Ismered a sárkánygyümölcsöt? Első látásra talán meghökkentő, sokan szemet gyönyörködtetőnek találják, van, aki megérinteni sem meri, de egy biztos: nem mindennapi gyümölcs, ami ráadásul még egészséges is. Ismerd meg ezt a különleges, egzotikus finomságot, ami még Kris Carr “Őrülten csábos ételek” című reform szakácskönyvébe is bekerült!

https://youtu.be/eHz_npnVwXw

Sárkánygyümölcs származása

A pitaja, más néven sárkány- vagy kaktuszgyümölcs termését látva talán nem is gondolnánk, hogy egy kaktuszról, pontosabban oszlopkaktusz-féléről van szó. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, de Izraelben, Vietnámban és Kínában is termesztik, és ma már az egész világon hallatlan sikertörténetet futott be: Ázsiától Európán és Ausztrálián át mindenhol megtalálható. 

Nevét különleges, rózsaszín és pikkelyes héja után kapta. Sokáig hitték ugyanis azt az emberek, hogy ha a sárkánytojáshoz hasonlatos gyümölcsöt fogyasztják, ők is megkaphatják a sárkányok erejét és bátorságát.  Belseje teljesen ellentéte a zord külsőnek: hófehér, krémes gyümölcshúsában apró fekete magok bújnak meg, ami első látásra egy kehelynyi mák- vagy sztracsatella fagyira emlékeztet. Nem meglepő hát, hogy a sárkánygyümölcs valóban egyszerre ellenállhatatlan és kicsit riasztó is. Az íze pedig? Sokak szerint semleges vagy inkább savanykás, mások a zöldborsóhoz, a dinnyéhez, a kiwihez, vagy ezek keverékéhez hasonlítják. Gyönyörű fehér virágai viszont mindenkit lenyűgöznek – és akár egzotikus tea is készíthető belőlük!

Sárkánygyümölcs termesztése 

Mielőtt alaposabban is megismerkednénk ezzel az egzotikus és izgalmas gyümölccsel, fontos, hogy tudd: megpróbálkozhatsz otthon is a termesztésével, de csak akkor, ha elfogadod, hogy termését évtizedek alatt hozza meg – viszont dísznövényként is csodálatos! Persze ehhez szerezned kell magot vagy dugványt, szerencsére mindkettőről képes szárba szökkenni, mert – mivel kaktuszról van szó – viszonylag igénytelen és alkalmazkodó. Létének alapfeltétele, hogy megfelelően meleg és napos környezetet tudj biztosítani számára. Az ideális hőmérséklet valahol 18 és 27 fok között van, efölött és ezalatt nem biztos, hogy életben tudod tartani mediterrán vendégedet. 

A termesztést akár egy cserépben is elkezdheted. Ha lehet, használj kaktuszföldet, a páratartalom biztosításához pedig fedd le egy pohárral a palántát, amit minden nap rövid időre megszellőztetsz, és néha vízpermettel is megszórod. Túl sok locsolást azonban nem igényel.

sárkánygyümölcs termesztése

Sárkánygyümölcs hatása

Az egészségedre minden bizonnyal frenetikus hatással lesz, hiszen valódi antioxidáns és tápanyag bomba, miközben kalóriatartalma kifejezetten alacsony. Gazdag rostokban, C-vitaminban és ásványi anyagban, található benne kalcium, foszfor, vas, így igazi immun- és csonterősítő, de az idegrendszerre is kiváló hatással bír. És mondtuk már, hogy a magas antioxidáns-tartalom jót tesz a bőrnek és képes lassítani az öregedési és a gyulladásos folyamatokat?

A-vitamin tartalmának köszönhetően védi a szemeket, segíti az emésztést, a nehézfém-kiválasztást, csökkenti a vérnyomást, tisztábbá teszi a beleket, és jótékonyan hat a légúti betegségekre is. Pozitív hatást képes gyakorolni a vércukor és a koleszterinszintre, és még a szívet is védi – tehát egy igazi egészségügyi jolly joker, amit mindenképp érdemes kihasználnod!

Fehér sárkánygyümölcs

Hazánkban elsősorban a fehér sárkánygyümölcsöt tudod beszerezni ami – nevével ellentétben – kívülről rózsaszín, csak belül fehér húsú. Emellett még kétféle típus létezik: a kívül-belül rózsaszín, és a sárga, melynek húsa szintén fehér színű, de mind közös tulajdonsága, hogy apró fekete magokat tartalmaznak, akárcsak a kiwi. 

Sárkánygyümölcs esőerdőből?

Ha nem is tudod közvetlenül az esőerdőből vagy az ültetvényekről beszerezni a sárkánygyümölcsöt, itthon is egyre gyakrabban találkozhatsz vele. Elsősorban nagy hipermarketek zöldségosztályán fordul elő, zöldségesnél, piacokon egyelőre ritkábban. Ha mediterrán országba készülsz, tartsd nyitva a szemed, biztosan gyakrabban előfordul és frissebb is lesz. Ha kipróbálod, minden bizonnyal egy izgalmas emlékkel többet vihetsz haza a nyaralásból!

sárkánygyümölcs felhasználása

Sárkánygyümölcs felhasználása

Javarészt nyersen fogyasztják, elsősorban koktélok, egzotikus üdítőitalok látványos alapanyagaként, jéggel, cukorral és alkoholokkal. Készíthető belőle sütemények mellé adott szirup is, de mivel nem olcsó mulatság és főzve sokat veszít értékes tápanyagaiból, ha először próbálod ki, jobb, ha nyersen teszed – annál is inkább, mert így kiderülhet, hogy nem áll-e fenn valamilyen rejtett allergia, érzékenység, amire nem vagy felkészülve. Kezdd a fogyasztását kis adagokkal, és ha nem tapasztalsz kellemetlen reakciót, sőt, még az íze is tetszik, fogyaszd bátran, akár meg is grillezheted! De vigyázat: nagy mennyiségben hasmenést és gyomorégést okozhat.

Tedd meg tehát óvatosan az első lépéseket. A sárkánygyümölcsöt hosszában vágd fel középen – akárcsak az avokádót – és két részbe vágva már könnyedén ki tudod kanalazni a benne lévő gyönyörű termést. Ha nem italként fogyasztod el, és nem szeretnéd magában sem enni, párosíthatod más egzotikus gyümölcsökkel – amangóval, papayával például – vagy hagymával, chillivel, citrommal, korianderrel keverve friss, karakteres salsát is készíthetsz belőle. Kiváló körete lehet halaknak, szárnyasoknak, vagy grillezett zöldségeknek.

Reméljük, sikerült meghoznunk a kedved ehhez a különlegességhez! Ha pedig szívesen elkészítenéd más, őrülten csábos ételekkel együtt, ajánljuk figyelmedbe Kris Carr hasonló című könyvét, hogy főztöd egyszerre lehessen szójamentes, gluténmentes, és gyerekbarát, miközben egészséges, magával ragadó, finom és szemet gyönyörködtető! 

Ajánlott könyv:

Kris Carr – Őrülten csábos ételek