Kár lenne titkolni, hogy mindannyian félünk valamitől. De nem mindegy, mennyire, ahogyan az sem, mit kezdünk az érzéssel. Te már megtanultad, hogyan küzdd le a félelmeidet?

  • Te vagy az, aki hazamenekül a buliból, ha már az elején nem tudja jól érezni magát, vagy egyáltalán el sem megy, mert aggódik, hogy úgyis rosszul sikerül?
  • Te vagy az, aki évek óta nem mert a volán mögé ülni egy korábbi apróbb baleset vagy hibás manőver miatt?
  • Te vagy az, aki gyakran szorong amiatt, hogy a legközelebbi barátai, családtagjai valamilyen kikerülhetetlen betegség áldozatává válnak?

 

A félelem a hat alapvető emberi érzelem egyike (az öröm, a harag, az undor, a szomorúság, a meglepetés mellett), és az egyik legösztönösebb emberi érzés. Évezredek óta váltakozó intenzitással lobog bennünk, hogy figyelmeztessen a potenciális veszélyforrásokra – így mentette meg bizonyára nem egyszer őseink életét. De vajon mit üzennek nekünk félelmeink ma és hogyan küzdjük le őket?

 

Jack Canfield ebben a cikkben és az ahhoz tartozó videóban mondja el, mi az a 7 bombabiztos módszer, amellyel sikeresen uralni tudjuk félelmeket tüzelő démonjainkat. Mi pedig most néhány alapvető, konkrét és sokakat érintő félelmnek és az azokat lebíró technikáknak jártunk utána.

 

 

Félelem a vezetéstől

Lehetséges, hogy többen küzdenek ezzel a problémával, mint amennyien bevallják? Nemcsak a jogosítványt frissen megszerzőket érinti a félelem a vezetéstől, hanem akár rutinos, évtizedes tapasztalattal bíró sofőröket is – például ha ismeretlen helyre kell menniük, ha utasaik vannak, ha az időjárás vagy a forgalom menet közben nem várt fordulatot vesz, vagy ha korábban valamilyen vezetéssel kapcsolatos trauma érte őket. De mi ilyenkor a teendő?

Fontos, hogy tudd, egyáltalán mitől félsz! A közlekedésben – mint annyi minden másban is – a tudatosság, a szorgalom és a rendszeres gyakorlás az, ami bátrabbá tesz. Ha egy korábbi balesettel, karambollal kapcsolatos a félelmed, akkor az emlék felgöngyölítésére kell törekedned. Lehet, hogy neked elég annyi is, hogy veszel egy nagy levegőt, mielőtt újra a volán mögé ülnél, de előfordulhat, hogy oktató segítségével érdemes visszatérned a vezetői ülésbe. Ha szükségét érzed, nyugodtan fordulj akár pszichológushoz is, a lényeg, hogy próbáld meg pontosan behatárolni félelmed eredőjét, hiszen így tudod átvenni a hatalmat felette! Emellett természetesen sokat segít, ha indulás előtt pontosan felkészülsz az útvonalból, tájékozódsz az időjárási körülményekről, és szabadidődben gyakorolsz – például a parkolást.

 

Félelem a betegségektől

Bár az orvostudomány óriási mértékben fejlődik, és számtalan kiváló alternatív, önsegítő gyógymód is rendelkezésünkre áll már a betegségek felszámolására és azok hatékony megelőzésére – például egészséges táplálkozással, sok mozgással meditációval és stresszoldással – mégis a legtöbb ember ösztönösen retteg attól, hogy közvetlen környezetében felüti a fejét egy súlyosabb kór vagy váratlan baleset, rosszullét.

Fontos, hogy odafigyeljünk magunk és szeretteink egészségére, ha viszont a jelenség kóros mértéket ölt, könnyen átcsaphat hipochondriába és pánikrohamokba is. Kutatások szerint a tartós szorongás leggyakrabban nem a már bekövetkezett, hanem a bekövetkezni vélt események hatására alakul ki – ez pedig már az a terület, ahol dolgozhatunk magunkon. Sokat tehetünk a betegségek ellen, ha rendszeresen törődünk magunkkal és fizikai, mentális egészségünkkel. Emellett járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra, keressük a pozitív emberek társaságát, és találjuk meg azt a hozzánk legjobban illő, hatékony módszert, amely segíthet a szorongásos tünetek leküzdésében.

 

 

Haláltól való félelem – félelem leküzdése gyermekeknél

Elsősorban gyerekeknél fordul elő, hogy szoronganak a halálfélelemtől, de felnőtt korban is teljesen természetes – főleg ha valaki elveszíti egy szeretett hozzátartozóját – hogy időről-időre feltör bennünk a félelem az élet végességétől és attól, ami utána jön. Bár mindig is sokan, sokat keresték az élet elixírjét, mai kultúránknak abszolút nem része a halállal való szembenézés. Nehezen birkózunk meg vele, vagy megpróbáljuk elnyomni magunkban. Pedig fontos lenne ledönteni ezt a hatalmas tabut, hogy a gyerekeinkkel és önmagunkkal is megértessük: a halál az élet (elkerülhetetlen) része, de rajtunk áll, milyen viszonyt ápolunk az addig vezető útig önmagunkkal és szeretteinkkel. Úgy kell élnünk, hogy bármikor is következzen be az élet vége, nyugodt szívvel és tiszta lelkiismerettel léphessük át a képzeletbeli küszöböt. Tegyünk ezért: dolgozzunk önmagunkon, legyenek terveink, céljaink, és törődjünk azokkal is, akik fontosak számunkra, hogy az élet végén ne kelljen semmit megbánnunk vagy hiányérzettel gondolunk olyan tettekre, amit – bár lehetőségünk lett volna rá – mégis elvesztegettünk.

 

Félelem leküzdése agykontrollal – egy lehetséges út a sok közül

A félelem leküzdéséhez sok lehetséges út vezet. Ahhoz, hogy megtaláld a hozzád legjobban illőt, fontos, hogy képes legyél megnevezni és elfogadni a szorongást, és a tényt, hogy mindez mennyi energiát elvesz tőled. Fedezd fel és vedd birtokodba azt a kulcsfontosságú meggyőződést, ami képes mindent megváltoztatni az életedben: azt, hogy Minden megoldható. Az életfilozófiát, ami segít felülemelkedni a be nem következett dolgoktól való szorongáson, ami segít a megoldások megtalásában és alkalmazásában, és amely megtanít kreatívabb és pozitívabb módon gondolkodni.

Marie Forleo, korunk egyik legnevesebb motivációs trénerének barátságos hangvételű, gyakorlati példákkal és sallangmentes őszinteséggel írt sikerkönyve épp harmadik magyar nyelvű kiadását éli, nem véletlenül. Többek között megtanítja neked, miként különböztethető meg a félelem a megérzéstől, és milyen bombabiztos recepteket alkalmazz, hogy szorongás helyett a megfelelő döntéseket hozd meg a rázós helyzetekben.

 

Ajánlott könyvek:

MINDEN MEGOLDHATÓ!

Siker

Nyugi