Engedd ki a stresszt a tudatos jelenlét segítségével

„A legnagyobb fegyverünk a stressz ellen az a képességünk, hogy megválasztjuk a gondolatainkat.” (William James)

Hosszú évek óta meditálok már, de még mindig vannak olyan napok, amikor úgy érzem, hogy csak azért csinálom, hogy kihúzhassam a teendőim listájáról.

Vannak olyan napok, különösen, amikor egy nagy projekt közepén vagyok, amikor tíz percet is alig tudok félretenni a meditációra. A fejemben lévő ambiciózus hang megpróbál meggyőzni arról, hogy csak az időmet pocsékolom azzal, ha szünetet tartok és visszatérek a jelenbe.

Ez a hang nagyon határozott tud lenni, különösen akkor, amikor sürgős dolgokat kell elintéznem. De pont azokon a napokon a leghasznosabb a meditáció, amikor sikerül felismernem ezeket a hátráltató gondolatokat.

Ilyenkor leülök meditálni, és azonnal észreveszem a mellkasomban és a torkomban lévő szorító érzést, a stressz okozta alapvető nyugtalanságot. Felismerem, hogy az agyam csak úgy önti ki magából a különböző feladatokat, és ekkor szinte lehetetlen ülve maradni és nem elkezdeni őket.

Aztán felismerem, hogy mi történik. Elkezdtem nyugtalankodni. Ha időt szakítok a meditációra, azzal tudatosabb összhangba kerülök magammal és a lélekállapotommal, és felismerem, hogy azért érzek sürgetést, mert fizikailag is feszültséget és stresszt érzek.

A meditáció végére a mellkasom kitágul, könnyebben lélegzek, ellazul a hasam és az egész lényem lenyugszik.

Hálás vagyok ennek a gyakorlatnak, mivel megtanította, hogy miként különböztethetem meg azokat a gondolatokat, amikre érdemes odafigyelni attól a szellemi szeméttől, amitől meg kell szabadulnom.

meditáló nő

A meditáció egy forradalmi mód, hogy miként viszonyuljak a gondolataimhoz. El sem tudom hinni, hogy nem kötelező tananyag az általános iskolákban. Vajon mennyiben lett volna más az életem, ha ezen a lencsén át figyeltem volna a belső tapasztalataim?

A meditáció segítségével felismertem, hogy a gondolatok néha olyanok, mintha egy rádió szólna az agyadban, és néha az a csatorna, amit hallgatsz, tele van szeméttel.

A különbség az, hogy amikor rádiót hallgatsz, könnyedén elkapcsolhatsz, ha nem tetszik a csatorna. Viszont, ha a gondolatmenetünkről van szó, akkor sokszor inkább nem kapcsolunk el, hanem belemerülünk a toxikus műsorba.

Mielőtt megtanultam volna tudatos jelenléttel meditálni, a saját gondolataim rabja voltam. Amikor elhiszed, hogy minden gondolatod igaz, a meggyőződéseid és a képzeteid korlátozhatják a lehetőségeid.

Ahogy Gandhi mondta:

„Az elképzeléseid lesznek a gondolataid, a gondolataid a szavaid, a szavaid a tetteid, a tetteid a szokásaid, a szokásaid az értékeid, az értékeid pedig a végzeted.”

Honnan tudhatod, hogy melyik gondolat értékes és melyiktől kell megszabadulnod?

Általában a negatív elképzelések vannak különösen nagy hatással a sorsunkra. Amikor legközebb olyan gondolatod támad, ami bírál, minősít, aggaszt vagy stresszt okoz, egy pillanatra tarts szünetet, és kérdezd meg magadtól, hogy ez a gondolat segít-e azzá válnod, akivé lenni szeretnél és azt az életet élni, amilyet szeretnél.

Ismerd fel a gondolat alatt rejlő érzelmet, ami kiválthatja ezeket a képzeteket. Félsz, le vagy terhelve, stresszelsz, megbántottak, szorongsz, szégyelled magad vagy mérges vagy?

Ha leásol a gondolat mögött rejtőző érzelem gyökeréhez, bölcsebb döntéseket leszel képes hozni azzal kapcsolatban, hogy miként reagálsz az emóció kiváltó okaira ahelyett, hogy a hasztalan gondolatmenet foglya maradsz.

szabadság

Hogyan érd el az érzelmi szabadságot a tudatos jelenlét segítségével

1. Légy tudatos

Vedd észre, amikor negatív elképzeléseid támadnak vagy érzelmi kellemetlenséget tapasztalsz. Majd kérdezd meg magadtól: ez a gondolat közelebb vagy távolabb visz azoktól a dolgoktól, amik fontosak és attól, ahogy élni szeretnék?

2. Tanulj meg elengedni

Ha úgy látod, hogy a gondolat csak távolabb visz attól, aki lenni és élni szeretnél, egyszerűen engedd el. Kapcsold el a toxikus rádióadót az elmédben, ami csak hasztalan gondolatokat közvetít. Ismerd fel, hogy ez csak egyteória, nem pedig egy fennhatóság.

3. Légy gyengéd önmagadhoz

Légy együttérző önmagaddal szemben, amikor felismered az érzelmet, ami ezeket a negatív, hasztalan gondolatokat okozza.

4. Értsd meg az elméd működését

Emlékeztesd önmagad arra, hogy az elme természetéből adódóan gondolkodik. Folyamatosan gondolatokat termel, amely között van, ami kreatív és inspiráló, mások viszont fogságba ejtenek és elszomorítanak. Ismerd fel, hogy nem kell hinned minden gondolatnak, ami átfut az eszeden.

A tudatos jelenlét, mely során minden pillanatban tudatában vagy a történéseknek, segít megvédeni az elméd, így gondosan megválogathatod melyik gondolatnak engeded, hogy befolyásolja a döntéseid és az életed.

Az íróról: dr. Elise Bialylew, a Mindful in May, globális tudatos jelenlét mozgalom alapítója, amely a világon már több ezer embert tanított meg meditálni, és adományokat gyűjt, hogy a fejlődő országokban ivóvízkutak épülhessenek. Orvosból lett szociális vállalkozóként dr. Bialylew a The Mind Life Project keretein belül segít az embereknek kiaknázni a lehetőségeiket.

Forrás: Tinybuddha.com

Ajánlott könyv:

Elise Bialylew – Boldogság minden napra