Louise L Hay: Bízz az Életben 1.rész!

Louise élete és munkássága előtti tisztelgés gyanánt most egy válogatást tartasz a kezedben leginspirálóbb tanításaiból, melyek legnagyszerűbb munkáiból származnak. Louise több mint harminc könyvet írt, ezek között voltak önsegítő könyvek, egészségügyi könyvek, szakácskönyvek, gyerekkönyv sorozat, sőt, még egy színezőkönyv is! Társszerzője volt olyan könyveknek, mint a Kiemelkedő életet teremthetsz, Cheryl Richardsonnal és Az élet szeret téged, velem (Robert Holden). Kártyapaklikat és hanganyagokat is készített, valamint egy éves You Can Do It! kalendáriumot is. Reményeim szerint, ha mindennap olvasol belőle, feltárul előtted Louise munkáinak bölcsessége, és arra inspirál majd, hogy megkeresd azokat a könyveket, melyeket még nem olvastál tőle.

A Bízz az életben! 365 bejegyzést tartalmaz, minden napra egyet, plusz egyet minden szökőévre. Minden bejegyzés címe Louise egy megerősítése, melyet gyakorolhatsz, és egy inspiráló bekezdés is tartozik hozzá, melyen meditálhatsz, és amellyel dolgozhatsz a továbbiakban. Amikor elkezdtem kiválasztani az egyes bejegyzéseket, azt képzeltem, hogy Louise mellettem ül, úgy, mint amikor Az élet szeret téged című könyvet írtuk együtt. Az íróasztalom mellé tettem plusz egy széket – a Louise széket. Fejben minden egyes bejegyzésnél megkérdeztem Louiset, hogy elégedette a választásommal. Ha IGEN-t kaptam, akkor bekerült, ha nemet, akkor kivettem.

Louise spirituális pragmatista volt. Nemcsak az elmélet érdekelte, hanem arra fókuszált, hogy mi az, ami működik, mi az, ami segít. Az Éld az életedben a következőt írta: „Kedvelem a ’hogyanokat’. A Földön minden elmélet haszontalan, ha nem tudjuk alkalmazni azokat a változás érdekében. Mindig is tudálékos, gyakorlatias ember voltam, aki folyton a megvalósítás határait kutatja.” Meggyőződtem tehát arról, hogy a Bízz az életben! minden egyes bejegyzése spirituális gyakorlatot kínál, amely megváltoztatja, hogyan tapasztalod meg a napodat.

A Bízz az életben című könyvben egy kiegyensúlyozott áramlást szeretnék adni egész évre Louise munkásságának fő témáiból. Nem akartam például egy csokorba gyűjteni februártól szeptemberig az önszeretettel kapcsolatos bejegyzéseket. Hiszen akkor mi lesz az önszeretettel az év hátralevő részében? Ahhoz, hogy ezt az egyensúlyt elérjem, készítettem egy tízes listát Louise legfontosabb tanításaiból – melyet kis idővel a halála után Louise Facebook oldalán rajongóinak millióival osztottam meg különleges tiszteletadásként.

A tízes listámat Louise Hay tanításaiból nem szántam véglegesnek, de remélem, hogy értékes segítség lesz, ha a Bízz az életbennel kezdesz dolgozni.

tükör nő

1. Nézz a tükörbe!

Louise a tükörmunka úttörője volt. A tükörmunka szembenézés önmagaddal. A tükörben mélyen a szemedbe nézel, és pozitív üzeneteket ismételgetsz magaddal kapcsolatban. Ha Louise barátja voltál, nagy valószínűséggel együtt is végeztetek tükörmunkát. Amikor Az élet szeret téged című könyvet együtt írtuk, a legtöbb beszélgetésünk egy plafonig érő tükör előtt zajlott Louise nappalijában.

Louise az életet tükörként látta, ami önmagunkkal való kapcsolatunkat tükrözi. Ha ítélkezés vagy szégyen nélkül tudunk a tükörbe nézni, meglátjuk valódi önmagunkat, megbocsátunk magunknak, szeretetteljesebbek leszünk majd másokkal, és hagyjuk, hogy az élet szeressen minket.

Louise mindenkinek javasolta a tükörmunkát, mint az önszeretet útjában álló blokkok megszüntetésének leggyorsabb és leghatékonyabb módját.

„Ha az emberek egy problémával érkeznek hozzám – mindegy, miről van szó: gyengélkedés, pénzhiány, kapcsolati problémák vagy elfojtott kreativitás –, csak egyetlen dolog van, amin dolgozni kell, ez pedig az önszeretet”,

– írja Louise a Love Yourself, Heal Your Life című kézikönyvében. Mindenkit arra bátorított, hogy nézzen tükörbe mindennap, és mondja magának, hogy „Szeretlek, tényleg nagyon szeretlek”. Mindig azt mondta, hogy „Ne légy félénk, ezzel csak másképpen fogalmazod meg azt, hogy Az élet szeret téged!”

2. Válassz egy szívből jövő gondolatot!

Louise a „megerősítések királynője” volt. A világot egy tudatállapotnak látta. „Az egyetlen dolog, amivel foglalkoznunk kell, az a gondolat, a gondolatot pedig meg lehet változtatni – írta az Éld az életed című könyvében. – Mindegy, mi a probléma, a tapasztalataink csak belső gondolataink külső megjelenései. Még az önutálat is csak egy önmagaddal kapcsolatos gondolat.”

Louise L. Hay idézet

És itt jönnek be a képbe a pozitív megerősítések. Bármi, amit mondunk vagy gondolunk, megerősíti az adott tapasztalatot az életünkben – és egy csomó dolog, amit általában mondunk és gondolunk, elég negatív. Ha megváltoztatjuk a gondolatainkat önmagunkról (vagy valaki másról), megváltoztatjuk a világgal kapcsolatos tapasztalatainkat. Ha pozitív, egyes szám első személyű állításokat használunk, megerősítjük és többet teremtünk abból, amit szeretnénk az életünkben. A gondolkodásunkat és a beszédünket olyan mintázatokba rendezzük újra, amilyeneket mi választunk.

Louise meggyógyította az életét azáltal, hogy megváltoztatta a gondolkodását. Egyszer a következőt mondta nekem: „Az első megerősítésem az volt, hogy gyönyörű vagyok, és mindenki szeret engem. Eleinte nem hittem el, de továbbra is ezt ismételgettem. Három nap után azt vettem észre, hogy az emberek nagyon kedvesek velem a parkban. Mindig ott találtam parkolóhelyet, ahol épp lennem kellett. A jelzőlámpák zöldre váltottak, hogy időben odaérjek. Az első megerősítésem megváltoztatta, ahogy az életemet tapasztaltam. Ez egy csoda volt.”

Louise mindenkit arra bátorított, hogy vizsgálja meg a gondolkodásmódját, és válasszon magának gondolatokat. „Válassz olyan gondolatokat, amelyek beváltak neked!” – mondta. Válassz egy szívből jövő gondolatot – egy szeretetteljes megerősítést – amely egész nap veled lehet. Ne csak mondd a megerősítést. Énekeld ki hangosan. Végezd a tükör előtt. Ragaszd ki a hűtődre. Írd a kezedre. Éld meg a megerősítésedet, mintha tényleg komolyan gondolnád.

3. Hallgass a belső hangra!

Louise szeretett a „belső hang”-ról beszélni. Ez az ő kedves elnevezése volt a spirituális útmutatásra. „Hiszem, hogy elménket elszakíthatatlan szálak fűzik az Egyetlen Határtalan Elméhez, s ezáltal korlátlan tudás és bölcsesség áll a rendelkezésünkre. A világosság belső szikrája, Magasabb rendű Énünk vagy belső erőnk köt össze bennünket e Határtalan Elmével, ezzel az Egyetemes Hatalommal, amely létrehozott minket.”

Louise megtanult vezetett életet élni. Bízott belső hangjában. „Mióta a spirituális útra léptem, olyan érzésem van, mintha semmi közöm nem lenne az életemhez. Az élet átvette az irányítást, és vezet az utamon. Nem én irányítok, én csak követem az útmutatást” – mondta Cheryl Richardsonnak Kivételes életet teremthetsz című könyvükben.

Louise egyik kedvenc spirituális gyakorlata a csendben ülés volt, lehetőség szerint egy tükör előtt, belső hangjához kapcsolódva, miközben azt kérdezi, hogy „Mi is az, amit tudni szeretnék?”

megbocsájtás

4. Bocsáss meg mindenkinek mindenért!


– Hogyan vált Louise Hayből Louise Hay? – kérdeztem egyszer egy interjúban.
Louise egyetlen szóval válaszolt:
– Megbocsátás.

„Én sem tartanék itt, ha nem bocsátottam volna meg azoknak, akik egykor megbántottak. Nem akarom magamat büntetni azért, amit ők tettek velem annak idején”, írta Louise Az erő benned van! című könyvében. Úgy határozta meg a megbocsátást igen egyszerűen, hogy az a múlt elengedése, az út a szabadság felé és egy szükséges, „varázslatos hozzávalója” jövőnk ragyogó és új színekkel való megfestéséhez.

Louise kapott egy példányt A csodák tanításából közvetlenül az első kiadást követően, és különösen inspirálónak tartotta a megbocsátásról szóló tanításokat. „A Csodák Könyve folyton arról beszél, hogy a megbocsátás csaknem minden gondunkat orvosolja” – írja az Éld az életedben.

5. Légy hálás a mai napért!

Az élet szeret téged Louise egy történetével kezdem, aki egy Hálaadási vacsorát költött el a barátaival, hogy megmutassa, hogy a hála nemcsak egy alkalmi rituálé, hanem a mindennapi spirituális gyakorlat az ő számára. Minden napot azzal indított, hogy megköszönte az ágyának a pihentető alvást! Egész nap éber tudattal gyakorolt. Főleg arra emlékszem, hogy mennyire megköszönte a számítógépének, a kocsijának, a teáskannájának és más élettelen tárgyaknak, hogy ilyen szépen működnek. „Jobban élvezem a napomat, ha nem felejtek el hálásnak lenni” – mondta nekem.

Louise megértette, hogy a hála egy megerősítés. Minél hálásabb vagy, annál több okot találsz a hálára. Louise éveken keresztül vezetett hálanaplót. „Esténként, lefekvés előtt végiggondolom a napomat, megáldom, és hálás vagyok minden egyes tapasztalatért. Ezen kívül meg is bocsátok magamnak, ha azt érzem, hogy hibáztam, vagy valami olyat mondtam, ami nem megfelelő, vagy olyan döntést hoztam, ami nem a legjobb volt”, írta a Gratitude: A Way of Lifeban.

nő testedzés

6. Gondoskodj a testedről!

Egy este, amikor Louisehoz készültem látogatóba, egy emailt kaptam tőle: „Hozz magaddal sortot! Jössz velem Ahlea pilates órájára. Igen. Jössz. Akkor is, ha az én sortomat veszed fel” – írta. Ahlea Khadro Louise fizioterapeutája és egészségügyi tanácsadója volt életének utolsó húsz évében. Táplálkozástudományt tanult Ahleával, jógázott és pilatesre járt, megtanult csontlevest készíteni, és organikus zöldségeket és gyümölcsöket termesztett Ahlea otthonának kis veteményesében. Együtt dolgoztak Heather Dane Loving Yourself to Great Health című könyvén.

Louise azt tanította, hogy valódi identitásod nem a tested, hanem a belső szellemed. Viszont azt is hirdette, hogy a testtel való törődés az önszeretet egy módja.


„Bocsáss meg magadnak azért, hogy a múltban nem bántál jól a testeddel, és kezdj el most szeretettel és tisztelettel bánni vele” – tanította.

Louise egyik kedvenc megerősítése az volt, hogy Szeretettel hallgatom meg testem üzeneteit. Mindennap fordított egy kis időt arra, hogy csendben legyen, a testére hangolódjon, és meghallja a belső hangot: Hogyan szerethetem a testemet ma?

A cikk második részét itt olvashatod:

Ajánlott könyv:

Bízz az életben könyv