Nemrég elolvastam Mel Robbins 5 másodperces szabály című könyvét, ami lenyűgöző volt. Sokat tanultam belőle, beépítettem az életembe az alapelveit, aminek köszönhetően most bátran írom meg ezt a posztot.

Az 5 másodperces szabály olyan eszköz, amivel átalakíthatod az életedet, a munkádat, növelheted a magabiztosságodat egyszerű, hétköznapi, bátor cselekedetek révén. A világon immáron több ezren használják az 5 másodperces szabályt elképesztő eredményekkel. Ez a szabály valóban működik – arra buzdítalak, próbáld ki te is, használd, és az életed megváltozik!

Most pedig nézzük, mit is tanultam ebből a csodás könyvből:

AZ 5 MÁSODPERCES SZABÁLY

Ez bizony az alaptétel, és most veled is megosztom. Igazán egyszerű, és abban a pillanatban, hogy te is alkalmazni kezded, az életed a változás útjára terelődik. Haszálhatod arra, hogy lendületet adj az életednek, jobb eredményeket érj el a munkádban és nagyobb befolyásra tegyél szert, változásokat hozz és újíts. Használhatod továbbá arra is, hogy kilépj a komfortzónádból, hatékonyabban dolgozz, jobban uralkodj az érzéseid felett, legyőzd a függőségeket vagy a depressziót, és még sok minden másra.

Az 5 másodperces szabály:

A pillanat, amikor megérzel valamit, hogy dolgozz egy célodért,

5 – 4 – 3 – 2 – 1 és vagy megmozdulsz, vagy az agyad leállít.

Ennyi! Bármikor, amikor egy ötleted támad, vagy megérzel valamit, azonnal kezdj el visszaszámolni 5-től (5-4-3-2-1), és tedd meg! Amint elérted az 1-est, mozdulj meg. Indulj el, szólalj meg, tegyél valamit, bármit, ami a cél felé mutat és az eredeti megérzésed, ötleted felé visz. Ez ennyire egyszerű, és mégsem annyira könnyű.

„Ha elég bátor vagy ahhoz, hogy belevágj, ahhoz is bátor vagy, hogy sikerüljön.”
 

A BÁTORSÁG EREJE

A bátorság nem csak a hőstettekről és nagy cselekedetekről szól. A bátorság megnyilvánul mindennapi, apró cselekedeteinkben is.

„Minden nap tele van félelmetes, bizonytalan és nehéz pillanatokkal. Szembeszállni ezekkel a pillanatokkal és megragadni az élet adta lehetőségeket, varázslatot, örömöt és hatalmas bátorságot feltételez.”

Ezek a hétköznapi apró, ámde bátor tettek olyan magabiztossággal ruházhatnak fel, amelyek egyre több lehetőséget és örömöt hoznak életünkbe. A szabály segít napi szinten bátrabban megnyilvánulni. Nincs miért halogatnod. Minden indok, ami eszedbe jut, egyszerű kifogás csupán. És mind rossz kifogás. Nem létezik megfelelő pillanat, hogy megtedd, csak az itt és most van! Egyszerűen csak nézz előre és tedd meg. Az 5 másodperces szabály segít.

A lövések száz százaléka mellément, amiket el sem lőttél.” – Wayne Gretzky

Sosem lesz hozzá kedved. Az agyad számtalan kifogással fog előrukkolni, hogy miért ne tedd meg. Helyette 5-4-3-2-1 – GYERÜNK!, és elképesztő dolgokat valósíthatsz meg. Kezdj el dolgozni rajta, változtasd meg az életed mindennapi bátorsággal.

A mindennapi bátorság lényege a döntés.” – Mel Robbins

A BÁTORSÁG MEGVÁLTOZTATJA A VISELKEDÉSEDET

Az 5 másodperces szabály segít új szokások kialakításában. 5-4-3-2-1, és ráveszed magad, hogy megtedd. Arra is használhatod, hogy elengedj egy rossz szokást. Ahogy minden változás egyszerű, de nem könnyű, a szabály segít abban, hogy meglépd hozzá, amit meg kell lépned.

Ha a szabályt arra használod, hogy mindennap elérd a kitűzött céljaidat, az a viselkedésedben is változást fog eredményezni. Használd arra, hogy egészségesebb életet élj, mozogj mindennap, étkezz egészségesebben. Arra is használhatod a szabályt, hogy produktívabb legyél. Az 5-4-3-2-1 arra irányítja a figyelmedet, amire kell, cselekvésre ösztönöz, és megszakítja a habozás, a túlgondolás és önmagad visszatartásának szokását.

Végül pedig arra is használhatod, hogy véget vess a halogatásnak. A szabály arra ösztönöz, hogy hozzáfogj a fontos dolgokhoz, főként akkor, amikor hezitálsz, vagy épp a könnyebb utat, tevékenységet választod, hogy elkerüld a nehezebb melót.

Vagy megtalálod az utat, vagy gyártasz egy kifogást.” – Mel Robbins

A BÁTORSÁG MEGVÁLTOZTATJA AZ ELMÉD

A szabály elsajátításából származó mindennapi bátorságoddal legyőzheted a félelmeidet, elengedheted az aggodalmaidat, enyhítheted a szorongásodat és megváltoztathatod a gondolkodásodat. A mindennapi bátor cselekedeteid erősítik az önbizalmad, és segítenek sok mindent más perspektívában látni.

A szabálynak köszönhetően felhagyhatsz az aggódással. Amikor elkezdenél aggódni valami miatt, vagy negatív gondolataid támadnak, 5-4-3-2-1, és irányítsd inkább át a gondolataidat valami pozitívra és izgalmasra. Tudd, hogy amint irányítani tudod az elméd, bármit megtehetsz.

Teljesen oké, ha megijedsz. A félelem azt jelenti, hogy valami nagyon, nagyon bátor tettet fogsz végrehajtani.” – Mel Robbins

A BÁTORSÁG MINDENT MEGVÁLTOZTAT

Az 5 másodperces szabálynak köszönhetően mélyebbre ásol majd az önbizalmad terén, és felépíted magadban azt a mindennapi bátor cselekedetekkel. Megtanulsz hinni önmagadban, az ötleteidben és a képességeidben. A nap mint nap megtett apró cselekedetek által nőni fog a saját magadba vetett hited, ez a magabiztosság. Ha ráveszed magad az 5-4-3-2-1 alkalmazására az „apróságok” terén, az önbizalmat ad, hogy meglépd majd a „hatalmas” dolgokat is.

A szabály lecsendesíti a kétségeidet, és erősíti az önbizalmadat, hogy követhesd a szenvedélyedet, megoszd az ötleteidet a munkahelyeden, önként jelentkezz olyan projektekre, amikkel fejlődhetsz, hogy kibontakoztathasd magad. Új lehetőségek nyílnak meg előtted, amiket a szabálynak köszönhetően helyesen tudsz majd kezelni. Az eredmény a folyamatos fejlődés, a lehetőségek kiaknázása és a csillagos ég!

Engedd hát szabadjára a kíváncsiságodat, vedd rá magad, hogy belemerülj mindabba, ami valóban felkelti az érdeklődésedet. A dolgok pedig szépen, sorjában megtörténnek, apró lehetőségek egyre nagyobbakhoz vezetnek majd, amelyek végül elvezetnek arra a pontra, ahol is döntést kell hoznod, hogy elköteleződsz-e mellette, vagy sem. Abban a pillanatban rátalálsz a szenvedélyedre.

Így fedezheted fel a saját szenvedélyedet. 5-4-3-2-1, indulj felfedezőútra, és rá fogsz bukkanni.

Végül, de nem utolsósorban, az 5 másodperces szabály bensőségesebbé teszi a kapcsolataidat azáltal, hogy semmi fontosat nem hagy kimondatlanul. Amikor a szíved szólni kíván, adj hangot neki. 5-4-3-2-1 – gyerünk! Mondd ki!

„Ha beszél hozzád a szíved, tiszteld meg, számolj vissza, 5-4-3-2-1, és indulj el. Egy bátor pillanat az egész napodat megváltoztathatja. Egy nap pedig az egész életedet. És a te életed a világot is jobbá teheti. A nagyság benned rejlik. Itt az idő, hogy másnak is megmutasd. 5-4-3-2-1 – GYERÜNK!”

Ajánlott könyvek:

5 MÁSODPERCES
SZABÁLY

A SIKER ALAPELVEI
A GYAKORLATBAN

LEGJOBB
ÖNMAGAD