Amikor a természetes gyógymódokat említjük, általában a gyógynövények jutnak először az ember eszébe. A legtöbb ember elfogadja a gyógynövényeket, elismeri hatásukat.

Meddőség esetén is van jó néhány gyógynövény, ami segítheti akár a hormonháztartás rendezését, akár a baba megtapadását, növekedését. A gyógynövények egy része hormonszerű hatóanyagokat tartalmaz, ami nagy segítség lehet ebben az állapotban. A méregtelenítő hatású gyógynövények azáltal segítik a fogantatást, hogy kitakarítják azokat a lerakódott méreganyagokat, melyek megakadályozzák a fogantatást vagy a beágyazódást.

 

Málnalevél – a peteérést elősegítő gyógynövény

A málnalevéltea segíti a peteérést, ezért a ciklus első felében alkalmazzuk. Hosszabb ciklus esetén előrébb hozza a tüszőrepedést. Javítja a petesejt minőségét, ezáltal nagyobb lesz a megtermékenyülés esélye. Erősíti a méh izomzatát is. Mivel a málnalevél cserzőanyagokban gazdag gyógynövény, összehúzó, gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatása van. Népi megfigyelések a görcsoldó hatását is kiemelik, például menstruációs görcsök csillapítására is nagyszerű. A málnalevél a cserzőanyagok mellett tartalmaz kalciumot, vasat és B-, C- és E- vitaminokat is, ezek szintén támogatják az egészséges fogantatást. A málnalevéltea méregtelenítő hatású, segít a szervezetet megtisztítani azoktól a méreganyagoktól, melyek esetleg akadályozzák a fogantatást vagy beágyazódást.

Elkészítése: Erdeimálnalevél-teából 1 teáskanálnyi mennyiséget 2 dl vízzel forrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 2 csészével fogyasszuk

 

 

 

 Cickafarkfű – a gyulladáscsökkentő csodanövény

 Régebbi fitoterápia-könyvekben a cickafarkfű volt a nőgyógyászati problémák első számú gyógynövénye, mégpedig a fitoösztrogén-tartalma, azaz az ösztrogénszerű hatása miatt. Mára annyit változott a világ, a környezetből bekerülő xenoösztrogének és az ösztrogéndominancia olyan mértékben felborította ezt az egyensúlyt, hogy jelenleg inkább csökkenteni kell az ösztrogént, mintsem emelni. Ennek ellenére mégis vannak olyan állapotok, amikor a cickafarkfű a segítségünkre lehet. Például segíti az ösztrogéntermelést, így a tüszőérést, de ezenkívül javítja a sárgatest hormon termelését is. Nagyon jó gyulladáscsökkentő, és mivel a gyulladások sokszor megakadályozzák a fogantatást vagy a beágyazódást, ezért ha megszűntetjük, akkor nagyobb eséllyel létrejön a kívánt terhesség. Kismedencei gyulladások esetén alkalmazhatjuk ülőfürdő formájában is.

Elkészítése: Egy púpos teáskanálnyi mennyiségből 2 dl vízzel készítsünk forrázatot, hagyjuk állni lefedve 10-15 percig, majd fogyaszthatjuk.

A ciklus első felében alkalmazzuk, a málnalevélteához hasonlóan.

 

Palástfű – a beágyazódás megkönnyítésére

 Népi neve, a Boldogasszony palástja vagy tenyere sugallja, hogy ezt a gyógynövényt évezredek óta alkalmazzák nőgyógyászati panaszokra. Azt tartják róla, hogy Szűz Mária áldása van rajta, mert segít a nőknek mindenféle menstruációs és termékenységi probléma megoldásában.

A palástfű a leggyakrabban alkalmazott gyógynövény, mely segíti a progeszteron termelését, így a beágyazódást, illetve a terhesség fenntartását. A progeszteronszerű hatáson túl javítja a kismedence vérellátását, segíti a méhnyálkahártya megvastagodását, ezáltal nagyobb eséllyel tud beágyazódni az embrió. Ezek a hormonszerű hatások a rendszertelen ciklust is szabályozzák, ezzel is növelve a fogantatás esélyét. A palástfű a ciklus szabályozásában segíthet a policisztás ovárium szindrómában szenvedőknek is, illetve fontos kiegészítő kezelése lehet a nőgyógyászati fertőzéseknek és gyulladásoknak. Természetesen itt a kiegészítő kezelésen van a hangsúly, hiszen a kismedencei gyulladásokat, nőgyógyászati fertőzéseket minden esetben orvosnak kell kezelnie, de kiegészítésképp, illetve a kezelés hatékonyságának növelésére alkalmazhatunk gyógynövényeket. Ezekben az esetekben nemcsak tea, de ülőfürdő formájában is alkalmazhatjuk.

A legjobb hatás érdekében kombináljuk a málnalevelet és a palástfüvet, mégpedig úgy, hogy a málnalevelet a ciklus első felében, a palástfüvet pedig a ciklus második felében fogyasztjuk.

Elkészítése: 1 teáskanálnyi palástfüvet leforrázunk 2 dl vízzel, rövid ideig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 2 csészével fogyasszunk.

A palástfű Magyarországon védett növény, így semmiképpen ne gyűjtsük, hanem termesztett változatot vásároljunk!

 

 

 Barátcserje – segít a progeszteron termelésében

 A barátcserje szintén a ciklus második felében áldásos gyógynövény, hiszen a progeszterontermelésre hat pozitívan. De nemcsak segíti a progeszteron termelését, a növény bogyója is tartalmaz progeszteront, tesztoszteront és flavonoidokat. A magas prolaktinszint gátolhatja a teherbeesést, a barátcserje viszont csökkenti a prolaktintermelést. Az erőteljes premenstruációs tünetekkel – például ingerlékenység, mellfeszülés, hőhullámok, fejfájás –küzdőknek kifejezetten javasolt a fogyasztása.

A fő hatóanyaga a termésében van, emiatt teaként nem hatásos. Valamilyen készítmény, tinktúra vagy tabletta formájában alkalmazzuk.

Fontos tudni, hogy a barátcserje komolyan befolyásolja a női hormonok szintjét, ezért nem szabad szedni fogamzásgátló vagy más hormonpótló gyógyszerek alkalmazásakor. Ilyen esetben a barátcserjét csak az orvos előírásait betartva, az orvos javaslatára alkalmazzuk!

 

Szárzeller – újjáéleszti a sejteket

Az adaptogének között nem szabad megfeledkeznünk a szárzellerről vagy angol zellerről sem. Azontúl, hogy képes a mellékvesét regenerálni, vírus- gomba- és baktériumölő tulajdonságú. Hosszabb távon fogyasztva a krónikus Epstein–Barr-vírusfertőzés ellen is hatásos más kiegészítőkkel és étrenddel kombinálva. A másik csodálatos hatása az, hogy élővé teszi a víztereket, tulajdonképpen újraéleszti a sejtjeinket, és javítja a sejtek anyagcseréjét. Jó formában tartalmazza a metil-folátot, ami a fogantatás utáni időszakban rendkívül fontos, hiszen hiányában számtalan fejlődési rendellenesség alakulhat ki.

A szárzellert terápiásan lé formában kell fogyasztani, reggelente fél litert. A legjobb speciális présgéppel elkészíteni, de akinek nincs ilyen eszköze, turmixgéppel is elkészítheti, ebben az esetben viszont le kell szűrni.

Forrás: Dr. Csomai Zita – MEDDŐSÉGBŐL TERMÉKENYSÉG

Ajánlott könyv:

Dr. Csomai Zita – MEDDŐSÉGBŐL TERMÉKENYSÉG