A mai napon a félelmeket vesszük górcső alá. Hiszek abban, hogy bármely helyzetben választhatunk a szeretet és a félelem között. Félhetünk a változástól vagy annak elmaradásától, a jövőtől vagy a kockázatvállalástól. Tarthatunk a meghitt közelségtől vagy épp a magánytól is. Félünk attól, hogy mások megtudják, kik vagyunk, és mire van szükségünk, vagy attól, hogy elengedjük a múltat. 

A spektrum másik oldalán a szeretetet találjuk. A szeretet az a csoda, amelyet valamennyien keresünk. Önmagunk szeretete csodákat művel velünk. Nem a hiúságról vagy fennhéjazásról beszélek, mert az nem szeretet, hanem félelem. Amiről én beszélek, az nagy-nagy tisztelet önmagunk iránt, és hálaadás testünk-lelkünk csodájáért. 

Emlékeztesd magad, hogy amikor félsz, nem szereted eléggé önmagadat, és nem bízol meg magadban. Ha nem érzed magad elég erősnek, az akadályoz a jó döntések meghozásában. Hogyan hozhatnál jó döntéseket önbizalom híján? „Érezz félelmet, és tedd meg ennek ellenére” – tanácsolja Susan Jeffers nagyszerű könyvében. Miután sokan szembeszállnak a félelmükkel, vonja le a következtetést a szerző, nem a félelem az igazi probléma. Valójában az számít, hogyan viszonyulunk a félelmeinkhez: erővel vagy magatehetetlenül. 

Nem azonnal jövünk rá, mi okozza az igazi nehézséget, pedig a válasz egyszerű: alkalmatlanságunk tudata és az önszeretetre való képtelenségünk. 

Az érzelmi problémák a legfájdalmasabbak közé tartoznak. Időről időre haragosak, szomorúak, magányosak, bűntudatosak, szorongók vagy ijedtek vagyunk. Amikor ezek az indulatok eluralják érzelmi világunkat, a lelki életünk valóságos csatatérré változik. 

 

 

Nem mindegy, hogyan rendezzük le érzelmeinket. Szabad folyást engedünk nekik, megbüntetünk másokat, vagy rájuk kényszerítjük az akaratunkat? Netalán éppenséggel magunkat ostorozzuk? 

 

E problémák alapja gyakorta az a hiedelem, hogy nem vagyunk elég jók. A lelki egészséghez elengedhetetlen, hogy szeretni tudjuk önmagunkat. Amennyiben szeretjük, és maradéktalanul elfogadjuk, akik vagyunk – a jót és a rosszat egyaránt –, változni is elkezdhetünk. 

 

Önmagunk elfogadásához hozzátartozik, hogy ne törődjünk mások véleményével. Számos önmagunkra vonatkozó hiedelmünknek valójában nincs semmi alapja. E gondolatoknak csupán akkor van hatalmuk fölöttünk, ha hagyjuk, hogy hatalmuk legyen. A gondolatok mindössze esetleges szófüzérek. Kizárólag mi adunk értelmet nekik, többnyire negatív tartalmukon rágódva. A lehető legrosszabbat gondoljuk önmagunkról. Pedig az, hogy milyen jelentőséget tulajdonítunk a gondolatainknak, csak a mi döntésünkön múlik. 

 

 

Gyakorlat: Elengedés 

A gyakorlatot olvasva végy mély levegőt, és kilégzéskor hagyd, hogy a feszültség elhagyja tagjaidat. Hagyd elernyedni fejbőrödet, homlokodat és arcodat. Elmédnek nem kell megfeszülnie ahhoz, hogy olvashass. Lazítsd el a nyelvedet, torkodat és válladat, hátadat, hasadat és medencédet. Hagyd, hogy légzésed egyenletessé váljon, miközben a lábszárad és lábfejed is elernyed. 

Észrevettél magadon valamiféle testi változást, amióta olvasni kezdted az előző bekezdést? Mondd magadnak ebben az ellazult, kényelmes pozícióban: „Hajlandó vagyok az elengedésre. Kiengedek magamból minden feszültséget. Leengedek. Elűzöm magamtól az összes félelmemet, haragomat, bűntudatomat és szomorúságomat. Megszabadulok régi korlátaimtól. Kiengedek, béke költözik belém. Békében vagyok önmagammal. Békében vagyok az élet menetével. Biztonságban érzem magam.” 

Ismételd meg kétszer-háromszor ezt a gyakorlatot, valahányszor nehézségeid támadnak. Belekerül némi időbe, amíg a dolog rutinszerűvé válik. Miután ez bekövetkezett, bárhol, bármikor elvégezheted a fenti gyakorlatot, ami lehetővé teszi, hogy bármely helyzetben elengedd magad. 

 

Gyakorlat: Érezd jól magad belső gyermekeddel 

Mikor úgy elhatalmasodik rajtad a szorongás vagy a félelem, hogy teljesen cselekvőképtelenné válsz, meglehet, magára hagytad belső gyermekedet. Gondold el, miként kerülhetsz vele ismét kapcsolatba. Hogyan mulatnátok együtt? Mit tennél csak a magad szórakoztatására? 

Sorolj fel tizenöt közös kellemes időtöltést belső gyermekeddel. Mondjuk, jó könyveket olvasni, kertészkedni, naplót vezetni vagy forró fürdőt venni. Mit szólnál valamiféle „gyerekeskedéshez”? Gondolkodj el ezen. Futhatnátok egyet a strandon, hintázhatnátok a játszótéren, ceruzával rajzolgathatnátok, vagy fára mászhatnátok. Miután kész a listád, próbálj ki legalább egy tevékenységet minden egyes napon. Hagyd, hogy kezdetét vegye a gyógyulás! 

Lám, mi mindenre jöttél rá! Folytasd a kísérletezést, olyan jól érzed magad belső gyermekeddel! Érezd, amint fokonként rendeződik kettőtök viszonya. 

 

 

Megerősítések a félelmek eloszlatására 

Az alábbiakban a félelmek természete szerint csoportosítottam a megerősítéseket. Mindegyik csoportban bemutatok egy negatív hiedelmet, majd egy ezt legyőző megerősítést. Személyesebbé is teheted a gyakorlatot azzal, hogy lejegyzed mindegyik csoportban a legnagyobb félelmedet, majd kigondolsz egy pozitív megerősítést a semlegesítésére. 

Tedd ezeket a megerősítéseket a napi rutinod részévé. Ismételgesd őket gyakran a kocsiban ülve, munka közben, tükörbe nézve, vagy bármikor, amikor úgy érzed, hogy negatív hiedelmek ütik fel a fejüket a tudatodban.

 

1. KARRIER
Félelemminta: Félek, hogy soha senki nem fogja meglátni az értékeimet.
Megerősítésminta: Minden munkatársam megbecsül.

2. LAKHATÁS
Félelemminta: Soha nem lesz saját otthonom.
Megerősítésminta: Tökéletes hajlék ez számomra, és én örömmel fogadom.

3. CSALÁDI KAPCSOLATOK
Félelemminta: A szüleim nem hajlandók elfogadni olyannak, amilyen vagyok.
Megerősítésminta: Elfogadom a szüleimet. Ennek fejében ők is elfogadnak és szeretnek.

4. PÉNZ
Félelemminta: Félek a szegénységtől.
Megerősítésminta: Bízom abban, hogy minden anyagi szükségletem kielégül.

5. KÜLSŐ MEGJELENÉS
Félelemminta: Azt hiszem, kövér és csúnya vagyok.
Megerősítésminta: Lemondok arról a kényszerről, hogy bírálgassam a saját megjelenésemet.

6. SZEX
Félelemminta: Félek attól, hogy „színészkednem” kell.
Megerősítésminta: Lazán, erőlködés nélkül követem az élet áramát.

7. EGÉSZSÉG
Félelemminta: Félek attól, hogy megbetegszem, és nem leszek képes ellátni magam.
Megerősítésminta: Mindig magamhoz vonzom azt a segítséget, amire szükségem van.

8. KAPCSOLATOK
Félelemminta: Nem hiszem, hogy bárki valaha is szeretni fog.
Megerősítésminta: Szeretet és elfogadás az osztályrészem. Szeretem magam.

9. ÖREGKOR
Félelemminta: Félek az öregedéstől.
Megerősítésminta: Minden életkor végtelen számú lehetőséget tartogat.

10. HALÁL ÉS HALDOKLÁS
Félelemminta: Mi van, ha nincs élet a halál után?
Megerősítésminta: Megbízom az életben. Végtelen utazás ez az örökkévalóságon keresztül.

11. ÁLTALÁNOSSÁGOK
Félelemminta: Állandóan szorongok.
Megerősítésminta: Nyugodt és derűs vagyok.
 
Félelemminta: Az emberek megijesztenek.
Megerősítésminta: Bárhová megyek, szeretnek és biztonságban vagyok.

Félelemminta: Nehezen fejezem ki az érzéseimet.
Megerősítésminta: Biztonságosan ki tudom fejezni az érzéseimet.

Félelemminta: Egy csődtömegnek érzem magam.
Megerősítésminta: Sikeres vagyok.

Félelemminta: Félek az egyedülléttől.
Megerősítésminta: Sugárzik rólam a szeretet. Bárhol járok, vonzom a szeretetet. 

 

Forrás: Használd a megerősítéseket

 

Ajánlott könyvek:

HASZNÁLD
A MEGERŐSÍTÉSEKET

A siker alapelvei könyv

MEDITÁCIÓK ÉS POZITÍV MEGERŐSÍTÉSEK
MINDEN NAPRA

.
NAPI RITUÁLÉK

ÉLJ AZ ERŐDDEL!

A siker alapelvei könyv

ENGEDD EL VÉGRE!