Beszélgetés Dr. Csomai Zitával a napokban megjelent legújabb kötetével kapcsolatban, amely a daganatos betegségek megelőzésének, kiegészítő kezelésének holisztikus szemléletű megoldásiat kínálja minden érintett számára.

Természetgyógyászati módszerekkel az orvosi kezelések előtt, alatt és után a beteget mind fizikailag, lelkileg és energetikailag is erősíteni lehet. Hiszen ezek a szelíd gyógymódok számtalan esetben képesek tovább növelni a kezelések hatékonyságát, mind a megelőzésben, mind a tünetek, mellékhatások csökkentésében vagy akár a rehabilitációban.

 

Hogyan született a könyv gondolata?

23 éve foglalkozom daganatos betegekkel, kezdetben a kórházban orvosként, majd természetgyógyászként igyekeztem segíteni a hozzám fordulókat. Aztán az évek alatt egyrészt az ismeretanyag lett óriási, másrészt a segítségre szoruló betegek száma is. A könyv segít az ismereteket minél több pácienshez eljuttatni.

Nagyon hiszek abban, hogy az orvosi és a természetes kezeléseket együttesen a legjobb alkalmazni és így érjük el a legjobb eredményeket. Ez a daganatos betegek esetében is igaz, bár sajnos talán itt a legnagyobbak az ellentétek is, ezen is szerettem volna változtatni, így a könyv bemutatja mindegyik oldalt, azt is, hogy az egyes kezelések mellett mire kell figyelni, mi az, amit alkalmazhatunk, mi az amit ne.

 

Hogy érzékeled, mennyire elfogadott, vagy gyakori, hogy a daganatos betegségben szenvedők a szelíd gyógymódokhoz forduljanak?  

Általában három csoportra oszthatjuk a betegeket, az első, akik kizárólag az orvosnak hisznek, minden mást elutasítanak. A második csoport, akik csak a természetes gyógymódokban hisznek, néha annyira fanatikusan, hogy az már veszélyes is lehet. A harmadik csoport pedig, aki minden lehetőséget meg akar adni a gyógyulásának és szeretne mindent bevetni. Náluk azért jellemző sokszor a kapkodás, a nem megfelelően átgondolt vagy szakmailag nem helyes megoldások. Szerintem nagyon fontos, hogy ebben a káoszban rendet tegyünk és a betegek megkapják a megfelelő információt a gyógymódok választásához.

 

Milyen lelki terápiákkal könnyíthetjük az érintettek hozzáállásán?

A daganatos betegek nagy része az ún C-típusú személyiség csoportba tartozik, ez azt jelenti, hogy ők hajlamosak magukat háttérbe szorítva mindenki másért megtenni mindent. Sokszor a főnök, a család, a férj, a gyerekek stb előtérben vannak, ők nem nagyon tudnak kiállni magukért. Emiatt gyakran a diagnózis is késik, hiszen „egy aprócska elváltozás nem olyan fontos, hogy azzal orvoshoz forduljunk”. Az egyik fontos dolog, hogy meg kell tanulni saját magukat szeretni, előtérbe tenni, kicsit önzőnek lenni.

 

 

A másik, ami lelki oldalon nagyon sokat tud segíteni a meditációk, relaxációk, amikkel erősítheti magát a páciens, illetve például a kemoterápiánál se mindegy, hogy milyen gondolatokkal csorog, ha a páciens úgy gondol rá, hogy ez egy gyógyító fény, egy tisztító folyadék, ami minden sejtjét megtisztítja és feltölti egészen más hatása lesz, mintha „méregként” vagy „gyilkos löttyként” tekint rá.

A lelki terápiák segítenek a betegség gyökereit felderíteni, és azokat kezelni, de ugyanúgy segítenek a diagnózis és a kezelések okozta stressz, félelem, szorongás, düh és más érzések kezelésében is.

 

Mit tehetnek az érintett családtagok?

A támogató család rengeteget tud adni, de mindig hagyjuk, hogy a páciens maga döntsön. Ne akarjunk helyette meggyógyulni. A legtöbbet akkor tudnak segíteni, ha például a diétában az egész család ugyanazt az étrendet követi, ha a meditációkat közösen végzik, a csikung gyakorlatokat közösen végzik.

Itt azért az fontos, hogy a daganatos betegnek nagyon sok figyelem kell, de ehhez ő nincs hozzászokva. Ne adjuk fel, ha kezdetben elutasító, minden ember külön tempóban tud haladni, csak biztosítsuk a támogatásunkról.

 

 

Teljesen érthető, hogy személyre szabott terápia a leghatékonyabb, hiszen minden daganatos betegség más és más, minden betegségben szenvedő személy egyedi, nem mindegy az orvosi terápia melyik pillanatában kezdjük el a kiegészítő kezeléseket … de ha választhatnál néhány elengedhetetlen terápiát, melyek lennének azok?

Az elmúlt 23 évben azok a terápiák maradtak fenn, amik egyrészt vírus gátlók. Ezekről az onkogén vírusokról részletesen írok a könyvben, ezt egy kulcsfontosságú tényezőnek tartom a gyógyulásban, ilyen vírusgátlók például a gyógygombák (ami fontos, hogy bio legyen és őrlemény formájában hasznosul a legjobban) például a ganoderma, a shiitake gomba és a süngomba. A vírusgátló hatásukon túl számtalan daganatgátló tulajdonságuk is bizonyítást nyert. De vírusgátló a fekete kömény magja, a máriatövis mag, a spirulina, a macskakarom.

A táplálkozás rendezésén túl fontosak a vitaminok, mint például a C-vitamin és a D-vitamin nagy dózisbanaz ásványi anyagok, mint például a magnézium és a szelén, az antioxidánsok, például a színes, bogyós gyümölcsök, az immunerősítők, a megfelelő rostbevitel, a jó minőségű víz.

 

Ha 3 természetes gyógymódot javasolhatnál, melyeket ajánlanál feltétlenül?

Ha csak hármat lehet, akkor a bio gyógygombák fizikai szinten, lelki szinten a Bach-virágterápia és energetikailag Csikung gyakorlatok.

De ez nagyon leegyszerűsítve, hiszen pont ez a lényeg, hogy mindenkinek egyénileg találjuk meg a megfelelő gyógymódokat.

 
Mi a legfontosabb üzenete a könyvednek?

A könyv legfontosabb üzenete, hogy a gyógyulás érdekében ötvözzük a nyugati és a természetes gyógymódokat, nézzünk a mélyére, próbáljuk meg felderíteni az okokat, és azokat kezeljük. A daganatos betegség mindig egy STOP tábla az ember életében és fontos, ilyenkor meg kell állni, gondolkodni, eddig ezen az úton jártam, ez ide vezetett, akkor keressünk másik utat.

Ne süppedjünk bele abba a gondolatba, hogy „majd az orvos meggyógyít”, a gyógyuláshoz elengedhetetlen az aktív együttműködés a páciens részéről. Talán még egy gondolat, hogy nagyon fontos, hogy lehetőleg a diagnózistól, vagy az első tünetektől alkalmazzuk a természetes gyógymódokat, ne várjuk meg, amikor már nincs esély, mert kezdeti, korai stádiumban minden módszer jobban működik.

 

Ajánlott könyvek:

DAGANATOS BETEGSÉGEK GYÓGYÍTÁSA

A siker alapelvei könyv

MEDDŐSÉGBŐL TERMÉKENYSÉG

GYÓGYÍTÓ
KRISTÁLYOK