Január 14-én az esti órákban a Nap a Bakba érkezik, és ezzel új hónap kezdődik az indiai időszámítás szerint. Ez az a dátum, amikor a Nap megkezdi pályájának felszálló ágát – egy kedvező alkalom, az életteli tavaszi-nyári szezon első napja; Indiában ezt papírsárkányok röptetésével szokták ünnepelni.

E periódus első fele viszonylag nyugodtan telik – 18-án a Nap nélkül maradt Merkúr-Mars együttállás mellé a Vénusz is beérkezik a Nyilasba, és ezzel a jegy hatásai kihangsúlyozódnak: nagyobb szerepet kap a vallás és a politika, az igazság keresése, az irányítás kérdései. A Mars ereje, a Merkúr eszessége és a Vénusz gyengédsége összességében kedvező irányban alakítják a hatásokat, kivéve az első napokban, amikor egy Ráhu-Hold együttállás is fellép, ami mindig felkavarja a tudatalatti iszapját. A Hold azonban gyorsan mozog, 18-a után az az együttállás megszűnik.

A jó hatások 26-áig tartanak, majd az események kedvezőtlenebb fordulatot vesznek. 26-án a Merkúr égi pályáján utoléri, majd le is előzi a Marsot. A két bolygó közelségének időszakát a védikus asztrológiában bolygóháborúként említik, és akár a valódi háborúkban, a két érintett fél semmi mással nem tud törődni, így hatásaik ártalmassá válnak. Megszenvedi az időszakot a kommunikáció, a tanulás, a fizikai erő és dinamizmus, megjelenhet az agresszivitás és a befolyásolhatóság. Ezt a háromnapos periódust február 1-jén és 5-én a Merkúr, majd a Mars jegyváltása követi, ahogy a két égitest felzárkózik a Nap mellé, megismételve a január 7-ei együttállást, bár most egy másik jegyben. Február 8-án a Hold is csatlakozik, újhold idejére négybolygóssá téve az együttállást. Korlátozottság, elszigetelődésérzés jelentkezhetnek, és akaratunk ellenére kemény, kimerítő munkára kényszerülhetünk, ahogy a Bak jegy egyre telítettebbé válik a különböző égitestekkel. Február 11-én a Hold ugyan kilép az együttállásból, de a helyére lép a Vénusz.