Arthur Edward Waite

Arthur_Edward_Waite

A tarot az univerzális eszmék szimbolikus ábrázolása, mely mögött megtalálható az emberi elme minden ki nem mondott gondolata…

Arthur Edward Waite (1857. október 2. – 1942. május 19.) az Egyesült Államokban született, élete java részét azonban Nagy-Britanniában töltötte. A hivatalnokként dolgozó férfi kishúga hirtelen halála után fordult az akkoriban még kevésbé ismert tudomány, a parapszichológia felé. Waite  hamarosan maga is publikálni kezdett, és e tudomány elismert szaktekintélyévé vált. A mágus mégis a kártyajóslás miatt vált világhírűvé, Waite saját tarotkártyát  alkotott, amelynek elgondolkodtató ábráit Pamela Colman Smith festőművésznő készítette.

A londoni William Rider & Son 1909-ben adta ki azt a tarot-csomagot, ami később a kiadó és a szerző nevével fémjelzett Rider–Waite-pakliként lett ismert. Az amerikai születésű Arthur Edward Waite volt az első, aki módszeresen vizsgálta a nyugati okkultizmus történetét.

Az eredeti Rider tarot  (kártya és könyv)

Az_eredeti_Rider_Tarot_doboz 3d

A Tarot című könyvében arra tett kísérletet, hogy egyrészt áttekintse a tarot történetének legfontosabb állomásait és kritikai megjegyzéseket tegyen, másrészt részletes magyarázatot fűzzön a Pamela Colman Smith által illusztrált lapok jelentéséhez. Ez volt az első olyan 78 lapos tarot-csomag, amelyben nemcsak a Nagy, hanem a Kis Arkánum lapjain is illusztrációk jelennek meg, jól értelmezhető szimbólumokkal, melyek jelentősen megkönnyítik a kezdő tarot-olvasók dolgát.

A tarot az emberi tapasztalat szimbolikus dokumentuma. A tarot lapjai mélyen gyökerező misztikus erők segítségével pszichológiai betekintést, bölcs tanácsadást és pontos jóslást tesznek lehetővé. A tarot-kártya segítségével az általános jövendőmondás helyett egy sokkal mélyebb tudáshoz juthatunk, mely segít döntéseket hozni az élet minden területén. A lerakott kártyalapok a minket körülvevő helyzetek és személyek értékeléséhez, a hozzájuk való megfelelő viszonyuláshoz nyújtanak útmutatást.

Könyvében Arthur Edward Waite részletesen bemutatja a tarot szimbólumainak értelmezési lehetőségeit, továbbá foglalkozik a tarot történelmével, felvázol az ősi kelta módszeren kívül további kirakási módokat, és megadja a lapok jósjelentéseit. Ennek az útmutatónak a segítésével mindenki képessé válik arra, hogy a kártyák jelentéseiben elmélyülve hozzáférjen ahhoz a tudáshoz, mellyel közvetlenül tudja segíteni és értelmezni az életét.