Kerüld el ezeket a csapdákat, hogy határozottabbnak érezd magad!

Az önbizalommal teli, magabiztos emberek pontosan tudják, hogy számukra mi a fontos, és hogy mit akarnak elérni. Mindannyiukra jellemző szokások és gondolkodási minták segítenek nekik elérni kitűzött céljaikat.

Most megmutatunk 13 dolgot, amit a magabiztos emberek sosem tesznek, hogy te is egy lehess közülük.

1. Nem gondolják, hogy kevésbé értékesek, mint mások.

A magabiztosság alatt meghúzódó egyik alapvető meggyőződés az, hogy én ugyanannyit érek, mint bárki más. Ez még nem jelenti azt, hogy nem kell megdolgozni azért, amit szeretnél, azt pedig végképp nem, hogy az élet mindig igazságosan osztja szét ajándékait. Azt viszont kifejezi, hogy ugyanannyi jogod van, mint bárki másnak, hogy kiállj önmagadért, hogy kövesd az álmaid, élvezd az életed és a számodra legjelentősebb módon járulhass hozzá a világhoz.

 

2. Nem félnek a kétségektől.

A magabiztos emberek felismerik, hogy a kételkedés nem minden esetben rossz dolog. Olykor a félelem azt jelzi, hogy nem készültél fel megfelelően a nagy prezentációra, beszámolóra vagy interjúra. Ha begyakorlod, hogy mit akarsz mondani és tenni, az elmédnek lesz mire támaszkodnia a stresszes pillanatokban. A kétség hangja azt is mutathatja, hogy több információra van szükséged, vagy új irányba kell mozdulnod, esetleg eljött az idő, hogy tarts egy kis szünetet.

 

3. Nem teketóriáznak sokat.

A 2. pont másik oldala az, hogy miután órákat gyakoroltál, nem az zakatol a fejedben, hogy mi minden sikerülhet félre.

 

4. Nem várnak a „nagy” lehetőségre.

Amikor egy magabiztos személyre gondolunk, gyakran nagy, merész tetteket képzelünk magunk elé: hogy az illető indul elnökválasztáson vagy hogy élőadásban kéri meg a szerelme kezét. Azonban a kis lépésekhez is kell bátorság és hősiesség. Ezek az apró tettek egymásra épülve erősítik egymást: megerősítik az eredményességünket, bennünk és a másoktól érkező visszajelzéseken keresztül.

 

5. Nem keverik össze a céltudatosságot az arroganciával.

Vannak, akik azért tartanak a magabiztosságtól, mert nem akarnak konfliktusba kerülni másokkal, elvenni mások elől a teret, vagy attól tartanak, hogy gorombának fognak tűnni. Ugyanakkor a magabiztosság nem azonos a szemtelenséggel vagy az önhittséggel. Épp ellenkezőleg, ha biztos vagy magadban, sokkal kevésbé leszel önmagaddal elfoglalva. Mikor már nem azzal foglalkozol, hogy a többiek mit gondolnak rólad, több valódi figyelmet tudsz fordítani másokra is.

 

6. Nem tartanak a visszajelzésektől és konfliktusoktól. 

A magabiztos személy a konstruktív bírálatokat el tudja fogadni, és úgy tud reagálni rájuk, hogy közben nem lesz defenzív. Ha nem forog kockán az önértékelésed, akkor a kritikát vagy a nyílt színi elutasítást is sértettség nélkül tudod kezelni. Ugyanebből az okból kifolyólag a magabiztosság nem jelenti azt, hogy konfliktushelyzetben földbe döngölöd a másikat. Úgy is ki lehet fejezni az álláspontodat és az érzéseidet, hogy közben a másik el tudja elmondani, hogy benne mi van, így akár megegyezésre is juthattok.

 

7. Nem félnek a kudarctól.

Az önbizalom nem azt jelenti, hogy mindig sikerülni fog. Nem azt fejezi ki, hogy mindig mosolyogsz és hogy sosem gyötörnek majd kétségek (lásd a 2. pontot). Inkább jelöli azt, hogy megbirkózol a nehéz helyzetekkel, érzésekkel és elébe állsz az új kihívásoknak.

 

8. Nem gondolják, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie.

A perfekcionizmus egy hibás forma, ami hozzájárul az önbizalomhiányhoz. Ha mindent pontosan kitervelsz, még mielőtt belefognál valamibe, könnyen lehet, hogy ezek a gondolatok megakadályoznak abban, hogy azt csinálhasd, amit igazán szeretnél.

 

9. Nem hisznek el mindent, amit a reklámokban látnak.

Rengeteg hirdetésnek az a célja, hogy az ember úgy érezze, hogy valamiben hiányt szenved. A cégek, akik el akarnak adni neked valamit, gyakran úgy kezdik, hogy elérik, hogy rosszul érezd magad a bőrödben, például azzal, hogy bemutatnak egy olyan „problémát”, amit magadtól sosem vettél volna észre.

 

10. Nem hisznek el mindent, amit a közösségi médiában látnak. 

Ez szorosan kapcsolódik a 9. ponthoz. Könnyen abba a hitbe eshetünk, hogy körülöttünk mindenkinek tökéletes a házassága, szárnyal a karrierje és a kinézete olyan, akár egy topmodellé. De ne feledjük, hogy emberek jócskán megválogatják és átszerkesztik mindazt, amit feltesznek az internetre. Mindenkinek vannak rossz napjai, mindenkit gyötörnek kétségek és vannak szépséghibái is. Csupán ezeket nem teszik ki a Facebookra!

 

11. Nem menekülnek az új dolgok kipróbálása elől.

Ahogy beleveted magad az ismeretlenbe, egyértelművé válik, hogy a hibák és kudarcok valójában fejlődéshez vezetnek. Megjelenik annak az elfogadása, hogy a bukás az élet természetes velejárója. Paradox módon minél kevésbé félsz a sikertelenségtől, annál sikeresebb leszel – mert nem fogsz arra várni, hogy minden körülmény tökéletes legyen, mielőtt cselekednél. És minél többet próbálkozol, annál nagyobb az esélye, hogy sikerrel fogsz járni.

 

12. Nem saját magukra fókuszálnak.

Meglepőnek tűnhet, de a magabiztos emberek kevesebbet foglalkoznak saját magukkal. Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy beléptünk egy terembe és azt gondoltuk, hogy mindenki minket néz, és hogy biztos kövérnek látnak és teljesen hülyének tartanak minket. Az igazság az, hogy az embereket gúzsba kötik a saját félelmeik és aggodalmaik. Ha kilépsz a saját fejedből, képessé válsz a valódi kapcsolatteremtésre.

 

13. Nem engedik, hogy mások határozzák meg a céljaikat.

Senki sem mondhatja meg, hogy számodra mi a legfontosabb. Persze a kultúránk azt állítja, hogy a jobb állás, nagyobb ház és menőbb autó vezet a boldog élethez. Rengeteg erő és mély meggyőződés kell ahhoz, hogy az ember ne kövesse a társadalmi elvárásokat. Az önbizalom nem feltétlenül kapcsolódik valami látványos hőstetthez, lehet annyi is, hogy tudsz nemet mondani egy lehetőségre, ami nem teljesen megfelelő.

 

Barbara Markway

Forrás: https://www.psychologytoday.com

 

Ajánlott könyvek:

Önbizalom
munkafüzet

A siker alapelvei
a gyarkolatban

A bennünk rejlő
erő