Én tényleg hiszek abban, hogy a valódi változás és az igazi boldogság az elfogadásban rejlik. A testünk elfogadásában, annak elfogadásában, akik vagyunk, és annak a helyzetnek az elfogadásában, amiben vagyunk. Azoknak a bizonytalanságainknak a többsége, amikkel nap mint nap harcolunk, abból a gondolatból ered, hogy a dolgoknak máshogy kellene lenniük.

Olyan társadalomban élünk, amely folyamatosan azt próbálja belénk sulykolni, hogy változtatnunk kellene az életünkön. Jobbnak kellene lennünk, jobban kellene csinálnunk, jobban kellene kinéznünk, és jobban kellene éreznünk magunkat. Fogynunk és izmosodnunk kellene, egészségesebben kellene táplálkoznunk, jobb munkahelyet kellene találnunk, csinosabb ruhákat kellene hordanunk, és több pénzt kellene keresnünk. Azt csak elvétve halljuk, hogy pont úgy vagyunk jók, ahogyan vagyunk.

Joga_csaj_puhaborito_OK

Ajánlatunk a témában

Hatalmas a különbség aközött, hogy őszintén változtatni akarunk az életünkön, és aközött, hogy azt érezzük, csak azért kellene változtatnunk saját magunkon, hogy mások elfogadjanak és beilleszkedjünk a társadalomba. Hová sorolod magad e két szélsőség között? És min szeretnél változtatni? Olyan vagy, mint az emberek többsége, akik ha tehetnék, az egész életüket lecserélnék? Csak annyit kérdezek: miért? Eddigi életed során ki mondta azt neked, hogy nem vagy elég jó? Honnan jutott ez az eszedbe? Az esetek többségében a rólunk alkotott ítéletek többsége nem mástól, hanem saját magunktól ered. Senki sem ítélkezik felettünk olyan szigorúan, mint mi magunk. Ha boldog és egészséges életet szeretnénk élni, a megfelelő forrásra kell hagyatkoznunk. Függetlenül attól, min akarunk változtatni az életünkön – fogyni akarunk, kevesebb stresszt szeretnénk vagy karriert akarunk építeni –, minden lépésünknek saját őszinte megérzéseinkből kellene erednie.

Döntéseket szeretetből és félelemből is hozhatunk. Azért akarsz lefogyni tíz kilót, mert tudod, hogy ez jót tesz a szívednek, és sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben, vagy azért, hogy belepréseld magad a legújabb farmeredbe, és csinosabb legyél bikiniben? Lehet, hogy most azt mondod, egyik sem, de azt biztosan érzed, hogy hatalmas a különbség a két hozzáállás között. Az igazi, hosszan tartó és megerőltetés nélküli változások azokból a döntésekből erednek, amiket szeretettel hozunk. A szívünkkel. Tesz neked szemrehányást a szíved azért, ahogyan bikiniben festesz? Nagyon kétlem. Szerintem sokkal inkább azért aggódik, hogy rugalmas és erős legyen a tested, és egészségesnek érezd magad.

A jó közérzetünkről való gondoskodásnak belülről kell erednie – ez a jógagyakorlatok egyik legfontosabb alapelve. Befelé kell irányítanunk a figyelmünket, és kapcsolatba kell lépnünk a légzésünkkel. A légzésre való koncentrálás a jelenben tart, megnyugtatja az elmét, és lehetővé teszi, hogy fejlesszük a testtudatunkat, és szeretetteljesen gondoskodjunk a testünkről. Ha nem vagyunk egészen a jelenben, nem jógázunk, hanem egyszerűen csak gyakorlatokat végzünk, és nyújtunk egy jógaszőnyegen. A tudatosság fejlesztése a légzéssel kezdődik. A tudatos légzés elősegíti, hogy egy csendes helyre vezessük csapongó elménket, hogy átadhassuk magunkat a szemlélődésnek és az elfogadásnak.

Gyakorlás előtt vagy közvetlenül gyakorlás után is szánj arra néhány percet, hogy nyugodtan ülj. Lélegezz mélyeket, és fordíts egy percet arra, hogy kifejezd a háládat mindazokért a csodálatos dolgokért, amik körülvesznek az életedben. Hajolj meg a Föld előtt. A tiszteletnek és a hálának ez az apró gesztusa elősegíti, hogy befelé nézzünk, és arra a boldogságra irányítsuk a figyelmünket, aminek már most is a részesei vagyunk. Jógázás után mindig iszom egy nagy pohár zöld smoothie-t vagy egy zöld turmixot.

„Semmit sem kell megváltoztatnunk magunkon ahhoz, hogy elkezdjünk jógázni.”

12501878_258682104471904_2112977799_nLehet, hogy ez bonyolultnak tűnik, de nem az. Sőt, tulajdonképpen nagyon egyszerű, csak az elménk szereti túlbonyolítani! Az ego szereti bonyolultnak feltüntetni az egyszerű dolgokat, hogy problémát gyártson belőlük, és megoldhassa őket – addig is el van foglalva. Nagyon gyakran szegezik nekem a következő kérdést: „Hogyan válhatnék jógivá? Nem tudok egy helyben ülni!”, vagy: „Nem tudok jógázni, mert szeretem a húst!”

Ha azt hiszed, hogy a jóga egyet jelent azzal, hogy hajnali négykor kelsz, csak rizst és zöldségeket eszel, és időd nagy részét lótuszülésben töltöd, miközben azt hümmögöd, hogy „omm”, rossz úton jársz. (Bár ha elég régóta gyakorolsz, a lótuszülésben töltött hosszú időt is kifejezetten kellemesnek fogod találni, és azt is meg fogod tanulni, hogy nem a gyakorolt pozíciók helyes elvégzése az alfája és ómegája mindannak, amit teszünk.) Jógiként egyszerűen csak arra törekszünk, hogy egyensúlyban éljünk, azaz megteremtsük a test, az elme és a lélek egyensúlyát. Jegyezd meg a törekvés szót, ami azt jelenti, hogy folyamatosan az egyensúlyért dolgozunk. Az egyensúly nem olyasvalami, ami egy nap hirtelen felbukkan, és aztán örökre megmarad. Az egyensúly azoknak a pillanatoknak az eredménye, amikben megfeledkezünk az elménkről és kinyilvánítjuk a hálánkat. Ezért is hívják gyakorlatnak – sosincs vége.

13385873_662539950564162_1851379002_n

Ahhoz, hogy elkezdj jógázni, semmit sem kell megváltoztatnod magadon. Hogy beilleszd a jógát az életedbe, a mindennapjaidon sem kell változtatnod. Lehetsz úgy is jógi, hogy bort iszol a vacsora mellé. Jógázhatsz úgy is, hogy egyébként egy nagyvállalatnál dolgozol, és úgy is, hogy amikor nagyon elfoglalt vagy, elfelejted szelektíven gyűjteni a hulladékot. Az igazi jógi nem olyasvalaki, aki minden embert széles mosollyal az arcán és meghajlással üdvözöl, hanem olyan ember, aki együtt mozog az élet áramlásával, és minden pillanatot megél. Egy igazi jógi is megél néha hullámvölgyeket, akárcsak a többi ember. Egy igazi jógi minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy mosollyal az arcán üdvözölje az embereket, de azt is elfogadja, hogy az élet egy hullámvasút, és megengedi az érzelmeinek, hogy ha szükséges, föl-le hullámozzanak. Az igazi jógik egyszerűen olyan emberek, akik jól élnek, és a legtöbbet akarják kihozni abból, amijük van. Hol a jógaszőnyegen, hol azon kívül.

Keresd a könyvet webáruházunkban és olvasd el a teljes üzenetet