Az anyaság egy monumentális, felemelő spirituális utazás, amely során abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy minden nap szemtanúi lehetünk annak, ahogy életünk legkreatívabb vállalkozása elkezd kivirágzani.

Legalábbis a jobb napokon.

A rossz napokon az anyaság egy fárasztó, frusztráló utazás, mely során minden határunkat próbára teszi az alváshiány, az emlőgyulladás, a stressz, a kapcsolati fesztültségek és az önbizalomhiány.

A tudatos jelenlét kulcsfontosságú része volt az anyaság túléléséhez kialakított eszköztáramnak, amely segítségével nem csak az érzelmi hullámvölgyeket tudtam kezelni, hanem értékelni is tudtam a mindennapi csodákat. Bár az anyaság jelentős kihívásokat állít a megszokott tudatos jelenlét meditáció elé, mégis be lehet építeni a hétköznapi életbe, hogy elősegítse a bölcsességet, a jelenlétet és a könnyedséget.

A következő négy módszerrel a tudatos jelenlét segít megbirkózni az anyasággal.

Fogadd el, amit nem tudsz irányítani

Az egyik barátom egyszer indiai túrázáshoz hasonlította az anyaságot: „Ameddig elfogadod, hogy legtöbbször semmi sem fog a terv szerint alakulni, addig minden rendben lesz.” Ha az a típus vagy, aki szeret előre tervezni, az anyaság fájdalmas meglepetéseket tartogathat számodra. Ekkor jelent nagy segítséget a tudatos jelenlét, ami azt jelenti, hogy jelen vagy az adott pillanatban, elfogadod azt és együttérzést tanúsítasz iránta. Amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretnéd és egyre türelmetlenebbnek és frusztráltnak érzed magad, a tudatos jelenlét segít visszatérni a testedbe és kiengedni a fizikai feszültséget, amitől újra nyugodt lehetsz.

Légy együttérzőbb magaddal szemben

A tudatos jelenlét gyakorlásának egyik legfontosabb része, hogy kedvességgel és együttérzéssel viszonyulsz minden pillanatnyi élményedhez. Amikor az anyaság számos kihívásával kell szembenéznünk, az önmagunk iránt tanúsított együttérzés hatékony ellenszer lehet, ha alkalmatlannak érezzük magunk.

Ahelyett, hogy hagynád, hogy a belső kritikus hang sértegessen, próbálj meg inkább saját magad legjobb barátja lenni. Amikor legközelebb úgy érzed, hogy nem olyan édesanya vagy, amilyen lenni szeretnél, tedd a kezed a szívedre és halkan súgd oda magadnak:

„Ez nehéz, de megteszek minden tőlem telhetőt, és mindenki máshoz hasonlóan én sem vagyok tökéletes.”

Kommunikálj hatékonyabban a kapcsolataidban

A gyerekvállalás sokszor stresszesebbé teszi a kapcsolatokat, és ingerültségben komoly gondok jelentkezhetnek a kommunikációban. Ennek valójában neurobiológiai okai vannak. A megszoksz vagy megszöksz reakciót az amigdala váltja ki, és akkor aktivizálódik, amikor fenyegetést érzékelünk a környezetünkben. Ez a válasz azért alakult ki bennünk, hogy megvédjen a veszélyektől.

Ez a riasztórendszer 100 000 éve nem változott, és manapság fizikai ragadozók helyett pszichológiai stresszforrásokkal kell szembenéznünk mint például a párunkkal való veszekedés, amikor kimerültek vagyunk és még csak próbálunk alkalmazkodni az anyaság új valóságához. Amikor ez a stresszfelelet beindul, az agyunk magasabban szinten működő részei, beleértve a homloklebenyt, egyszerűen kikapcsolnak. A nyomás alatti hatékonyabb kommunikáció kulcsa az, ha fejlesztjük az agyunk ezen részeit, ez segíthet nyugodtabbnak maradni terhelés alatt is, így bölcsebb és higgadtabb diskurzusra leszünk képesek.

A tudatos jelenlét meditáció rendszeres gyakorlásától bizonyítottan megvastagszik a homloklebeny, amely olyan magasabb szintű agyi funkciókkal köthető össze mint saját magunk lenyugtatása az érzelmek hevében, valamint a hatékonyabb kommunikálás és problémamegoldás.

hála

Légy hálás

Minden bőség alapja: méltányolni az életedben már meglévő jót. (Eckhart Tolle)

A napi rutin és a kihívások könnyen elterelhetik a figyelmet arról a csodáról, hogy a világra hoztál egy emberi lényt! A tudatos jelenlét minden pillanatban segít lelassítani és értékelni a teremtés csodáját. Teljes jelenléttel és bámulattal figyelhetjük, ahogy a kicsik új dolgokat tanulnak mint például hogyan kell fogni egy kanalat, és ekkor a megszokott reggeli rutin hirtelen csodálatos látványossággá válik.

Akár akkor vagyunk jelen, amikor egy gyermek önfeledten játszik a buborékok között, akár arra szánunk egy pillanatot, hogy a légzésüket hallgassuk alvás közben, tudatos jelenléttel képesek leszünk mélyebben megbecsülni az apró csodákat, amelyek minden pillanatban jelen vannak, ha odafigyelünk rájuk.

Ha az anyaság során tudatosan jelen vagyunk, egy hasznos készséget ismertetünk meg a gyermekeinkkel is, amely segítségével bölcsebben, kitartóbban és önmagunk iránt mélyebb együttérzést tanúsítva vághatnak neki az életnek.

A Boldogság minden napra c. könyvemben még több hasznos tudatos jelenlét technikát ismerhetsz meg.

Forrás: Mindfulinmay.org

Ajánlott könyv:

Dr. Elise Bialylew – Boldogság minden napra