Hogyan láthatsz át az embereken?

Két perc alatt bárki hátsó szándékait leleplezheted

Ha belefáradtál, hogy folyton átvernek és kihasználnak, az alábbi lélektani taktika ismeretében átláthatsz a szitán.
A módszer, amit az Olvass az emberekben című könyvemben is bemutattam, gyakorlatilag perceken belül leleplezi a hazug szándékot. Ugyanúgy működik, mint a Rorschach-teszt, amely kétoldali, szimmetrikus, absztrakt tintapacnikból áll. A pszichológus megkérdi a pácienst, mit lát bele az ábrába, és ezek az asszociációk feltárják a tudattalanját. Mi áthelyeztük e technikát a szavak világába, és a hasonló helyzetek taktikájával operálunk.

shutterstock_342195860 (1)Nem vádoljuk meg egyenesen a meggyanúsítottat, hanem csak célzunk a vétkére.
Mondjuk, egy nő gyanakszik, hogy a férje csalja a titkárnőjével. Ezért mintegy mellékesen odaveti, mondjuk, a vacsoraasztalnál: „Képzeld, drágám! Nagyon úgy néz ki, hogy a főnökömnek, Jimnek viszonya van a titkárnőjével.” Eztán már csak az a dolga, hogy lesse a férje reakcióját. Ha érdekli az eset, és kérdezget róla, vélhetőleg nincs semmi a füle mögött. Ha ellenben feszengeni kezd, és igyekszik témát váltani, akkor elképzelhető, hogy ő is hasonló helyzetben van, ami a viselkedését is menten megváltoztatja.

Nem árt, ha tudod

Az esetek többségében a becsapott fél kérdőre vonja azt, aki átejtette. Aki persze úgy védekezik, ahogy tud. Ha történetesen tévedtünk, a másik féltékeny, paranoid félőrültnek gondolhat, aminek a kapcsolat látja a kárát. A fenti technika épp csak felveti a problémát, miközben mi árgus szemekkel lessük az illető reakcióját. Mindeközben egyetlen vádló szó nem hagyja el a szánkat.

Lássunk egy további példát. Gyanakszol, hogy egyik eladód megdézsmálja az irodai eszközöket. Ha egyenesen megvádolod ezzel, menten védekezni kezd, és természetesen tagad is. Tehát semmiképpen nem derül ki az igazság. Mondj ezért csak annyit: „Jill, segíts már ki, kérlek. Gyanítom, hogy valakinek enyves a keze az eladási osztályon. Nincs valami ötleted, hogyan vethetünk véget ennek?”
Amennyiben munkatársad ártatlan, nagy valószínűséggel felajánlja a segítségét, és még hízeleg is neki, hogy kikérted a véleményét. Ha viszont tényleg vaj van a fején, nyomban és észrevehetően megváltozik a viselkedése, feszengeni kezd, és ha elég ostoba, tán még biztosít is, hogy ő sosem vetemedne hasonlóra. Magáról csak az beszél hasonló helyzetben, akinek bűntudata van.

Látod már, mennyire hatásos ez a technika? Következő példánkban egy kórházi adminisztrátor gyanítja, hogy az egyik orvos leissza magát ügyelet közben. Azt mondja erre: „Dr. Marcus, szeretném kikérni valamiről a tanácsát. Egy másik kórházban dolgozó kollégának meggyűlt a baja az egyik doktorral. Gyanítja, hogy az illető iszik munka közben. Mit gondol, mit tegyen a kollégám ezzel az orvossal?”
Mikor a megkérdezett hasonló cipőben jár, ő is feszengeni kezd. Ám ha nem ivott ügyeletben, megörül, hogy épp hozzá fordultak tanácsért, és nem is fukarkodik vele. Ezért amennyiben gyanakszol valakire, célozgass a vétkével hasonló helyzetre, és figyeld meg, hogyan viselkedik!

A stratégia áttekintése

Ne vádaskodj egyenesen, hanem csak célozz a meggyanúsított vétkére! Figyeld meg a viselkedését, és menten tudni fogod, mi az ábra!

Forrás: Részlet Dr. David J. Lieberman Vegyél rá bárkit bármire c. könyvből

vegyel_ra_barkit_barmire_B1_800px