Több mint 25 000 nő és férfi sikertelenségének tapasztalatait elemeztük pontosan, és arra a felismerésre jutottunk, hogy a bukás harminc fő oka közül az egyik legkiemelkedőbb a döntés hiánya. Ez nem csupán elméleti spekuláció, hanem tény.

 

A döntés szöges ellentéte, a halogatás az az ellenség, amelyet mindenkinek le kell győznie.

 

Ha elolvasod ezt A teljes gondolkodj és gazgadodj c. könyvet, lehetőséged nyílik arra, hogy teszteld saját képességeidet: tudsz-e gyors, világos és határozott döntéseket hozni, illetve készen állsz majd arra, hogy tettekre váltsd a kötetben leírt alapelveket.

Több száz vagyonos ember – akik messze túl vannak az egymillió dolláros küszöbön – tapasztalatainak az elemzése azzal a következtetéssel zárult, hogy valamennyiük haladéktalanul hoz döntést, és lassan változtatja meg őket, ha egyáltalán módosítja azokat. Ellenben azok, akiknek nem sikerült meggazdagodni, kivétel nélkül nagyon lassan hozzák meg a döntéseket, ha egyáltalán realizálják, ráadásul gyorsan és gyakran változtatják elhatározásaikat.

Henry Ford egyik legszembeötlőbb tulajdonsága az volt, hogy gyorsan és határozottan döntött, ezeken pedig csak lassan változtatott. Olyan erős személyiségvonása volt ez Fordnak, hogy emiatt makacs ember hírében állt. Ez a jellemvonása sarkallta arra, hogy ragaszkodjon a nevezetes T-modell (a világ legcsúnyább autója) gyártásához akkor is, amikor valamennyi tanácsadója és sok vásárlója is arra buzdította, hogy alakítsa át.

Talán túl hosszú ideig késlekedett Ford a változtatással, mégis hatalmas vagyont szerzett annak köszönhetően, hogy ragaszkodott a döntéséhez, mielőtt a modellváltás szükségessé vált volna. Aligha kétséges, hogy Ford szilárd döntései feltételeztek némi konokságot, ám ez a szokása jóval előnyösebb volt, mintha lassan meghozott elhatározásait gyorsan váltogatta volna.

Akiknek nem sikerül elég pénzt összegyűjteniük a szükségleteik kielégítésére, többségüket könnyen befolyásolja mások véleménye. Hagyják, hogy az újságok és a pletykás szomszédok helyettük „gondolkodjanak”. A nézet a világ legolcsóbb portékája. Mindenkinek van ugyanis egy állásfoglalás a tarsolyában, és előkapja azokat, ha befogadásra alkalmas személlyel találkozik. Ha a döntéseidben mások véleménye irányít, akkor egyetlen vállalkozásodban sem leszel sikeres, legkevésbé abban, hogy a saját szenvedélyedet  váltsd forintokra.

Ha mások szemléletével sodródsz, nem is lesznek saját vágyaid.

Amikor átülteted a gyakorlatba az itt leírt alapelveket, ne hangoztasd a véleményedet és a terveidet – hozd meg a saját döntéseidet, és tartsd magad hozzájuk. Ne fogadj a bizalmadba senkit, kivéve a mesterelme-csoportod (mastermind) tagjait – és nagyon körültekintően válaszd ki őket. Csakis olyanok mellé szegődj, akik tökéletesen szimpatizálnak és harmonizálnak a céloddal. 

A közeli barátok és rokonok gyakran akaratlanul is hátráltatnak bennünket a véleményükkel és a gúnyolódó megjegyzéseikkel, amelyeket humorosnak szánnak. Nők és férfiak ezrei küzdenek kisebbségi érzésékkel egész életükben, csak mert valami jó szándékú, ám tudatlan személy a véleményével vagy a gúnyolódásával lerombolta az önbecsülésüket.

 

 

Neked is van agyad, törődj hát azzal. Használd, és hozz saját döntéseket. Ha adatokra, információkra van szükséged az elhatározáshoz – és valószínűleg sokszor előfordul ilyesmi –, diszkréten gyűjtsd be őket anélkül, hogy mások előtt feltárnád a célodat.

Akik csak felszínes ismeretekkel rendelkeznek, megpróbálják azt a látszatot kelteni, mintha rengeteget tudnának. Ők rendszerint túl sokat beszélnek, túl keveset hallgatnak és figyelnek. Tartsd nyitva a szemed, hegyezd a füled – és csukd be a szád –, ha azt akarod, hogy szokásoddá váljék a gyors döntéshozás. Akik rengeteget szövegelnek, alig csinálnak bármi mást. Ha többet magyarázol, mint amennyit figyelsz, nemcsak megfosztod magad attól a lehetőségtől, hogy hasznos ismeretekhez juss, hanem felfeded a terveidet és a céljaidat olyanok előtt, akik örömmel leköröznek, mert irigyelnek.

Ne feledd: minden egyes alkalommal, amikor nagy tudású ember előtt szólalsz meg, nyilvánvalóvá teszed számára, hogy mennyi ismerettel rendelkezel, és mennyivel nem!  A valódi bölcsesség árulkodó jele általában a szerénység és a csönd.

Tartsd azt is észben, hogy valamennyi ember hozzád hasonlóan az alkalmat keresi, hogy a pénzét gyarapítsa. Ha túl szabadon mesélsz a terveidről, egy nap meglepődhetsz, hogy valaki más megelőzött: megvalósította a terved, amelybe meggondolatlanul beavattad.

Legyen tehát a legelső döntésed az, hogycsukva tartod a szádat és nyitva a füledet és a szemedet.

Emlékeztetőül – hogy tartsd magad ehhez a döntéshez – írd ki valahová nagy betűkkel – ahol naponta látod – a következő mondatot:

 

„Beszélj a világnak arról, mit akarsz tenni – ám előtte mutasd meg!” Más szavakkal úgy is mondhatnánk: „a tettek számítanak igazán, nem a szavak.”

 

Forrás: A teljes gondolkodj és gazdagodj

 

Ajánlott könyvek:

.
Siker

A siker alapelvei könyv

A TELJES GONDOLKODJ
ÉS GAZDAGODJ

ADD EL
MAGAD