Ha növelni szeretnéd az önbecsülésedet, akkor ne feledkezz meg a mindennapos önszeretetről.

Sokan azért nem gyakorolják az önbecsülés építését nap mint nap, mert nem is tudják, hogy ez egy tanulható dolog, függetlenül attól, hogy milyen tapasztalataink voltak korábban.

A folyamat elkezdésének első és egyben kulcsfontosságú eleme annak felismerése, hogy az önbecsülés, önszeretet, önmagunk értékelése – vagy bárhogy is hívjuk – egy olyan mag, amely akkor növekszik, ha öntözzük.

De hogyan kezdjünk hozzá? Úgy, hogy ismerjük fel, hogy mi is megérdemeljük a szeretetet, és bizony azt is, hogy önmagunkat szeressük.

Egyszerűen hangzik, ugye?

Valójában azonban az egyik dolog, amellyel életünk során a legtöbbször küzdünk, hogy hűek legyünk önmagunkhoz. Ha bántottak a múltban, akkor hajlamosak leszünk elrejteni valódi énünk egy részét, mert úgy gondoljuk, hogy így védhetjük meg magunkat attól, hogy ismét bántsanak minket.

Az egyik oka annak, hogy az önszeretet gyakorlásának fontosságáról beszélek, hogy amikor szeretjük magunkat, akkor egyfajta bizalom alakul ki, amely közelebb hoz minket saját valónkhoz.

Vannak azonban jó páran, akik számára ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Ha azt veszed észre, hogy csak azért mondasz vagy csinálsz dolgokat, hogy azzal mások kedvére tégy, akkor az azt jelenti, hogy éppen megtagadod a lelked által diktált célt.

louis idezet

Tulajdonképpen megtagadod magadtól a boldogságot.

Arra bátorítalak, hogy a lehető leggyakrabban gyakorold az önszeretet, mivel ez a legjobb módja annak, hogy közel kerülj ahhoz, aki valójában vagy.

 

Kezdj el bízni magadban!

Sokszor előfordul az emberrel, hogy elbizonytalanodik, és nem bízik magában. Állandóan felülbíráljuk döntéseinket, vagy úgy döntünk, ahogyan mások döntenének. Miért bízunk inkább másokban, ahelyett, hogy magunkban bíznánk?

Különleges és gyönyörű lélek vagy.

Nem könnyű megállni, hogy ne nyomjuk el valódi énünket egy olyan világban, ahol az emberek pillanatok alatt ítélkeznek a másik felett, vagy magukat másokhoz hasonlítják. Ezt diktálja a kultúránk, ezt tanultuk a szüleinktől, ezért mi is elkezdünk ítélkezni saját magunk felett. Azért, mert így tanították nekünk.

Így azonban nem lehet boldog és szeretetteljes életet élni, mert folyamatosan csak olyan dolgokat fogunk kergetni, amelyek nem hűek isteni valónkhoz.

 

Milyen előnyei vannak, ha hűek leszünk önmagunkhoz?

Az önbecsülés építésének nincs jó vagy rossz módja. A benned lévő belső gyermek vagy belső iránytű ugyanis vezet téged. Bízz benne. Szeresd magadat, és mindig légy hű legjobb énedhez.

Hűnek lenni önmagunkhoz tulajdonképpen egy döntés, amelyet minden nap meg kell hoznunk.

Ne hidd, hogy totális csőd vagy, csak azért mert elkövettél egy hibát.

Az élet folyamatos tanulás és tapasztalás. Van, hogy olyan döntéseket hozunk, amelyek minket tükröznek, néha viszont olyanokat, amelyek nem. Ez rendben van így, hiszen erről szól a tanulás.

Nem a hibáink határozzák meg, hogy kik vagyunk. Engedd el a negatív belső hangot, és szeresd magadat.

Ha így teszel, számos változást fogsz tapasztalni, úgymint:

  1. Együttérzést

Legjobb énünket akkor ismerhetjük meg, ha minden helyzetben szeretjük magunkat. Sokkal együttérzőbbé válunk önmagunkkal szemben, és abbahagyjuk az önmagunk feletti ítélkezést múltbéli döntéseink és tetteink miatt. Tanulunk a hibáinkból, és továbblépünk, hogy megtapasztalhassuk, mit hoz a következő pillanat. Ha együttérzők vagyunk önmagunk és mások iránt, akkor könnyebben hozzá tudunk szokni a változásokhoz, és gyorsabban lepattannak rólunk a nehézségek.

  1. Bátorságot

Ha hűek vagyunk önmagunkhoz, akkor egyre bátrabbak és erősebbek leszünk. Lehetséges, hogy a kihívások idején betemet minket a nyugtalanság, úgy érezzük, hogy túl nagy a nyomás. Ám legyünk hálásak ezeknek a pillanatoknak is, hiszen ilyenkor tanuljuk meg, hogy számíthatunk magunkra, valódi önmagunkra, a legjobb énünkre, akkor is, ha éppen elbukunk, de akkor is, amikor sikerre visszük az adott helyzetet.

  1. Kényelmet, jó érzést

Ha valódi énünket adjuk, egyre kényelmesebben fogjuk érezni magunkat a bőrünkben, és lekerül vállunkról a ránehezedő súly. Megszűnik az önostorozás, és idővel egyre kevesebbet fogunk aggodalmaskodni a jövő miatt. Jól érezzük magunkat a jelenben, és nem cipeljünk tovább a múltat. Odafigyelünk a jelen pillanatra, jól érezzük benne magunkat – függetlenül attól, hogy hol is vagyunk éppen.

  1. Pozitivitást

Észre fogod venni, hogy a másokkal való kapcsolataid is jobbak lesznek akkor, ha egyre többször és egyre jobban megbízol abban, amit a belső hangod diktál. Olyan emberekkel fogod körbevenni magadat, akik arra bátorítanak, hogy légy önmagad. Nem fogod az idődet olyanokra pazarolni, akik csak az energiádat akarják leszívni. Olyan emberek felé húzol, akik inspirálnak és hozzájárulnak ahhoz, hogy a legjobbat hozd ki magadból.

  1. Megkapod, amit szeretnél

Boldog és teljes életet élhetünk. Végre megkapjuk, amit szeretnénk, mivel hiszünk abban, amit nap mint nap, minden pillanatban csinálunk. Tudjuk, hogy megérdemeljük a boldogságot. Reméljük és hisszük, hogy érdemes követni az álmainkat.

 

Három módszer önbecsülésünk növelésére

A valódi énünk megtalálása felé vezető úton az önbecsülés növelésének számos formája létezik. Íme, az én három kedvenc önszeretet-fokozó módszerem:

  1. Vezess naplót!

Írd le az élményeidet, vesd papírra azt, hogy mit éreztél akkor, amikor belső hangodat követve cselekedtél. Amikor valaki csalódást okozott neked, azt elmondtad neki, vagy elrejtetted érzéseidet előle? Minél több olyan helyzetet jegyzel le, amelyben úgy viselkedtél, ami számodra a legjobb volt, annál közelebb kerülsz ahhoz, hogy egyre gyakrabban ki tudd fejezni igazi énedet.

  1. Meditálj!

Nincs is jobb a relaxációnál, a nyugodt légzésnél és annál, amikor végre lecsendesítheted a gondolataidat. Nagyszerű alkalom ez arra, hogy gyakorold a megerősítéseket, és eltöprengj azon, hogy mit szeretnél az élettől.

Lejjebb találsz egy olyan meditációt, amely kiváló az önszeretet és az önértékelés növelésére. Ha minden nap gyakorlod az önszeretetet, az önbecsülés gyakorlatilag a szokásoddá válik.

  1. Végezz tükörmunkát, kopogtass!

Nézz a saját szemedbe, és fejezd ki valós érzéseidet. Ez nagyszerű módja annak, hogy felfedezd a háttérben megbújó félelmeidet, és végre együttérzőn szembenézz velük.

Sokan úgy vélik, hogy a megerősítés a leghatékonyabb módszerem. Igen, a megerősítések valóban nagyon hatékonyak, de az igazság az, hogy akkor a működnek a legjobban, ha tükörmunkával vagy kopogtatással együtt végezzük. Jóbarátom, Dr. Robert Holden segített nekem ingyenes videó-sorozatom elkészítésében, amelyben azt mutatom meg, hogyan is kell végezni a tükörmunkát. Az ingyenes sorozatot a http://www.hayhouseu.com oldalon tudod megnézni.

 

Egy meditáció az önbecsülés növeléséhez

Nincs olyan ember, hely vagy dolog, aki vagy ami irányíthatná a gondolataimat az engedélyem nélkül, csak én magam.

Mérhetetlen szabadságom van, én döntöm el, hogy mit gondolok.

Én döntöm el, hogy az életet panaszkodás és magam vagy mások iránt érzett harag helyett inkább pozitívan látom.

Az is egy módszer, ha azon panaszkodunk, hogy éppen mink nincs, viszont azzal nem oldunk meg semmit.

Ha szeretem magamat, a negatív szituációk kellős közepén is tudok mondani magamnak olyanokat, hogy „Hajlandó vagyok elengedni azokat a mintákat a tudatomból, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy kialakuljon ez a helyzet”.

Voltak rossz döntéseim a múltban, ám ez még nem jelenti azt, hogy rossz ember lennék, ahogyan azt sem, hogy mindig rossz döntéseket fogok hozni.

Elengedem a régi ítéleteket, és feltétel nélkül szeretem magamat.

www.louisehay.com/3-habits-building-self-esteem/