fiziológiai hatásaira.
Laboratóriumi tanulmányokban kimutatták, hogy az oolong teában lévő katekinek gátolják az allergiás reakciókat patkányokban, és hatékonyabbnak bizonyultak a zöld teában található hasonló vegyületeknél. Japánban egy allergiás ekcémás alanyokkal végzett klinikai vizsgálat során olyan betegekkel itattak hat hónapon keresztül oolong teát, akik nem reagáltak a gyógyszerekre. Az oolong tea fogyasztása alatt a tanulmányban részt vevők többségének a mérsékelttől a szembeszökőig terjedően javult az ekcémája egy hónapon belül, mely javulás először egy-két hét elteltével volt észrevehető.
A dózis tíz gramm tealevél volt (ez körülbelül három teáskanál szárított levélnek vagy négy teafilternek felel meg), melyet öt percig áztattak forró vízben. A japán tanulmány szerint a megfelelő mennyiség napi négy csésze tea. Ne haladd meg ezt a napi mennyiséget.
Hogy jó sok katekin kerüljön a teádba a levelekből, a teát áztasd öt percig lobogó vízben. Ha így túl erős a teád, főzd kevesebb vízben, majd hígítsd fel sima forró vízzel a kívánt koncentrációra.
A tea koffeintartalmát csökkentendő, először áztasd a tealevelet meleg vízben harminc másodpercig, majd öntsd le róla a vizet. Ekkor adj hozzá friss vizet, és forrald öt percig. A koffein nagy részétől az első, leöntött vízzel megszabadulsz. A katekinek többsége azonban a teádban marad.

Megjegyzés: Ha allergiás vagy a teára, kérlek, ne igyál. Ihatsz sima forró vizet, mely gyakori ital Kínában és Japánban.

Hozd ki a legtöbbet a tisztítókúrából
A tisztítókúra nagyon jól működhet egy háromnapos hosszú hétvégén. Kezdheted pénteken reggel, és a rá következő hétfőn továbbléphetsz a második, újrabevezetési szakaszba. Az újrabevezetési fázisban olyan strukturált gyakorisággal kezded bevezetni az új élelmiszereket, hogy be tudd azonosítani azokat, amelyeket kerülnöd kell.

(Forrás: Dr. Leo GallandMegoldás az allergiára c. könyvéből)