Árulkodó testbeszéd férfiaknál. Tudd meg, hogy a másik valóban érdeklődik e!

Tudni szeretnéd, hogy valóban kedvel-e a randipartnered, vagy sem? A munkatársaid tényleg segíteni akarnak neked a feladatod végrehajtásában?

Az a lehetséges vevő valóban érdeklődik a terméked iránt? Használd ezeket a technikákat, hogy minél hamarabb megtudd. Mérd fel az érdeklődés szintjét az alábbi módszerekkel!

„Amikor a férfiak azt hiszik, üzletről beszélnek, idejük fele részében valójában csak vesztegetik azt.”  – Edgar Watson Howe (1853–1937)

Most pedig járjunk a végére, hogy kedvel-e a randipartnered, vagy sem?

A képesség, hogy felmérjük, valaki érdeklődő-e, vagy sem, nem bonyolult, amennyiben tisztán látunk. A probléma csupán az, hogy minél jobban akarunk valamit – például hogy sikeres legyen a randevú, vagy hogy eladjuk a terméket –, annál kevésbé vagyunk képesek pontosan és objektíven felismerni egy másik ember érdeklődését.

Mikor beszűkül a perspektívánk, neurotikussá válunk. Ha olyasmit hajszolunk, aminek látszólagos fontosságot tulajdonítunk, például egy projektet vagy egy kapcsolatot, mindent analizálni kezdünk, és túlzott jelentőséget tulajdonítunk neki. A minket érdeklő dolgok képesek arra is, hogy felemésszenek bennünket, és hogy az egész életünk központjává váljanak.

Így hát a legjobb, amit tehetünk, hogy a lehető legobjektívebben tekintünk az adott szituációra, és feltesszük a kérdést, „Ha az egy barátommal történne, milyen tanácsot adnék neki?”
Az az ember, aki érdeklődik valaki vagy valami iránt, ki is mutatja azt, még akkor is, ha olyasmit tesz vagy mond, amivel megpróbálja elrejteni a valódi érzelmeit.

Most bemutatunk két alapvető technikát, és egy haladó, közel bombabiztos harmadikat, melynek segítségével gyorsan felmérhető a másik érdeklődésének szintje bármi iránt.

1. TECHNIKA: ÖNÉRDEK

Tartsd észben ezt az általános érvényű szabályt: az emberek a saját érdekük szerint cselekszenek. Mi ebben a nagy bölcsesség? Mikor a másik ember vágyát kérdőjelezed meg valami iránt, azt vedd fontolóra, amit tesz, és ne feltétlenül azt, amit mond.

arulkodo testbeszed 2

    1. jel: Ott van a szemekben
A pupilla kitágulása nagyon hatékony módja lehet annak, hogy felmérjük, mennyire érdeklődő a másik. Mikor valaki érdeklődik vagy izgatott, a pupillái kitágulnak, több fényt engednek be, és ez lehetővé teszi, hogy az illető „tisztábban lásson”, és még több információt gyűjtsön. Mikor valaki kevésbé befogadó, a pupillái összeszűkülnek. Túl egyszerű annyival elintézni ezt a módszert, hogy nem célravezető, de kérlek, ne feledd, hogy ha odafigyelsz, a változásokat puszta szemmel is észreveheted.

    2. jel: Ott van a szemekben, még mindig
Felfokozott érdeklődés esetén az ember lehet, hogy megpróbál közömbösnek látszani, ám a figyelmét akkor is az érdeklődése tárgyán tartja. Azonnali visszacsatolást keres. Fontos megérteni, hogy lehet, hogy az illetőnek nem tetszik a helyzete, vagy akár még fél is, de az mindenképpen elmondható, hogy fokozottan érdeklődik a dolog végkimenetele iránt.
Ha valaki például kígyófóbiás, pánikba eshet a hüllő jelenlétében, de a figyelmét attól még nem fordítja el a kígyóról. Az az ember, akire késsel támadnak, a késre fog koncentrálni, mert végig pontosan tudni akarja, hogy hol van.

Legközelebb, mikor egy étteremben, egy parkban vagy bármilyen más térben vagy és tudni akarod, hogy valaki érdeklődik-e irántad, vagy figyel-e téged, nézz fel az égre vagy a mennyezetre, vagy koncentrálj egy adott pontra. Aztán gyorsan fordulj meg, és nézd meg, hová néz az illető. Ha téged figyelt, akkor ugyanazt a dolgot fogja nézni, amit te is néztél.

Olvass az emberekben_218

2. TECHNIKA: KIUGRASZTANI A NYULAT A BOKORBÓL

Ez egy nagyszerű technika, mely a legtöbb szituációban működik.
Az alapfeltevés a következő: az az ember, aki érdeklődik valami vagy valaki iránt, több információt szeretne, mint az, aki közömbös. Ezzel a technikával fel is kelthetjük a kíváncsiságot, és ha az illető további információkat akar, akkor már mondhatjuk, hogy valamennyire legalábbis érdeklődő. Ha nem lesz kíváncsi, akkor nem érdekeli a dolog. A módszer titka, hogy kiszűrjük a tétlen kíváncsiságot, hiszen az illetőnek tennie kell valamit, hogy kielégítse az érdeklődését. A módszerben rejlő pszichológiai elvet rengetegféleképpen alkalmazhatod.

Tegyük fel, hogy ki akarod deríteni, hogy a régi céged szeretne-e még visszavenni téged. Küldhetsz egy üres e-mailt annak az embernek, akivel a cégnél kapcsolatban állsz. Ha érdeklődik irántad, kíváncsi lesz rá, hogy mit akarhattál írni (vagy mi volt az a fájl, amit elfelejtettél csatolni), és vissza fog írni neked. Ha már nem érdeklődnek irántad, akkor valószínűleg figyelmen kívül hagyja az e-mailt.

Arra is használhatod a technikát, hogy megtudd, mennyire motivált a másik ember, hogy megtegyen valamit. Ösztönöznöd kell őt, hogy megmozduljon, és minél több energiát fektet a dologba, feltételezhetően annál nagyobb az érdeklődése.

3. TECHNIKA: A VALÓSÁG ÁTALAKÍTÁSA

arulkodo testbeszed 3

Az ember magabiztossága fordítottan arányos az érdeklődésének szintjével.
Például az a nő, aki vonzónak tartja magát, rendkívül magabiztos. Azonban ha egy olyan férfi társaságába kerül, akit nagyon szeretne lenyűgözni, kevésbé lesz az. A másik példa az a férfi, aki már jó néhány éve nem dolgozik. Mikor végre behívják egy állásinterjúra, kevésbé lesz magabiztos, mintha már dolgozna, és csak másik munkát keresne.

Minél jobban érdekel minket valami vagy valaki, annál inkább elemészt és foglalkoztat minket, hogy képesek vagyunk-e megszerezni az érdeklődésünk tárgyát. Az érdeklődést a magabiztosság lencséjén keresztül szemléljük, és fordítva. Például valaki, akinek számos állást ajánlottak, nagyobb valószínűséggel látja és értékeli az egyes ajánlatokat objektívebb gondossággal.

Ugyanakkor ha valaki már két éve munkanélküli, halomban állnak a kifizetetlen csekkek a konyhaasztalán, és végre behívják egy állásinterjúra, az ő szemléletmódja más lesz. Újra meg újra végigveszi az interjút, megállás nélkül erre gondol, megszállottja lesz minden részletének, miközben végig attól fél, hogy nem kapja meg a munkát. Ez az ember azért ilyen megszállott, mert korlátozottak a lehetőségei.

Mikor lehetőséged van beszédbe elegyedni az illetővel, ez a technika lehetővé teszi számodra, hogy konkrétan megmondhasd, milyen fokú az érdeklődése. Itt megtalálod a technika gyors, lépésekre lebontott vázlatát:

1. lépés. Kezdeti megfigyelés: Fel akarod mérni, mennyire látszik érdeklődőnek az illető, mielőtt még bármit tennél vagy mondanál.

2. lépés. A valóság átalakítása: Információt közölsz, és elhiteted az illetővel, hogy csökkentek az esélyei arra, hogy megkapja, amit akar.

3. lépés. A reakció megfigyelése: Egyszerűen csak megfigyeled az illető reakcióját. Ha idegessé vagy frusztrálttá válik, akkor világos, hogy érdeklődik. Ám ha úgy tűnik, nem zavarja, hogy csökkentek az esélyei, akkor feltételezheted, hogy nem különösebben érdeklődő.

4. lépés. Nem korlátozó: Annak érdekében, hogy elkerüld, hogy tévesen olvass az illetőben, aki talán azt hiszi, hogy soha nem is volt esélye, és ezért nem is mutatja jelét annak, hogy bosszús lenne, a másik utat kell választanod. Hozd fel az okot, ami miatt nem kaphatja meg azt, amit akar. Ha most izgatottá válik, abból tudhatod, hogy érdeklődik, ám nem hisz abban, hogy könnyedén megkaphatja vágya tárgyát.

Szeretnél többet megtudni a módszerről, amit az FBI és az Amerikai Egyesült Államok hadserege alkalmaz? Keresd David J. Lieberman Olvass az emberekben című sikerkönyvét!