Az Édesvíz Magazin évek óta törekszik arra, hogy tartalmas, inspiráló és elgondolkodtató üzenetekkel, tanácsokkal, könyvrészletekkel lepjen meg téged – ehhez időről-időre korunk legnépszerűbb életmód tanácsadóit, spirituális tanítóit hívja segítségül. A Magazin felülete nemrég megújult, ezt a mérföldkövet pedig szeretnénk méltóképpen megünnepelni. 

Sok szempontból az összegzés ideje is ez, hiszen eddig sosem tapasztalt, különleges korszakon megy keresztül az egész világ, ami után gyökeres változások történnek majd globális és lokális szinten is, spirituálisan és a gyakorlati életben egyaránt. Cikksorozatunk előző részében csokorba szedtük a legfontosabb és legolvasottabb témákat az egészséges táplálkozás körében az elmúlt egy évből, most pedig összegyűjtöttünk 9 fontos tanácsot az önfejlesztés terén, amelyekkel akár ma változtathatsz eddigi életeden!

A cikk kétrészes, íme az első rész!

 

1. Légy tisztában azzal, amit érzel!

 

A szorongás és a depresszió népbetegségnek számít napjainkban. Rengetegen szednek antidepresszánst, bolyonganak saját lelkük útvesztőjében, vergődnek negatív gondolatok csapdájában. Johann Hari nagy visszhangot kapott könyve, az Elveszett kapcsolatok  merőben új megvilágításba helyezte a mentális betegségek okait és lehetséges kezelését – a globális pandémia okozta sokk és döbbenet pedig további kérdéseket hoz magával.  Eljött az ideje, hogy újra átgondoljunk mindent, amit a depresszióról és a szorongásról tudni véltünk! A téma kétrészes cikksorozatát itt és itt olvashatod végig.

 

2. Törekedj az egészségre és a kiteljesedésre, de ne görcsölj rá!

 

A szürreális módon indult új évtized még rengeteg meglepetést tartogat. A legjobb, amit tehetsz, ha testben és lélekben egyaránt jól érzed magad, hogy mindig készen állj a változásokra. Tegyél a tisztább, egészségesebb étkezésért! Használd fel napjaink egyik legnagyobb hatású spirituális tanítója, Anthony William tanácsait, aki a tiszta zellerlé sokoldalú és kiváló tulajdonságait mutatja be számodra Csodatévő zeller című könyvében, mellyel előző cikkünkben is részletesen foglalkoztunk.

Az egészséges táplálkozáson túl lelkileg is erősnek kell most maradnod, és elővenned minden bátorságodat. Alkalmazd Marie Forleo minden megoldható mantráját, hogy gyakorolhasd azt a veled született képességed, amivel bármilyen irányban alakíthatsz az életeden és önmagadon. Maradj pozitív, ne légy szigorú magaddal. Hamarosan te is látni fogod, hogy Minden megoldható!

 

3. Változtass meg bárkit, akár magadat is! De hogyan?

 

Vágytál már valaha arra, hogy belekukkants a másik ember fejébe? Legyen szó a tárgyalópartneredről, kollégádról, házastársadról, gyermekedről, a kiszemelt nagy Ő-ről – biztos vagy benne, hogy tudod, mit gondol valójában? Dr. David J. Lieberman sallangmentes technikáit nem véletlenül használják évek óta sikerrel bűnüldöző szervek, cégvezetők és terapeuták. A világhírű viselkedéskutató pszichológus könyvei olyan, tudományos alapokon nyugvó rendszert építenek fel, mely bármikor alkalmazható, támadhatatlan eszközöket ad kezedbe.

Ideje, hogy felhagyj a naivitással, és a dolgok mögé nézz önmagaddal kapcsolatban is! Az önbeszéd nem más, mint önmagunk irányításának specifikus kijelentései, melyek arra hivatottak, hogy az agy idegrendszerében új kapcsolódási hálózatokat hozzanak létre. Építs új programokat az agyadba és nyerd vissza az életed feletti uralmat! Fejezd be az önmagadnak szóló negatív üzenetek ismételgetését, és válts életigenlőbb, hosszútávú és értékesebb programra – Dr. Shad Helmsetter világsikerű könyve  megtanít az önbeszéd fortélyaira!

 

4. Keresd meg lelki társaidat!

 

A szakadatlan kutatás a minket kiegészítő egyetlen tökéletes ember után az „én” egyik legvonzóbb tévedése. A lelked nem áll feltétlen összeköttetésben egyetlen más emberével sem. Valójában sok ember van a földön, akik azért vannak itt, hogy vezessék a lelkedet az utazás során, és segítsenek neked, ahogy te is jelentheted ugyanezt mások számára. Azok, akik a semmiből, életed egy-egy fordulópontján bukkannak fel, hogy változtassanak annak folyásán, nem véletlenül érkeznek.  Vess életedre pillantást egy kozmikusabb nézőpontból, ismerd fel lelki társaidat!

 

5. Kerüld az energiavámpírokat, és ismerd fel azokat, akik emocionálisan elérhetetlenek!

 

Az önfejlesztés része, hogy amellett, hogy elsajátítod a technikákat mások szándékainak felismerésére, és megtanulsz spirituálisan kapcsolódni lelki társaidhoz, észreveszed az energiavámpírokat és az emocionálisan elérhetetleneket. Honnan ismerhető fel, ha valaki érzelmileg elérhetetlen? Mik a legjobb védekezési mechanizmusok, ha túl empatikus vagy és egy energiavámípr hálójába kerülsz? Figyelj az intő jelekre, ismerd meg az alapfogalmakat! Vannak azonosítható jellemvonások és gyakori manipulációs taktikák, amelyek „lebuktatják” az energiavámpírokat. Ha látod ezeket a sajátosságokat, megtanulhatod megvédeni magadat.

 

6. Adj magadnak időt a mindennapos inspirációra!

 

A lelked olyan egyedi, akár az ujjlenyomatod. Megtalálni legigazabb kifejeződését egy örökké tartó felfedezés, amiben sokat segít az útmutatás. A legnagyobb spirituális tanítók is töltekeznek mások gondolataiból: Oprah Winfrey ébredés után mindig olvas valami motiválót, hogy pozitív energiákkal indítsa be a napját. Kedvenceit egy saját fotóival illusztrált, gyönyörű kötetbe is összeválogatta, amelyet nemcsak olvasni, már tapintani is élmény. Sosem késő a gondolkodás új formáit keresni, hogy megmutathassák az előre vezető utat, és emlékeztessenek rá, hogy mindnyájan összetartozunk.

Oprah inspirációi mellett érdemes akár egy-egy rövid megerősítésre is fókuszálnod, amiben Louise L. Hay a segítségedre lesz. Louise tanításai szerint erőnk csúcsa mindig a jelen pillanatban van, mert ott és akkor ültetjük el az új tapasztalatok megteremtésének mentális magjait. Elakadás nem létezik, hiszen bármikor választhatunk új gondolatokat és gondolkodásmódot. Miközben hangosan felolvasod a megerősítéseket, gondolj arra, hogy hogyan szeretnél élni, és mit szeretnél elérni.

Ha pedig még nagyobb merítésre van szükséged a megfelelő útmutatásokaból, inspirálódj a Top 10 szerzőtől, akik akinek gondolataival leggyakrabban találkozhatsz az Instagramon!

 

7. Ha úgy érzed, jövendölésre van szükséged, használd bátran!

 

Ne zárkózz el az inga nyújtotta segítség elől sem, hiszen a különböző kérdések felvetésének egyik leggyakrabban használt eszköze. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan sajátíthatja el bárki az inga használatát mesteri módon! Élvezd a vele való kísérletezést: tudd meg, hogyan működik, mire van szükség hozzá, és hogyan fogj hozzá a használatához!

 

8. Hallgass a belső hangodra, figyelj oda a tudatalattidra, fejleszd az intuíciót!

 

A mélységes bölcsesség belső tudás képében honol valamennyiünkben, amiből intuíciónk révén meríthetünk. Sokan nincsenek tudatosan kapcsolatban az intuíciójukkal, és azt képzelik, olyan titokzatos erő, amelyet valamilyen transzcendens, misztikus élmény kísér. Az intuíció valójában fölöttébb praktikus, józan eszköz, amely mindig a rendelkezésünkre áll, hogy segítsen a mindennapi élet döntéseiben, gondjaiban és nehéz feladataiban. Az intuitív sugallatot a leggyakrabban valamiféle „megérzésnek” szokták nevezni. Tudd meg, hogyan fejlesztheted a sajátodat!

Itt az ideje, hogy búcsút intsünk annak az elképzelésnek is, miszerint az életet kizárólag a gének szabályozzák, és felnyissuk szemünket a valóságra: gondolataink ereje az a titokzatos erő, amelynek jelenléte alakítja fizikai életünket. Dr. Bruce Lipton neves sejtbiológus nem csupán felfedi a rég keresett hiányzó láncszemet anyag és tudat között, de képekkel és példákkal bizonyítja, hogy nem a gének és a DNS szabályozzák az életfolyamatokat, hanem bizonyos sejten kívüli tényezők. Olvasd el a vele készült interjút!

 

9. Számolj le a halogatással egyszer s mindenkorra!

 

Ez talán a legfontosabb mind közül, hiszen hiába teszed magadévá az előző 8 tippet, ha csak halogatod a megvalósításukat. Miért ne vágnál bele most rögtön? Ebben segítségedre lesz az 5 másodperces szabály, egy olyan eszköz, amely hatástalanítja agyunk legtöbb, cselekvést halogató pszichés fegyverét, lehetővé téve, hogy kevésbé odázzuk el tennivalóinkat, boldogabban éljünk, és elérjük céljainkat.

Ez a módszer azoknak való, akik torkig vannak azzal, hogy egyfolytában azt hajtogatják maguknak és másoknak: „minden rendben van”, holott egyáltalán nem elégedettek az életükkel. 5…4…3…2…1, indulás!

Ajánlott könyvek:

Johann Hari – ELVESZETT KAPCSOLATOK

Anthony William – CSODATÉVŐ ZELLER