Az előző időszakban említett helyzetek enyhülésnek indulnak, miután a Nap kilép a négybolygós együttállásból. A védikus időszámítás szerint pont ezen a napon, február 14-én ünnepelhetjük meg a tavasz első napját, amely egyben a tanulás, tudás és művészetek istennőjének, Sarasvatínak szentelt nap is, melynek neve ott Vasanta Pancami – ilyenkor kulturális rendezvényeket szoktak tartani, és egyben az időjárás enyhébbre fordulása felett érzett örömöt is megosztják egymással.

A Merkúr és a Szaturnusz égetett bolygók, túl közel kerültek a Naphoz. Ebben az időszakban a szellemi és fizikai teljesítőképesség, a kommunikációra való alkalmasság, a kitartás és a szorgalom egyaránt meggyengül, fokozódik viszont a hajlam a stresszre és a depresszióra, a gyermekeknél a tanulási képességzavarokra. A szellemi hanyatlás legnehezebb napjai február 28-29. Ugyanakkor azonban kedvező hatások adódnak a szerelmi és házastársi kapcsolatokra – kivéve 21-én, amikor viharosabb érzelmek is a felszínre kerülhetnek. A Mars helyzete egyre kedvezőbbé válik, és ez vitalitással, energikussággal ajándékoz meg minket.

A 2024-es év szökőév – a közhiedelemmel ellentétben azonban nem a 29-e a szökőnap; amikor a plusznap beiktatásának szükségességét felismerték, a naptártervezők a február 24-et iktatták be szökőnapként. Érdekesség, hogy ez pl. a 24. és 28. között esedékes névnapok dátumát is „odébb tolja” eggyel.

Március 7-én két bolygó is csillagjegyet vált – a Vénusz a Vízöntőbe vándorol, a Merkúr pedig a Halakba, ahol találkozik a káros Ráhuval. Ennek a hatása zavarja az intelligenciát és az idegrendszert, megbolygatja az ítélőképességet, ezt mindenképpen figyelembe kell vennünk.

A következő nap egy Siva istenségnek szentelt ünnep, a Siva-rátri. Siva képviseli a Legfelsőbb Úr pusztító és teremtő erejét egyaránt, és e minőségében legyőzi a világ sötétségét, tudatlanságát és démonait. Hívei ezen a napon különböző lemondásokat végeznek és az önfegyelmet gyakorolják, egyebek mellett késő éjszakáig fennmaradnak, hogy a tetteiről halljanak. Ha úgy vesszük, az időszak pont megfelelő némi önfegyelem gyakorlására… és aki Sivának elégedettséget okoz, az nagyon gyorsan a kegyében részesülhet.