Gretchen Rubin

“A boldogság tanulmányozása közben meglepetten jöttem rá valamire: gyakran többet tanulok mások szélsőségesen egyéni tapasztalataiból, mint azokból a forrásokból, amelyek aprólékos részletességgel elemzik az általános elveket, vagy a legújabb kutatásokra hivatkoznak. Többre értékelem az érveknél mindazt, ami egyeseknek bevált, még akkor is, ha látszólag egyáltalán nem hasonlítunk egymásra. Ami engem illet, sosem gondoltam volna, hogy egy szellemes, Tourette-szindrómás szótáríró, egy huszonéves tüdőbajos szent, egy hipokrita orosz regényíró és egy alapító atya lesz a legkészségesebb vezetőm – mégis így történt.
Remélem, a boldogságtervemről írt beszámoló bátorságot önt beléd, és te is belevágsz a sajátod megvalósításába. Bármikor olvasod ezt a könyvet, bárhol is vagy éppen, a helyzet pont megfelelő arra, hogy nekifogj.”

Gretchen Rubin egyike a leggondolatébresztőbb és legbefolyásosabb szerzőknek, akik ma a szokások, a boldogság és az emberi természet egymással összefonódó témáiról írnak.

Számos könyve közül kiemelkedő jelentőségű a Boldogságterv, amely a The New York Times bestsellerlistájára is felkerült.

A gretchenrubin.com oldalon megjelenő népszerű, naponta frissített blogjában a szokásokkal és a boldogsággal kapcsolatos kutatásai során megélt élményeit osztja meg. Online cikkei mellett könyveit is rengetegen olvassák.

Gretchen korábban jogi területen dolgozott Sandra Day O’Connor bírónő mellett, ekkor ébredt rá, hogy írni szeretne.
New Yorkban él a férjével és két kislányával.

Jobban, mint valaha

jobban_mintvalaha_B1_218px

Hogyan javíthatunk életünkön a szokásaink megváltoztatásával?

Erre ad választ Gretchen Rubin könnyed humorú, ám rendkívül alapos, tudományos kutatásokon és rengeteg személyes megfigyelésen alapuló könyve.

• Szeretnék rászokni a rendszeres testmozgásra, de nem tudok, és ez nagyon bosszant.
• Olyan jó lenne egészségesebb ételeket enni, de imádom a gyorsételeket!
• Többet akarok aludni, hogy kipihentebb és energikusabb legyek, de csak késő este jut idő önmagamra.
• Kevesebbet kellene innom, de olyan nehéz megállni, ha társaságban vagyok.
• Több időt szeretnék tölteni a családommal és a barátokkal a folytonos munka helyett.

 A könyv segítségével választ kaphatunk a következő kérdésekre:

• Ha valamit szeretek csinálni, mégis miért esik olyan nehezemre rendszeressé tenni?
• Néha egyetlen nap alatt megszabadulok egy rossz szokásomtól, máskor meg sehogy sem sikerül, bármennyire próbálkozom is. Miért?
• A diéta után miért ugranak vissza rám a leadott kilók – vagy még annál is több?
• Hogy tudom megtartani a kialakított jó szokásokat?
• Miért van időm mindenki másra saját magamon kívül?

Boldogságterv

boldogsagterv_800

Egy esős délutánon Gretchen Rubin a föld legprózaibb helyén, egy belvárosi buszon megvilágosodik. Rádöbben, hogy vánszorog a nap, de rohannak az évek, múlik az idő, ő pedig nem koncentrál eléggé azokra a dolgokra, amelyek igazán számítanak. Ott, abban a szent pillanatban eldönti, hogy rászán egy évet a boldogságára.

A Boldogságterv ennek az egy évnek a friss, lenyűgöző nyomon kísérése, humoros, bölcs krónikája. Annak a tizenkét hónapnak a kalandjait meséli el, amikor az ókori bölcsek, a modern tudomány, valamint a popkultúra tanácsait alkalmazva a boldogságot kereste.

A tanulságos, mégis szórakoztató, gondolatébresztő, de lenyűgözően olvasmányos könyv nyomán mindannyian kedvet kapunk életünk megváltoztatásához. Azonnal hozzá akarunk látni, hogy kis lépésekkel nagy változást vigyünk véghez.

Rubin nem tudott, de nem is akart hátat fordítani a környezetének; inkább az élete javítására összpontosított. Minden hónapban más fogadalomcsoport került sorra: mutasd ki a szereteted, kérj segítséget, szórakozz többet, vezess hálanaplót, ne törődj az eredménnyel. Beleásta magát az elméletekbe: Epikurosztól Thoreau-ig, Martin Seligmantól a Dalai Lámáig mindenkit végigolvasott, hogy rájöjjön, mi hasznos neki – és mi nem.

Néha meglepő következtetésekre jutott – például úgy találta, hogy a pénz igenis boldogít, ha okosan használják; hogy az újdonság és a kihívás rengeteget lendít a boldogságon; a „kényeztetéstől” csak még nehezebb lesz; hogy a harag ellen nem használ a beszéd; hogy a legkisebb változás számít legjobban – akár hétköznapi, akár mélyenszántó.

A sikeres újévi fogadalom titka

Imádok újévi fogadalmakat tenni. Igen, talán a január elseje kicsit önkényes dátum, de szerintem jó, hogy mindenkinek megvan a lehetősége megkérdezni magától, hogy „Mit kellene megváltoztatnom az életemben? Hogyan lehetne jobb, mint eddig?”. A legtöbbünknek van egy listája azokról a dolgokról, amiket jobban szeretnénk csinálni – és nagyon gyakran szokások is vannak a dolgok között. Edzés, alvás, szórakozás, evés, pihenés és még…

Posted in Gretchen Rubin, Önfejlesztés | A sikeres újévi fogadalom titka bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Felkészültél a boldogságra?

Egy esős délutánon Gretchen Rubin a föld legprózaibb helyén, egy belvárosi buszon megvilágosodik. Rádöbben, hogy vánszorog a nap, de rohannak az évek, múlik az idő, ő pedig nem koncentrál eléggé azokra a dolgokra, amelyek igazán számítanak. Ott, abban a szent pillanatban eldönti, hogy rászán egy évet a boldogságára. A Boldogságterv ennek az egy évnek a friss, lenyűgöző nyomon kísérése, humoros, bölcs krónikája. Annak…

Posted in Gretchen Rubin, Önfejlesztés | Felkészültél a boldogságra? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Gretchen Rubin tanácsai

Gretchen Rubin egyike a leggondolatébresztőbb és legbefolyásosabb szerzőknek, akik ma a szokások, a boldogság és az emberi természet egymással összefonódó témáiról írnak.  Számos könyve közül kiemelkedő jelentőségű a Boldogságterv, amely a The New York Times bestsellerlistájára is felkerült és a Jobban, mint valaha, amely az életünket meghatározó szokásokkal foglalkozik. A gretchenrubin.com oldalon megjelenő népszerű, naponta frissített blogjában a szokásokkal és a boldogsággal…

Posted in Gretchen Rubin, Videók | Tagged , , , | Gretchen Rubin tanácsai bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha

Szeretnék rászokni a rendszeres testmozgásra, de nem tudok, és ez nagyon bosszant. Olyan jó lenne egészségesebb ételeket enni, de imádom a sült krumplit! Többet akarok aludni, hogy kipihentebb és energikusabb legyek, de csak késő este jut idő önmagamra.  Kevesebbet kellene innom, de olyan nehéz megállni, ha társaságban vagyok. Több időt szeretnék tölteni a családommal és a barátokkal a folytonos munka helyett. Gretchen…

Posted in Gretchen Rubin, Önfejlesztés | Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva