Mi vár ránk a járvány után? Merre tartunk és hogyan küzdhetjük le a helyzetre adott természetes reakciót: a félelmet?

Hamarosan újra fordul a kocka. Lassan, de biztosan mindannyian elkezdjük keresni a régi életünkhöz visszavezető utat, néhány dolog azonban már sosem lesz ugyanolyan. Ilyen helyzetben könnyen úrrá lesz rajtunk a félelem, főleg, ha a járvány levonulása után egzisztenciális, mentális és társadalmi problémákkal kerülünk szembe. Itt az ideje felütni 2019 egyik legnagyobb bestsellerét, és elkezdeni a gyakorlatban alkalmazni, amire Marie Forleo tanít “Minden megoldható” című könyvében!

“Az életben semmi sem olyan bonyolult. Mindenre képes vagy, amire elszánod magad, ha feltűröd az ingujjad, belevágsz és megcsinálod. Minden megoldható.”

Marie Forleo édesanyjának mottóját lánya vitte tovább és fejlesztette tökélyre, hogy segítségével napjaink egyik leghíresebb, legönazonosabb és legéletvidámabb életvezetési tanácsadójává váljon. Erre a mantrára pedig most sokkal nagyobb szükség van, mint valaha volt. 

Eljött az idő, amikor egyéni és kollektív szinten is olyan új, eddig nem látott eseményekkel és körülményekkel kell szembenéznünk, amik felett nem hunyhatunk szemet. A járvány nyomában megváltozott világrend alakul, ami egyelőre beláthatatlan globális gazdasági következményekkel, érzelmi pszichológiai, társadalmi hatással jár.

Most elő kell vennünk minden bátorságunkat. Együtt kell alkalmaznunk a minden megoldható mantráját, hogy életre kelthessük velünk született képességünket, amivel bármelyikünk alakíthat életkörülményein, ha elhiszi, hogy valóban bármire képes. 

Természetes, ha félsz

Ebben a helyzetben sokunkat bénító félelem tart a markában, amivel nehezen tudunk szembesülni. Pedig a félelem az egyik leggyakrabban félreértett F-betűs szó, hiszen nem olyan egyszerű definiálni. Gondolj csak bele: félelem nélkül már egyszerűen nem lennél életben. Szükséged van tehát rá, de nem mindegy, milyen formában! 

Természetes, ha félsz, hiszen mindannyian félünk – alapvető emberi tulajdonságunk. De jobban teszed, ha igyekszel félelmeidre úgy gondolni, mint személyes, belső GPS-edre, amely segít megmutatni, milyen ösvényeken kell elindulnod, vagy folytatnod a megkezdett utat. Ne hagyd, hogy a félelmed csapdában tartson, inkább hozd ki a legjobbat belőle, hiszen a félelem leküzdhető, vagy átkeretezhető. 

“Nem a félelem az ellenség. Hanem az, hogy arra várjunk, hogy elmúljon.” 

Nem kell elmulasztanod a félelmet, hiszen mindig el fog kísérni, bármilyen szakaszba is lépsz életed során. Hogyan állítsd hát a szolgálatodba? Úgy, ahogy Marie tanítja: “a félelem ellenszere a cselekvés.”

Mi most a legrosszabb, ami történhet? Íme Marie 2-lépcsős bombabiztos technikája!

Íme egy remek gyakorlat, ami képes bebizonyítani, hogy tagadás helyett egyedül a tettek szabadíthatnak fel a bénító félelem alól. Ezt a módszert maga Marie is gyakran alkalmazza, tegyél te is egy próbát!

Első lépés

Számolj a kockázatokkal. Vesd őket papírra, szó szerint. Vázold fel, mik lehetnek a potenciális következő lépések, és mi a legrosszabb, ami történhet? Pontról pontra vedd végig a lehetséges legnegatívabb forgatókönyvet, és írd le azt is, mihez fogsz kezdeni, ha bekövetkezik. 

  • Elveszíted az állásod? Tervezd meg, hogyan találsz új munkát és mennyi időt adsz magadnak erre! 
  • Megcsappantak a bevételeid? Számold át a tartalékaidat, készíts vészforgatókönyvet! 
  • Félsz belevágni valami újba, mert megszégyenülhetsz? Vedd végig, kiknek az ítéletétől tartasz, és ők valójában mekkora hatással bírnak az életedre!

 

Hidd el, ha feltárod magadban a félelmeket, könnyebben kezeled majd őket. És ha bekövetkezik a kudarc? Nos,

“A kudarc sosem végleges, ha képes vagy talpraállni.”

Az általad korábban felsorolt megoldási mechanizmusokkal pedig garantáltan könnyebben megy a talpraállás.

Második lépés

Aztán jön a dolog kellemesebb oldala: fordítsd meg az egészet! Képzeld el az összes lehetséges pozitív hatást. Képzeld el a sikert, a bőséget, az elismerést, és azokat a további lehetőségeket, amelyek ennek hatására öledbe hullanak. Így tudni fogod, hogy – bár semmi sem vehető biztosra, különösen a mai világban nem – a lehetséges előnyök jóval többet nyomnak a latban, mint a legrosszabb eshetőségek.

Nyersz, vagy tanulsz, de sohasem veszítesz

Vedd figyelembe, hogy az érzelem, aminek te a félelem nevet adod, valójában lehet, hogy teljesen más tőről fakad. Lehet, hogy nem más, mint előérzet, remény, vagy szimpla izgatottság. Az érzelmeid értelmezését egyedül te választod ki! Ne fordíts hátat a benned kavargó érzéseknek, de ne ragadj le az első definiciónál. Járd alaposan körbe őket, és válaszd ki azt az értelmezést, ami az adott helyzetben legjobban szolgál téged.  

Marie meggyőződése, hogy a dolgok csak akkor mennek jól, ha te, aki működteted azokat, jól érzed magad. Akkor is, ha ehhez épp hátat kell fordítanod korábbi életednek, és elölről kezdeni mindent. Csak tudj nevetni, és higgy a legfontosabb mantrában:  „Minden megoldható!”

Ajánlott könyv:

Marie Forleo – MINDEN MEGOLDHATÓ!