Blogger: betty.s.diary írása

Ne agyald túl, Az elengedés művészete – mindkét könyv nagy❗️volt a számomra.

Tipikusan az az ember vagyok, aki mindig csinál valami mást, csak ne kelljen szembenéznie önmagával és a múltjával.

  • A Ne agyald túl! c.könyvben olvasottak nagyon igazak rám, a túlgondolás, a folyamatos kattogás egy nagyon veszélyes folyamat, ami elég gyorsan testi és lelki, valamint alvászavarokhoz vezet(het)❗️
    Én közel 8 éve alvásproblémákkal küzdök, nehezen alszom el, vagy ha sikerül is elaludnom… nagyon éberen alszom és sokszor fel is ébredek éjjelente, miközben ezerrel zakatol az agyam. És hogy miért rossz ez? Reggelente mindig úgy érzem magamat, mint akit kifacsartak, ezért nehéz a napi feladataimra és a munkámra koncentrálnom. Egy biztos: pocsék érzés.

  • A túlgondolás együtt jár a szorongással. Ez egy ördögi kör. Nehéz erről nyíltan írni, de szerintem több ember életét megkeseríti ez a dolog. Nálam ez már évek óta gond.
  • A könyv arra ösztönöz, hogy tartsunk be napi szinten 4 alaplépést: “kerüld el, változtasd meg, fogadd el, alkalmazkodj hozzá.
    Emellett különböző technikákat is felsorol nekünk, amikkel oldani tudjuk a szorongást és ezáltal a stressz-szintünket le tudjuk vinni. Zen technikák: autogén tréning, irányított imagináció, progresszív izomlazítás.

Nekem komolyabb segítségre lesz szükségem, évek óta tervezek elmenni családállításra, ill. javasolták nekem a pszichodrámás foglalkozásokat is. Gyerekkorom óta lenne mit feldolgozni és azóta nőtt a feldolgoznivalók száma. Csak ne halogatnám már!

  • Az elengedés művészete szintén egy nagyon nehéz téma, hisz mindenki cipeli azt a bizonyos batyut, ki kisebbet, ki nagyobbat. Az enyém nagyon nagy és egyre csak nő, valamikor szeretném letenni végre és megpihenni. A könyvben arra kapunk választ pl. ‘miért olyan nehéz elengedni a negatív gondolatokat?’, ’miért idealizáljuk a múltat?’…és sorolhatnám.