Franz Bardon

Franz_Bardon

Franz Bardon (1909. december 1. – 1958. július 10.) a csehországi Opavában született, Viktor Bardon és Hedwika (leánykori nevén Heroldkova) elsőszülött fia. Tizenkét testvére volt, legtöbbjük már gyermekkorában meghalt. Felnőtté csak négy húga válhatott, Stefanie, Anna, Marie és Beatrix.

Mágus, a Hermetikus Mágia tanítója. A Frabato szó a Franz (FRA), Bardon (BA), Troppau (németül) – Opava (csehül) (TO) szavak összefoglaló rövidítéséből áll.

Élete az egy, igaz hermetikus mágiáról szólt. Három kötetet írt, ezek sorban: Az igazi beavatás útja, A mágikus idézés gyakorlata és Az igazi kabbala kulcsa. Negyedik, önéletrajzi kötete: Frabato: önéletrajzi regény, melyet tanítványával, Otti Votavovával íratott meg. Bardon műveinek legjellemzőbb vonása az egyszerűsége, viszonylag kevés az elméleti rész, a hangsúlyt inkább a gyakorlati feladatokra helyezi.

Franz Bardon egyike a huszadik század legkiemelkedőbb, de egyben legkevésbé ismert okkultistáinak és mágusainak. Leginkább az 50-es években kiadott négy könyvéről ismert. Sokan vették át a módszereit és szaknyelvezetét, anélkül, hogy hivatkoztak volna rá.

Bardon különleges volt olyan szempontból, hogy a gyakorlást és a gyakorlatiasságot helyezte mindenek fölé. Bár a könyvei tartalmaztak elméleti részeket, a hangsúly a mágikus gyakorlatok kézzelfogható, felhasználható eredményein volt. Állítása szerint az volt a célja, hogy az elhivatott mágiatanulónak a lehető legteljesebb és legjobb tanításokat adja át, amik elérhetők okkult páholyok és magántanárok nélkül. Sikerrel járt? Az egyetlen módja, hogy eldöntsd, ha kipróbálod a tanításait!

 

Az igazi beavatás útja

Az igazi beavatás útja borítókép

Az igazi megismerésre törekvők sokszor évekig, vagy talán egész életükben hiába kutatnak olyan megbízható tanulási módszer után, melynek segítségével legfőbb vágyukat megvalósítva a tökéletesség útjára léphetnek. A titkos tudományok iránt érdeklődőknek nincs lehetőségük mestertől vagy vezetőtől elnyerni a beavatást, ezért az igazi tudás csak a különös kegyeltek és tehetségek számára elérhető. Az őszinte tanuló – aki komolyan dolgozik a saját fejlődésén, és nem pusztán kíváncsiságból akar bepillantást nyerni a szent tudásba – ebben a műben beavatásának igazi vezetőjét fogja látni.

A kezdeti lépéseknél még a magas rangú beavatottak sem lennének képesek többet segíteni a tanulóknak, mint ez a könyv. Az elméleti beavató részt tíz szint alapgyakorlatai követik, melyek egyaránt fejlesztik a testet, a lelket és az elmét.

Franz Bardon mára már klasszikusnak számító műve az egész világot bejárta. Egyedülálló gyakorlati útmutató a fehér mágia alkalmazásához és a hermetikus tudomány megismeréséhez. A mágia valójában szent tudomány. A szó legszorosabb értelmében minden tudás tudása, hiszen az univerzális törvények ismeretére és használatára tanít.