Hányan tudják pontosan, hogy mit is akarnak megteremteni maguknak? Hányan tudják őszintén azt mondani, hogyEZ AZ. Ez a(z) [elképzelés, kapcsolat, projekt, film, könyv, cél, startup, készség, gyógyulási folyamat, szokás stb.] áll most az életem középpontjában. Ez az, amiért hajlandó vagyok egész nap, éjszaka és még hétvégén is dolgozni, hogy megvalósítsam, kerül, amibe kerül.”

Amikor személyes foglalkozást tartok valakinek, az első alkalom során mindig azt mondom: Segíthetek bármit megszerezni, amit csak akarsz, de először meg kell mondanod, hogy mi az.” Egyszerűen hangzik. De ez nem jelenti azt, hogy könnyű is.

 

„Végtelen sok zavarodottságot és energiát spórolsz meg, ha rájössz, hogy mit is akarsz valójában.”

Stuart Wilde

 

Amikor nem voltam biztos abban, hogy mire kéne elsősorban összpontosítanom, vagy rosszabb esetben féltem bevallani, hogy mit akarok, mindig szenvedés lett a vége. Csupa fejfájás és szívfájdalom. Az igazság figyelmen kívül hagyása nem szünteti meg a problémát, hanem csak szenvedést és még nagyobb zűrzavart okoz.

Amikor nincs egy fontos és biztos célod, amiért dolgozhatsz, számos egyéb problémával találkozhatsz:

 

 • Úgy érzed, hogy elvesztél és nem ott vagy, ahol lenned kéne, s az az érzeted, mintha mellékvágányon haladnál. Újra és újra ilyen gondolataid támadnak: Valóban ennyi lenne? Tényleg azt csinálom az életben, amit csinálnom kell?
 • Nehezen állítasz fel fontossági sorrendet, és gondot okoz az időd beosztása, mert nem tudod, hogy mi a legfontosabb, vagy hogy miként válassz a lehetőségeid között.
 • Nem vagy képes jelentőségteljes eredményeket elérni, annak ellenére, hogy mindig „szuper elfoglalt” vagy. Összekevered az elfoglaltságot az eredményességgel: A belemet is kidolgozom, de mégsem tudok mit felmutatni.
 • A kiégés határán táncolsz. Kimerült és ideges vagy, s azon álmodozol, hogy elmenekülsz és sosem nézel vissza.

 

Ezek ugyan valódi nehézségek, de meg is lehet őket érteni. Sosem jártam még pl. „Tisztánlátó Álmok” tanfolyamra, de ugye te sem? A legtöbbünk szinte semmilyen iránymutatásban nem részesült arra vonatkozóan, hogy miként kéne kitalálnunk, mit is akarunk valójában az élettől. Vagy hogy miként térjünk vissza a fő csapásvonalra, miután eltévedtünk.

Meg kell tanulnod megnevezni és célkitűzéseddé tenni azt, amit a leginkább meg akarsz oldani – a legizgalmasabb álmodat, célodat, projektedet vagy egy olyan változást, amelynek sorsfordító hatása lesz az életedben. Fantasztikus, ha már most tisztában vagy a válaszoddal. Meg kell erősítened az elszántságod és a motiváltságod. A Minden megoldható c. könyv létfontosságú gyakorlatokat kínál, ha nem jut eszedbe semmi vagy félsz bevallani, hogy mit akarsz valójában.

Nem fogok hazudni, ez nehéz feladatnak bizonyulhat. De minél nehezebb, annál nagyobb szükséged van rá. Minél tisztábban látod, hogy mit is akarsz megoldani, annál nagyobb eséllyel fogod valóban megoldani. A bizonyosság erőt jelent.

Egyelőre csupán egy kezdeti célpontra van szükséged – valami olyanra, ami tanulásra és fejlődésre ösztönöz. Nincs szükséged epikus, világmegváltó célokra, különösen, ha ennek a gondolata is letaglóz. Ahogy azt sem kell tudnod, hogy miként fogod megvalósítani ezt az álmod. Csak egy biztos végpontra van szükséged, hiszen csak azt a célpontot tudod eltalálni, amit látsz is.

 

 

Ez a folyamat több szempontból is izgalmas. Amikor tisztázod magadban az álmod, és elkötelezed magad mellette, olyan rejtélyes erők lépnek működésbe, amelyek másképp tétlenek maradtak volna. Erőteljes, varázslatos erők, amelyeknek egyszerre van kozmikus és tudományos vetülete is. A skót hegymászó, William Hutchison Murray The Scottish Himalayan Expedition című 1951- ben megjelent könyvében remekül elmagyarázza az előbbit:

„Amíg nem szánjuk el magunkat, addig a habozás, a viszszafordulás esélye, a folytonos hatástalanság ural minket. A kezdeményező (és alkotó) tettek esetében létezik egy alapvető igazság, amelyet, ha nem ismerünk, számtalan ötlet és ragyogó elképzelés fog elsorvadni; ám abban a pillanatban, amint elkötelezzük magunk, beindul az isteni gondviselés… Események egész sora követi a döntést, s csupa megjósolhatatlan történés, találkozás és anyagi támogatás siet a segítségünkre, melyekről álmodni sem mertünk volna azelőtt.”

Egy különösen intelligens és készséges univerzumban élünk. Akár tisztában vagy a folyamattal, akár nem, a gondolataiddal, a szavaiddal és a viselkedéseddel minden percben, minden órában és minden egyes napon saját magad formálod a valóságodat. Az életed a teremtés szüntelen folyamata, amit száz százalékban te irányítasz. Amikor határozott, biztos döntést hozol egy vágyaddal kapcsolatban, az olyan, mintha felvennéd a telefont, és elvitelre kért rendelést adnál le a kozmosznak. Ezért kell annyira határozottnak, biztosnak és specifikusnak lenned, amennyire csak lehet. A tutyi-mutyi célok tutyi-mutyi eredményeket szülnek.

Az egyik legfőbb oka annak, hogy az emberek nem kapják meg, amit akarnak, az az, hogy félnek kérni. Rettegnek attól, hogy nincs meg bennük, ami kell hozzá. De megosztok veled egy titkot, ami sok ember figyelmét elkerüli:

 

“Nem lenne ez az álmod, ha már nem lenne meg benned, ami szükséges a megvalósításához.”

Marie Forleo

 

Már születésedkor megvolt benned minden, ami ahhoz kell, hogy válaszolj a lelked hívószavára. Ebben a hívószóban lakozik minden olyan belső indíttatásból fakadó vágy, kreatív ötlet, elképzelés, cél és álom, ami közel áll a szívedhez.

 

 

Hogyan növelheted a sikered valószínűségét 42 százalékkal?

Gondolatébresztő lehet, ha átnézed a régi naplóid és füzeteid. Végtelen mennyiségű gondolatot, álmot és ötletfoszlányt papírra vetettem, amik akkoriban nevetségesnek tűntek. Az induló vállalkozásom kezdeti éveiben legendás vállalkozókról kerestem információkat. Rábukkantam Sir Richard Branson munkásságára és nonprofit, Virgin Unite nevezetű alapítványára, s azonnal megfogott az egész. Tetszett, hogy ez a sikeres profitorientált márka fesztelenül elkötelezi magát a jótékonykodás mellett a nonprofit leányvállalatán keresztül. Egy sárga noteszba lefirkáltam, hogy „Virgin Unite”, aztán el is felejtettem az egészet.

Kilenc teljes évvel később egy New York-i rendezvényen találkoztam a Virgin Unite egyik munkatársával. Ez a véletlen találkozás vezetett ahhoz, hogy meghívtak Dél-Afrikába helyi startup cégeket mentorálni… és magával Sir Richard Bransonnal is találkozhattam. Végül több különböző projekten is dolgoztam a Virgin Unite-tal, és remek kapcsolatot építettem ki a csapatukkal. Sok évvel később, amikor épp egy régi fiókot takarítottam, megtaláltam azt a sárga noteszt, amibe lefirkantottam azt, hogy „Virgin Unite”. Ez csak egy példája annak, hogy egy korábban teljesen valószerűtlennek tűnő elképzelés évekkel később teljesen váratlan módokon vált valóra.

Ez nem meglepő. Dr. Gail Matthews, a Dominican University of California pszichológiaprofesszora egy sokat idézett tanulmányában kimutatta, hogy 42 százalékkal nagyobb eséllyel érheted el a céljaidat, ha leírod őket. A Gail által vizsgált csoportban voltak férfi ak és nők is, huszonhárom éves kortól egészen hetvenkét éves korig, a világ és az élet minden területéről – vállalkozók, tanárok, egészségügyi szakértők, művészek, ügyvédek és bankárok. Két csoportra osztotta a résztvevőket, az egyik felük leírta a céljait, a másik felük pedig nem. Az eredmények magukért beszéltek. Akik leírták a céljaikat, jelentősen magasabb valószínűséggel érték el a céljaikat, mint azok, akik nem.

Bármennyire is egyszerűnek tűnik ez, a legtöbben mégsem írják le a számukra fontos dolgokat. Ha fogadni akarnék, és azt mondanád, hogy ha a fogadásom tárgyát leírom egy papírra, akkor 42 százalékkal NAGYOBB esélyem van nyerni – megtenném! Ha valamilyen orvosi vizsgálatom lenne, és az orvos azt mondaná, hogy „Hé, ha ezt leírod, akkor 42 százalékkal nagyobb eséllyel fogsz felépülni” – akkor MIÉRT NE hallgatnék rá? Ki ne akarna ilyen esélyeket?

 

 

A tanulmány nélkül is egyszerű józan ész kérdése, hogy leírod-e a vágyaid. Végtelenül zavaros, elfoglalt és túlterhelt világunkban nem is hinnénk, mennyire könnyű dolog leírni a számunkra fontos dolgokat annak érdekében, hogy összpontosítani tudjunk. Az álmaid papírra vetése arra kényszerít, hogy határozottabb és konkrétabb legyél a vágyaiddal kapcsolatban. A homályosság az eredmények ellensége.

Arról nem is beszélve, hogy az élet minden más területén ezt csináljuk, ha eredményeket akarunk elérni. Ha a konyhád felújításáról van szó, nem úgy ébredsz fel reggel, hogy kalapáccsal nekiesel a mosogatódnak. Először papíron készítesz tervet. Be kell vásárolnod a boltban? Listát írsz. Meg akarsz tanulni egy új tananyagot vagy mesterséget? Jegyzeteket készítesz. Elutazol? Feltérképezed az úti célod. Gondolj bármilyen szakmai projektre, aminek részese voltál. A mindennapi ötleteket a szerződések, munkamegbízások és rendelések teszik valóságossá. Nem számít, mit akarsz megoldani, egy dolog biztos: a megvalósításhoz alapvető fontosságú, hogy leírod a céljaid.

Természetesen nem csak annyiról van szó, hogy leírod a célod és már végeztél is. Gyakran pillants rá. Ideális esetben naponta. Ettől ez lesz az elméd elsődleges prioritása.

 

Kezdésképpen, tedd meg az első lépést:

 

Sorold fel a legfontosabb egyéves álmaid

Állíts be egy tizenöt perces időzítőt, és sorold fel a legfontosabb álmaid, céljaid és projektjeid, amelyek a leginkább lázba hoznak, s amelyeket leginkább meg szeretnél oldani az elkövetkezendő egy év során.

FONTOS MEGJEGYZÉS: Nem szükséges, hogy egy éven belül elérd ezt az álmod, de rendkívül fontos, hogy hajlandó legyél már most belevágni.

Ne aggódj, ha már most ideges vagy, mert nem jut eszedbe semmi. Sokkal gyakoribb, hogy nem tudjuk, mit akarunk, mint hinnéd. Sokan olyan sokáig helyeztek másokat maguk elé, és olyan sokáig nyomták el a saját álmaikat, hogy a saját vágyaikat már el is felejtették.

Ezek a kérdések segíthetnek. Használj közülük annyit, amennyit csak szeretnél.

 

 • Ha lenne egy varázspálcád, és megváltoztathatnál egy dolgot az életedben vagy a világon, mi lenne az?
 • Mi okozza a legnagyobb szívfájdalmat az életedben, a munkádban, vagy a világgal kapcsolatban?
 • Mi idegesít a legjobban az életedben, a munkádban, vagy a világgal kapcsolatban?
 • Ha mindennap lenne plusz KÉT órád, mihez kezdenél velük?
 • Fejezd be a következő mondatot: Szuper lenne, ha… Például:

 

 

Szuper lenne, ha…
 • Péntekenként már nem dolgoznék
 • Többet szeretkeznénk a párommal
 • A lányok a világ minden részén részesülhetnének oktatásban
 • Megtalálnám a tökéletes személyi asszisztenst
 • Anyanyelvi szinten beszélnék spanyolul
 • A vényköteles gyógyszerek olcsóbbak lennének
 • Lenne hat hónapra elegendő vésztartalékom
 • Firenzébe költöznék a nyárra
 • A mellékállásom lenne a főfoglalkozásom
 • Mindennap plusz egy órát dolgoznék a könyvemen
 • Minden embernek lenne hozzáférése tiszta ivóvízhez
 • Törődnék az egészségemmel és erősnek érezném magam
 • Nem érezném magam mindig elveszve és egyedül

Meg hasonlók.

 

Tudod, ez a „Szuper lenne, ha…” gyakorlat igazi varázslat. Az én cégemben is rendszeresen alkalmazzuk. Többször is több millió dolláros áttöréseket eredményezett. Évekkel ezelőtt kezdődött, amikor a vállalkozásom még sokkal kisebb volt, és a csapatépítő tréningekre a nappalimban került sor. A padlón körbe ültünk és kreatív ötleteken agyaltunk, hogy miként növekedhetne és terjeszkedhetne a cég. Egyesével mindenki befejezte a „Szuper lenne, ha…” mondatot, s előállt a saját őrült, izgalmas és szinte már elképzelhetetlennek tűnő projektötletével.

Gyakran már attól örömteli sikolyokban törtünk ki, hogy hangosan kimondtuk ezeket az álmokat, s a lehetőségek újabb és újabb tárháza tárult fel előttünk. Akkor tudtuk, hogy megvan a győztes ötlet, amikor a szobában hirtelen csend lett, és mindenki libabőrös lett. Egy fontos szabály: amikor a „Szuper lenne, ha…” üzemmódban ötletelsz, nincs olyan gondolat, ami túl elrugaszkodott lenne.

Amikor ötletelsz, az a legfontosabb, hogy kíméletlenül őszintén fogalmazd meg, amit akarsz. Ne cenzúrázd és ne fogd vissza magad. Ne azokat a dolgokat írt le, amikre vágynod kéne. Ne a bűntudat vagy a kötelesség határozza meg az álmaid. És ne próbálj meg tökéletesen fogalmazni. Az ötletelés során gyakran csak később találjuk meg a kincset.

És ez még csak az első lépés…

 • Beszélj az álmodról
 • Válassz ki egy álmot
 • Legyen az konkrét, mérhető és tettekre váltható
 • Határozd meg a következő 3 lépésed, és vágj bele

 

Ehhez minden segítséget megtalálsz Marie Forleo Minden megoldható c. könyvében!

 

Forrás: Minden megoldható

 

Ajánlott könyvek:

MINDEN MEGOLDHATÓ!

AZ ELBŰVÖLŐ NŐ

Szupervonzás