Richard Bach

Richard Bach számos könyv szerzője, amelyek közül jó néhány életrajzi ihletésű: a saját életéből vett vagy kitalált események mind a mondanivalóját hivatottak alátámasztani vagy illusztrálni.

Richard Bach amerikai író leginkább rendkívül népszerű bestsellereiről, az 1970-es években megjelent A sirály és az Illúziók című könyveiről ismert. Írásaiban azt a gondolatot fejti ki, miszerint látszólagos fizikai korlátaink és halandóságunk csupán illúzió. Közismert, hogy a repülés iránti szenvedélyét és a repülést magát metaforaként használta műveiben. 17 éves kora óta foglalkozik repüléssel. 2012 augusztusában komoly sérülést szenvedett leszállás közben, amikor is a gépe fejre állt a repülőtér melletti mezőn.

Szolgált az Egyesült Államok haditengerészeténél, majd a New Jersey Légi Nemzeti Gárdánál pilótaként. Később számos különféle munkát vállalt, többek között szakíró volt egy légitársaságnál, és szerkesztő a Flying magazinnál. Az Egyesült Államok légierejének tartalékosaként szolgált 1960-ban Franciaországban. A legtöbb könyvében megjelenik a repülés valamilyen formában, az első könyvétől, A földön idegentől kezdve, amely konkrétan a repülés mesterségéről szól, későbbi köteteiig, amelyekben a repülést filozófiai jelképként használta.

A Sirály kéziratát sok kiadó visszadobta, mielőtt 1970-ben végül megjelent, és rövid időn belül az első számú bestseller lett. Csak 1972-ben 1 millió példányt adtak el belőle, és a média fölkapta e meglepő siker hírét. 1973-ban filmet is készítettek a regényből.

A második könyv, az Illúziók 1977-ben jelent meg.

Richard Bachnak hat gyermeke született első feleségétől, Bette-től. 1977-ben elvette Leslie Parrish színésznőt, akivel A sirály moziváltozatának forgatásán találkozott. Felesége figurája megjelenik két következő könyvében is (Híd az örökkévalóságon át és Minden és mindenki egy), amelyek elsősorban a párkapcsolatra és Bach lelki társakról vallott elképzeléseire összpontosítanak. 1997-ben ők is elváltak, két év múlva pedig Bach elvette harmadik feleségét, Sabryna Nelson-Alexopoulost.

Richard Bach könyvei:

A sirály

A_siraly_218Jonathan számára a repülés nem a zsákmányszerzéssel egyenlő – célja magának a repülés szépségének a megélése, amely a tökéletesedés útjának is tekinthető. Tökéletesen akar repülni, ezért folyamatosan gyakorol, igyekszik megismerni képességeit és azok határait. Ennek érdekében még a kiközösítést, a magányt is vállalja. Minden értelemben felfelé törekszik, s a dimenzióhatárokon átívelve megéli, hogy a halál nem megsemmisülés, hanem valójában út az egyre teljesebb és tágasabb valóságok felé.

Tökéletesedni – ezt tartja a sirály (és az ember) legfőbb feladatának. Amikor pedig eléri ezt a célt, rádöbben, hogy a tökéletességnek nincs értelme, ha kizárólag csak a sajátja. Ezért visszatér a rajhoz, amely kivetette magából, majd megnyeri és tanítani kezdi a fiatal madarakat. Arra, hogy repülni szép, és arra, hogy fölfelé kell törekedni. Bennünket, embereket pedig arra, hogy soha ne adjuk alább, mint ő, Jonathan, a sirály.

Hipnózis

Hipnozis_218Bach lenyűgöző története a valóság és a szuggesztió bonyolult viszonyáról szól. A hipnózis és a képzelet jelenti számára az eszközt, amelyek segítségével elmagyarázza, hogyan is működik a világ – szerinte ugyanis a hipnózis és a Vonzás Törvénye egy és ugyanaz. Bach mély spirituális és filozófiai témákat érint könyvében. Igaz természetünket minden jel szerint nem zárják kordába sem a tér, sem pedig az idő korlátai. Látszatokkal teli világban élünk. Ha nem fogadjuk el valóságként, a káprázat nem lesz többé realitásunk része. Azért jöttünk ebbe a világba, hogy felfedezzünk, szórakozzunk, tanuljunk és megosszuk tapasztalatainkat embertársainkkal, de leginkább azért, hogy megtanuljunk szeretni. Richard Bach a Jonathan, a sirály, az Illúziók, a Minden és mindenki egy, a Híd az örökkévalóságon át és számos más, sokak által kedvelt, sikeres kötet szerzője. Seattle környékén él, és még ma is repül, amikor csak alkalma nyílik rá.