Blogger: konyvvelmentemvilagga írása

Mennyire vagytok stresszes típusúak

Adott egy hétköznapi szituáció: egy lány türelmetlenül várja a buszmegállóban, hogy megérkezzen a helyi járat. Amint végre felszállhat a járműre hirtelen úrrá lesz rajta a szorongás, egyszerre számtalan gondolat cikázik át az agyán. A röpke fél órás utat feszülten üli végig, azt képzeli, mindenki őt figyeli, a hibáit fixírozzák, és különben is egész nap sorozatos kudarcok érték. Általános negatív közérzet uralkodik el rajta és úgy érzi, nem normális, hogy ilyen érzések kerítik hatalmába, de képtelen azokat kezelni. Igen, ez a lány én vagyok. A külvilág felé mosolygok, pedig néha úgy érzem felrobbanok.

Mindig is a céljaim között szerepelt, hogy ezen a téren fejleszteni fogom magam, de csak most jutottam el odáig, hogy tényleges lépéseket tegyek. Hatalmas segítségemre volt ebben Nick Trenton Ne agyald túl! c. könyve. Hat fejezeten keresztül gyakorlatilag kézen fogva vezeti végig az író az olvasót a stresszkezelés útvesztőjében. Az első fejezet gyönyörűen leírja az okait annak, hogy miért vannak túlagyalásra érzékeny emberek, és hogy miért ne tekintsenek magukra földönkívüliként, ha ebbe a személyiségtípusba tartoznak. A továbbiakban pedig részletezi azokat a technikákat, amikkel felvértezhetjük magunkat a folyamatos stresszelés ellen. A könyv nyelvezete jól érthető, lényegre törő és minden esetben hoz hétköznapi példákat egy-egy szituációra. A fejezetek végén van egy összefoglaló, ami ismétlésnek is tökéletes, de ha később újra elővennénk a könyvet, a felidézésre is alkalmas. Epilógusként pedig az egész kötet tartalmát összefoglaló záró összegzés is helyet kapott.

A vállunkra nehezedő folyamatos stressznek fizikai hatásai is lehetnek a szervezetünkre, ezért nem kérdés, hogy érdemes foglalkoznunk a megoldásokkal. Ebből a könyvből kezdők számára is elsajátítható számos hasznos technika, mint pl.: 5-4-3-2-1 földelő módszer, autogén tréning, progresszív izomlazítás, irányított imagináció, narratív terápia, stb.…Ezek valóban jól alkalmazhatóak feszült helyzetekben.

A könyv szuper első lépés egy boldogabb, stresszmentesebb élet megteremtéséhez. Mert ahogy Nick Trenton mondaná: “A gondolat nem az ellenségünk. Agyunk elképesztően hasznos eszköz, ám amikor túl sokat agyalunk, azzal épp csorbítjuk e csodás eszköz élét.”

Az Édesvíz kiadó gondozásában megjelent könyvet a kiadó webáruházában megvásárolhatjátok, az alábbi linken: https://edesviz.hu/konyvek/uj-megjelenesek/nick-trenton-ne-agyald-tul/

Köszönöm szépen a recenziós példányt!