Mindannyiunk életében vannak olyan pillanatok, amikor azt hisszük, hogy nem haladunk előre. Van, hogy úgy érezzük, hogy a körülmények csapdájába kerültünk.

Olyan, mintha erőfeszítéseink sehogy sem vezetnének eredményre. Ilyenkor akár el is bizonytalanodhatunk, azt hihetjük, hogy nem jó úton járunk, vagy az is megfordulhat a fejünkben, hogy nem vagyunk elég jók. Ezek a kellemetlen érzések azonban néha pontosan azt jelzik, hogy igenis fejlődünk, még akkor is, ha mi magunk ezt észre sem vesszük.

Neale Donald Walsch, a Beszélgetések Istennel szerzője úgy véli, hogy a küzdelem a fejlődés szinonimája. Még a legfejlettebb, legmegvilágosodottabb emberek is érezhetik úgy néha napján, hogy életük küzdelmes szakaszba érkezett. Valójában a küzdelem nem más, mint a növekedés biztos jele: a valós és jelentőségteljes előrehaladás bizonyítéka. Akik nem harcolnak, nem is fejlődnek. Ne ijedj meg, ha úgy érzed, hogy életed küzdelmekkel van tele, inkább örülj neki.

A teljes beszelgetesek Istennel_2013_puhakotes_218px

Képzeld el, hogy életedben minden úgy van hangszerelve, ahogyan annak lennie kell. Minden ember, akivel találkozol, minden kihívás, amellyel szembenézel, azért van, hogy hozzásegítsen a fejlődéshez. Ha a magunkévá tesszük azt a felfogást, mely szerint az élet nem velünk, hanem értünk történik, akkor bele tudunk feledkezni az élet ritmusába, ahelyett, hogy folyamatosan harcolnánk ellene.

Gondold csak végig, hogy mit is jelent mindez: minden, amin keresztülmentél, amin keresztülmész és amin keresztül fogsz menni, egy nagyobb terv része. Minden érted van. Hat olyan jelre hívom fel most a figyelmedet, amely azt mutatja, hogy a fejlődés útján jársz, még akkor is, ha te magad ezt egyáltalán nem így érzed.

  1. Új problémákkal küzdesz.

A buddhista tanító és szerző, Pema Chödrön azt mondta, hogy semmi sem múlik el addig, míg meg nem tanultuk azt a leckét, amelyet az adott szituáció tanítani akart nekünk. Ha tehát mindig ugyanazokkal a problémákkal küzdesz, ugyanolyan szituációkba kerülsz, akkor ott még mindig van valamilyen lecke számodra, amelyet meg kell tanulnod. Ha azonban új problémáid vannak, például már nem aggodalmaskodsz az anyagi helyzeted miatt, hanem inkább egy romantikus párkapcsolat manifesztálására koncentrálsz, vagy ha egykoron szeretett munkád immáron púp a hátadon, és folyamatosan arról álmodozol, hogy vajon milyen lenne az életed, ha másik hivatást választanál, akkor ezek olyan jelek, amelyek azt mutatják, hogy megtanultad a korábbi kihívások leckéit, és készen állsz arra, hogy szembenézz az újakkal.

  1. Megváltoznak a baráti kapcsolataid.

A személyes fejlődés útja gyakran érinti kapcsolatainkat is. Úgy érezzük, hogy egykoron kielégítő és örömteli barátságaink mostanra megváltoztak. Már nem tudunk úgy kapcsolódni régi barátainkhoz, mint azelőtt. Nem értjük, hogy miért nem akarnak például a mostanában minket érdeklő dolgokról beszélgetni. Nem mindenki tette le a voksát a fejlődés mellett. De te csak maradj a saját ösvényeden, és ismerd el, hogy mindenkinek megvan a maga útja. Nem mindenki fog követni téged, de ettől te még szeretheted őket úgy, ahogy vannak. Ha kitartasz személyes fejlődésed mellett, akkor egyre több olyan emberrel fogsz találkozni, akik hozzád hasonlóan gondolkoznak, és párhuzamos fejlődési szinten vannak veled.

  1. Unatkozol, nyugtalan vagy, szorongsz azokban a helyzetekben, amelyekben korábban jól érezted magad.

Lehet, hogy olyan kapcsolatban élsz, olyan munkád van, vagy olyan a környezeted, amely már nem tesz boldoggá. A cél az, hogy engedd el azokat a dolgokat, amelyek már nem működnek. A fejlődés azt is jelenti, hogy már nem illesz bele bizonyos helyzetekbe, nem tudsz eljátszani bizonyos szerepeket. Légy bátor! Hagyd elmenni azt és azokat, akik és amik már nem szolgálják a javadat. Ez az egyetlen módja annak, hogy helyet teremts az új lehetőségeknek, amelyek végül elvezetnek célodhoz.

  1. Ne a korlátokra fókuszálj, hanem a lehetőségekre!

Van, hogy az ember életében eljön az a pillanat, amikor a megoldások helyett mindenhol csak a problémákat és a korlátokat látja. A spirituális fejlődés során azonban egyre inkább észre fogod venni, hogy rengeteg lehetőség hever a lábad előtt. Ne rémülj meg az ismeretlentől, inkább legyél nyitott rá, és teremtsd meg tiszta szándékból és koncentrált cselekvésből merítkező valóságodat.

  1. Már nem érdekel (vagy csak kevéssé érdekel), hogy mit gondolnak rólad mások.

Régen folyamatosan mások elismerésére szomjaztál, de hirtelen azon kapod magadat, hogy egyre kevésbé foglalkozol mások véleményével. Elégedett vagy a saját döntéseiddel, és nem félsz megmutatni önmagad. Ez egy csodálatos fázis, melynek során egyre nyugodtabbá és magabiztosabbá válsz. Hagyd, hogy igazi éned vigyen előre!

  1. Egyre jobb a kapcsolatod magaddal.

Évtizedeken át azt gondoltam, hogy a világ összeesküdött ellenem, ezt használtam kifogásként. A világot okoltam nyomorúságomért. „Hogyan lehetséges az, hogy a barátaim azt esznek, amit csak akarnak, és mégis vékonyak maradnak?” – gondoltam. „Én már attól is hízom, ha ránézek egy sütire. Kövérségre vagyok ítélve.” Végül rájöttem, hogy nem a világ, hanem én ítélem magamat kudarcra. Ha elkezdjük magunkat másokhoz hasonlítgatni, csak állandóan szorongani fogunk. Ne törődj másokkal, foglalkozz inkább magaddal, bánj magaddal jól, hiszen csak így kerülhet felszínre páratlan és bármire képes éned.

Forrás: Mindbodygreen.com

Ajánlott könyv:

A teljes beszélgetések Istennel