Louise L. Hay: Bízz az Életben 2. rész!

Louise élete és munkássága előtti tisztelgés gyanánt most egy válogatást tartasz akezedben leginspirálóbb tanításaiból, melyek legnagyszerűbb munkáiból származnak. Louise több mint harminc könyvet írt, ezek között voltak önsegítő könyvek, egészségügyi könyvek, szakácskönyvek, gyerekkönyv sorozat, sőt, még egy színezőkönyv is! Társszerzője volt olyan könyveknek, mint aKiemelkedő életet teremthetsz, Cheryl Richardsonnal és Az élet szeret téged, velem (Robert Holden). Kártyapaklikat és hanganyagokat is készített, valamint egy éves You Can Do It! kalendáriumot is. Reményeim szerint, ha mindennap olvasol belőle, feltárul előtted Louise munkáinak bölcsessége, és arra inspirál majd, hogy megkeresd azokat akönyveket, melyeket még nem olvastál tőle.

A Bízz az életben! 365 bejegyzést tartalmaz, minden napra egyet, plusz egyet minden szökőévre. Minden bejegyzés címe Louise egy megerősítése, melyet gyakorolhatsz, és egy inspiráló bekezdés is tartozik hozzá, melyen meditálhatsz, és amellyel dolgozhatsz atovábbiakban. Amikor elkezdtem kiválasztani az egyes bejegyzéseket, azt képzeltem, hogy Louise mellettem ül, úgy, mint amikor Az élet szeret téged című könyvet írtuk együtt. Az íróasztalom mellé tettem plusz egy széket – aLouise széket. Fejben minden egyes bejegyzésnél megkérdeztem Louiset, hogy elégedette aválasztásommal. Ha IGEN-t kaptam, akkor bekerült, ha nemet, akkor kivettem.

Louise spirituális pragmatista volt. Nemcsak az elmélet érdekelte, hanem arra fókuszált, hogy mi az, ami működik, mi az, ami segít. Az Éld az életedben a következőt írta: „Kedvelem a ’hogyanokat’. A Földön minden elmélet haszontalan, ha nem tudjuk alkalmazni azokat a változás érdekében. Mindig is tudálékos, gyakorlatias ember voltam, aki folyton a megvalósítás határait kutatja.” Meggyőződtem tehát arról, hogy a Bízz az életben! minden egyes bejegyzése spirituális gyakorlatot kínál, amely megváltoztatja, hogyan tapasztalod meg a napodat.

A Bízz az életben című könyvben egy kiegyensúlyozott áramlást szeretnék adni egész évre Louise munkásságának fő témáiból. Nem akartam például egy csokorba gyűjteni februártól szeptemberig az önszeretettel kapcsolatos bejegyzéseket. Hiszen akkor mi lesz az önszeretettel az év hátralevő részében? Ahhoz, hogy ezt az egyensúlyt elérjem, készítettem egy tízes listát Louise legfontosabb tanításaiból – melyet kis idővel ahalála után Louise Facebook oldalán rajongóinak millióival osztottam meg különleges tiszteletadásként.

A tízes listámat Louise Hay tanításaiból nem szántam véglegesnek, de remélem, hogy értékes segítség lesz, ha aBízz az életbennel kezdesz dolgozni.

Boldogság nő

7. Teremtsd meg a jövődet MOST!

Louise későn érőnek nevezte magát. Negyvenes évei végéig csak úgy „bukdácsolt”, ahogy mondani szerette. Ötvenéves korában adta ki az első könyvét. Hatvanévesen megalapította aHay Houset és aHay Foundationt. Életének második fele tele volt új kezdetekkel. Minden év elején tudatos elhatározássá tette aspirituális fejlődést, elkötelezte magát amellett, hogy valami újat tanul, és eltervezte, hogy elutazik valahová, ahol még soha nem járt.

Louise üdvözölte előrehaladott korát. Nem arra használta akorát, hogy ne kelljen se tanulnia, se fejlődnie. „A lehetőségek teljességében élek”, ezt szerette mondani. Felismerte, hogy minden új évtized magával hozza saját bölcsességét és ajándékait.

„A jelen pillanatban van az erő” – erősítette meg.

2013-ban nyitóbeszédet mondtam az első IGNITE! konferencián, mely a Hay House egy új rendezvénye volt. Előtte való nap írtam egy emailt Louisenek, hogy van e valami üzenete a közönség számára. Megkérdeztem Louiset, van e olyan üzenete, melyet szeretne megosztani a hallgatósággal. Azonnal küldött egy szenvedéllyel és magasröptű tanításokkal teli választ:


„Valahányszor egy új dolgot teszek, lángra gyújtom az életem.
Ismeretlen területre lépni mindig izgalmas.
Tudom, hogy velem csak jó dolgok történhetnek,
ezért kíváncsian várom, az Élet mit tartogat nekem.
Az új kalandok fiatalon tartanak bennünket.
És ha szerető gondolatokat küldünk
a szélrózsa minden irányába,
akkor életünk csordultig telik szeretettel.
A nyolcvanhét az életem új kezdete.”

8. Mondj IGEN-t az életedre!

Louise szeretett magáról igenemberként beszélni, aki egy igenuniverzumban él. Az Éld az életed-ben azt írta, hogy „Nem számít, miben hiszünk, mit gondolunk vagy mit mondunk, az univerzum mindig igent mond nekünk. Ha szegénységre gondolunk, az univerzum arra fog igent mondani. Ha bőségre gondolunk, akkor arra.” Az üzenet az, hogy óvatosan válaszd meg, mire mondasz igent, mert be fogod vonzani azt, amit megerősítesz.

„Egész életemben abelső hangomra hallgattam, és igent mondtam” – mondta nekem Louise, amikor az írói, szónoki, kiadói, tanítói, művészi és aktivista szerepére reflektált. Louise számára sok mindent jelentett az, hogy igent mondott: elfogadni akihívást, hogy meggyógyítja az életét; hajlandóságot arra, hogy belenézzen atükörbe, és azt mondja, hogy „Szeretlek, tényleg nagyon szeretlek”; elég bátorságot ahhoz, hogy megírja és kiadja akis kék könyvét; beleegyezni abba, hogy lemoderálja aHayridest; elindítani egy kiadót; és mindenekelőtt bízni Egy Végtelen Intelligenciában, amely az út minden egyes lépésénél vezeti majd.

Louise idézet

9. Ne felejts el szórakozni!

Louisenak élete első felében nem jutott túl sok szórakozás, de amásodik felében behozta alemaradását. Ezpedig nagyban annak köszönhető, hogy gyógyító munkát végzett belső gyermekén.

Louise abelső gyermek munka nagykövete volt, melyet később belső gyermek játéknak hívott. Azt tanította, hogy az embernek hajlandónak kell lennie belső gyermekét szeretni, ha érett és bölcs felnőtté szeretne válni. „Mondj igent belső gyermekednek” – mondaná Louise. „Figyelj oda rá! Minél jobban szereted és elfogadod belső gyermeked, annál hamarabb gyógyul majd meg amúltad, lépsz be ajelenbe, és jössz ki játszani.”

Louise hetvenévesen beiratkozott egy gyerekeknek meghirdetett művészeti kurzusra. „Nagyon szerettem rajzolni és festeni gyerekkoromban, de abbahagytam, amikor a bántalmazás elkezdődött” – emlékszik vissza Louise. Hetvenöt évesen Louise egy felnőtt művészeti iskolát is elvégzett. A következő tíz évben számos művésztanárral dolgozott együtt, beleértve a helyi művészeket is, mint például Linda Bounds. Louise-nek nyolcvanhét évesen volt az első nyilvános kiállítása az Art Beaten, a Main Street Galleryben Vistában, Kalifornia belvárosában. A kiállítás nagyon népszerű volt. Az eredeti terv szerint a kiállítás két hétig tartott volna, de hathetesre hosszabbították. Képek százait adták el, Louise mindegyiket aláírta, és minden pénz a Hay Foundationnek ment.

Öröm szabadság nő

10. Hagyd, hogy az életed szeressen!

Louise utolsó szereplésekor, a The Oprah Winfrey Showban, mikor Oprah megkérdezte Louiset, hogy milyen tanácsot adna azoknak, akik úgy gondolják, hogy túl késő változtatni és fejlődni, Louise határozottan így felelt:


„Gondold át! Csak azért, mert sokáig hittél valamiben, nem jelenti azt, hogy örökké el kell hinned. Olyan gondolatokat válassz, melyek támogatnak és felemelnek. Vedd észre, hogy az élet szeret téged. Ha te is szereted az életet, akkor működteted ezt a csodás körforgást.”

Az Élet szeret téged volt Louise leggyakrabban használt megerősítése. Ez gondolatainak aközpontja, mely legjobban kifejezi egész életét és munkásságát. Dedikáláskor emberek százai álltak sorban, Louise pedig szorgosan írta alá akönyveket azzal, hogy Az Élet szeret téged. Még az emaileket is azzal zárta, hogy Az Élet szeret téged. Atelefonhívásokat és aSkype beszélgetéseket is úgy zárta, hogy Az Élet szeret téged. Az Élet mindig nagy „É”vel, mellyel aminden dolog mögött munkálkodó Egy Végtelen Intelligenciára utalt.

Az Élet szeret téged több mint megerősítés. Az ősbizalom filozófiájára mutat, amely arra biztat minket, hogy bízzunk ebben a nagy „É”-s Életben – amely mindig a javunkat szolgálja, és minél jobban szeretjük az Életet, annál jobban szeret minket az Élet. Az első lépés a bizalom ösvényén az, hogy hajlandóak vagyunk a szeretetet beengedni. Ha jobban szeretjük magunkat, egymást is jobban tudjuk szeretni. Így válunk szeretetteljes jelenlétté a világban – valaki olyanná, aki teljes szívből erősíti meg, hogy Szeretem az Életet és az Élet szeret engem!

Robert Holden

Louise L. Hay Az élet szeret téged című könyvének társszerzője

A cikk első részét itt olvashatod:

Ajánlott könyv:

Bízz az életben könyv