a-csillagok-novendeke

A Növendék a Csillagok Apród kártyája. Nem történelmi személyt ábrázol, ez az archetípus inkább egyszerre testesíti meg mindazokat, akik papi pályára készülnek – legyen szó akármelyik vallásról vagy hitről. Itt egy ferences szerzetes szerény alakjában jelenik meg. Mint ilyen, mindazok szolgálatában áll, akikkel csak találkozik lelkes tanácsadójukként vagy rászoruló társukul szegődve.

Ezzel együtt egy vékony alkatú fiatalemberrel van dolgunk, aki az elveket idősebb társainál kevésbé képes fegyelmezetten kezelni, és önfejű szövetségessé válhat. Ahogy mindazok, akik istenségük képviselői és szószólói, a növendék is egy hosszú tanulási folyamatba kezd, és a kihívások időnként addig a pontig hajtják, ahol hitehagyottá válhat, elfordulva azoktól a tanoktól, amelyekből egykor táplálkozott.

Értelmezése

Ez a kártya olyan személy jelenlétére utal, aki nem minden esetben a tényleges információkból indulva ki elhamarkodottan ad tanácsot vagy fűz megjegyzéseket egy helyzethez. Hajlamos rá, hogy meggondolatlanul vágjon bele dolgokba, vagy neked tanácsol ilyesmit.

Ezzel a csillaggal valójában azt a fényt kapod, amire szükséged van: egy olyan fényt, amely felvillan a sötétben, és feltárja, amit látnod kell – ám légy óvatos, nehogy a fény túl sokat fedjen fel. Fordított állásban gyakran utal az önkifejezés elégtelenségére, amit az igazság kiszínezésével igyekszik kompenzálni. Emiatt túlzással vagy reaktív cselekvéssel a problémák elmélyülését okozza.

Jellegzetes utalásai

Álló helyzetben: Impulzus ◆ Kíváncsiság ◆ Aktív fiatalság
◆ Mély meglátás ◆ Éberség ◆ Törekvés

Fordított állásban: Arányosság hiánya ◆ Erőtlenség ◆ Gyengeség
◆ Egy imposztor

nostradamus-megnezem