Franz Bardon

Franz_Bardon
Franz Bardon

Franz Bardon (1909. december 1. – 1958. július 10.) a csehországi Opavában született, Viktor Bardon és Hedwika (leánykori nevén Heroldkova) elsőszülött fia. Tizenkét testvére volt, legtöbbjük már gyermekkorában meghalt. Felnőtté csak négy húga válhatott, Stefanie, Anna, Marie és Beatrix.

Mágus, a Hermetikus Mágia tanítója. A Frabato szó a Franz (FRA), Bardon (BA), Troppau (németül) – Opava (csehül) (TO) szavak összefoglaló rövidítéséből áll.

Élete az egy, igaz hermetikus mágiáról szólt. Három kötetet írt, ezek sorban: Az igazi beavatás útja, A mágikus idézés gyakorlata és Az igazi kabbala kulcsa. Negyedik, önéletrajzi kötete: Frabato: önéletrajzi regény, melyet tanítványával, Otti Votavovával íratott meg. Bardon műveinek legjellemzőbb vonása az egyszerűsége, viszonylag kevés az elméleti rész, a hangsúlyt inkább a gyakorlati feladatokra helyezi.

Franz Bardon egyike a huszadik század legkiemelkedőbb, de egyben legkevésbé ismert okkultistáinak és mágusainak. Leginkább az 50-es években kiadott négy könyvéről ismert. Sokan vették át a módszereit és szaknyelvezetét, anélkül, hogy hivatkoztak volna rá.

Bardon különleges volt olyan szempontból, hogy a gyakorlást és a gyakorlatiasságot helyezte mindenek fölé. Bár a könyvei tartalmaztak elméleti részeket, a hangsúly a mágikus gyakorlatok kézzelfogható, felhasználható eredményein volt. Állítása szerint az volt a célja, hogy az elhivatott mágiatanulónak a lehető legteljesebb és legjobb tanításokat adja át, amik elérhetők okkult páholyok és magántanárok nélkül. Sikerrel járt? Az egyetlen módja, hogy eldöntsd, ha kipróbálod a tanításait!

 

Az igazi beavatás útja

Az igazi beavatás útja borítókép
Az igazi beavatás útja borítókép

Az igazi megismerésre törekvők sokszor évekig, vagy talán egész életükben hiába kutatnak olyan megbízható tanulási módszer után, melynek segítségével legfőbb vágyukat megvalósítva a tökéletesség útjára léphetnek. A titkos tudományok iránt érdeklődőknek nincs lehetőségük mestertől vagy vezetőtől elnyerni a beavatást, ezért az igazi tudás csak a különös kegyeltek és tehetségek számára elérhető. Az őszinte tanuló – aki komolyan dolgozik a saját fejlődésén, és nem pusztán kíváncsiságból akar bepillantást nyerni a szent tudásba – ebben a műben beavatásának igazi vezetőjét fogja látni.

A kezdeti lépéseknél még a magas rangú beavatottak sem lennének képesek többet segíteni a tanulóknak, mint ez a könyv. Az elméleti beavató részt tíz szint alapgyakorlatai követik, melyek egyaránt fejlesztik a testet, a lelket és az elmét.

Franz Bardon mára már klasszikusnak számító műve az egész világot bejárta. Egyedülálló gyakorlati útmutató a fehér mágia alkalmazásához és a hermetikus tudomány megismeréséhez. A mágia valójában szent tudomány. A szó legszorosabb értelmében minden tudás tudása, hiszen az univerzális törvények ismeretére és használatára tanít.