Gyakran tekintünk a flow-ra a produktívabb munkavégzés eszközeként. Többet teljesíthetünk, ha annyira a tevékenységünkre koncentrálunk, hogy az teljesen lefoglal, és elmerülünk benne.

Ez bizonyos mértékig igaz is. Ugyanakkor számtalan más előnyt is kiaknázhatunk, ha flow-állapotban vagyunk. Ha csak a megnövekedett teljesítményre összpontosítunk, figyelmen kívül hagyhatjuk a további pozitívumokat.

Damon Zahariades legújabb könyvéből A flow megtalálásának művészetéből megtanulhatod, hogyan érheted el tetszés szerint ezt a flow-állapotot, amikor csak akarod.

 

A flow 7, életre szóló előnye:

 

Íme 7 ok, amiért érdemes megtanulnunk, miként válthatjuk ki ezt a pozitív tudatállapotot, hogy teljes mértékben értékelhessük, amit nyerhetünk vele.

 

1. előny: Nagyobb kreativitás

A kreativitás két leggyakoribb akadálya a félelem és az öntudatosság. Akár tájképet akarunk festeni, akár regényt írni, vagy egy munkahelyi problémára keresünk szokatlan megoldást, aggódunk az eredmény miatt. Vajon jó lesz? Megfelel majd mások elvárásainak? Megfelel a mi elvárásainknak? Tudnánk jobban csinálni?

Amikor formába lendülünk, nem félünk, és nem vagyunk olyan öntudatosak. Kevésbé aggódunk az eredményeink miatt, mert a kreatív élményre koncentrálunk.

 

2. előny: Immunitás a zavaró tényezőkkel szemben

Ha olyan feladaton dolgozunk, amely iránt nem érdeklődünk, és nem köti le a figyelmünket, fogékonyak leszünk a belső és külső zavaró tényezőkre. A belső zavaró tényezők közé tartozik minden, ami a fejünkben zajlik, például kételkedünk önmagunkban, vagy elkalandoznak a gondolataink. A külső zavaró tényezők közvetlen környezetünkben találhatók, például a közösségi média, a telefonunk vagy a munkatársaink beszélgetései.

Amikor flow-állapotban működünk, ezek a zavaró tényezők elhalványulnak. Továbbra is jelen vannak, de nem vesszük észre őket. Már nem tudatosulnak, így nem is vagyunk kitéve nekik.

 

3. előny: Gyorsabb tanulás

A legtöbben arra törekszünk, hogy gyorsabban tanuljunk. Ha gyorsan elsajátítunk dolgokat, jobban alkalmazkodunk a körülményeinkhez, piacképesebbek leszünk a potenciális munkaadók számára, érdekesebbek a barátainknak, és elégedettebbek az újonnan szerzett tudásunkkal és készségeinkkel. A probléma az, hogy az új ismeretek gyors megszerzése sokaknak nehézséget okoz, teljes elsajátításuk pedig néha lehetetlennek tűnik.

A flow-állapot felgyorsítja a tanulást. Amikor flowban vagyunk, nem akadályoznak a zavaró tényezők, a frusztráció, a szorongás és az önbizalomhiány, hanem izgatottan vetjük bele magunkat a szóban forgó témába. Teljes figyelmünket annak szenteljük, miközben minden más háttérbe szorul.

Ráadásul azáltal, hogy új ismeretekre vagy készségekre teszünk szert, pozitív visszacsatolást tapasztalunk. Minél jobban értjük a témát, annál elégedettebbek, magabiztosabbak és boldogabbak leszünk. Ezek az érzések pedig arra motiválnak, hogy folytassuk, amíg profivá nem válunk az adott területen.

 

 

4. előny: Fokozott boldogságérzet

A boldogságnak sokféle definíciója van. Alapvetően olyan érzelmi állapotot értünk alatta, amelyet öröm és megelégedés jellemez. Amikor boldogok vagyunk, teljesnek és elégedettnek érezzük magunkat.

Nem stabil állapotról van szó. Boldogságunk a körülmények, az elvárásaink és az érzelmi válaszaink függvényében ingadozik. Mindenesetre boldogabbak leszünk, ha szükségleteink kielégítődnek, és olyan dolgokkal foglalkozunk, amelyek érdeklődünk.

A flow-állapotban végzett ténykedés fokozza ezt az érzést. Szorongás nélkül tudunk megbirkózni az előttünk álló kihívással, munka közben pedig teljesnek és elégedettnek érezzük magunkat. Élvezzük, amit csinálunk, mert összhangban van érdeklődési körünkkel. De ami ennél is fontosabb: nem érezzük magunkat nyomás alatt, és nem tudatosan cselekszünk. Ilyenkor belső kritikusunk, valamint más belső és külső zavaró tényezők elnémulnak.

 

5. előny: Pozitív stressz

Az érzelmi stressz általában a körülményeinkre adott negatív reakcióként jön létre. A velünk szemben támasztott követelmények nyomasztanak, nyugtalanítanak, sőt, félelmet keltenek bennünk. Mindenki átél olyan időszakokat, amikor stresszesnek érzi magát.

A negatív következményei miatt a legtöbben igyekeznek minimalizálni a stresszt. Az azonban nem mindig rossz, és nem feltétlenül ártalmas. Bizonyos körülmények között a stressz kifejezetten előnyös lehet.

A flow elérésekor gyakran tapasztalható az eustressznek nevezett jelenség: a stressz olyan formája, amely energiával tölt fel minket. Stresszorokkal szembesülve ilyenkor biztosak vagyunk benne, hogy le tudjuk győzni őket. A teljesítménykényszer ugyan jelen van, de ahelyett, hogy szoronganánk, magabiztosnak érezzük magunkat képességeinket illetően.

 

 

6. előny: Érzelmi kontroll

Mindannyian elveszítjük időnként az uralmat érzelmeink felett. Dühbe gurulunk, ha reggel munkába menet egy autó elénk vág. Felidegesít, ha a munkatársunk nem teszi a dolgát. Elkeseredünk, ha az élet egyik pofont osztja a másik után.

Nem szégyen beismerni, hogy érzelmeink olykor elszabadulnak. De megtanulhatjuk szabályozni őket, és a flow-állapot segíthet ebben.

Ha hozzuk a formánkat, jól tudunk koncentrálni, magabiztosak és elkötelezettek vagyunk. Ahelyett, hogy a körülményeink tehetetlen áldozatának éreznénk magunkat, bízunk abbéli képességünkben, hogy racionálisan és céltudatosan reagálunk, megbirkózunk az emócióinkkal, és felülkerekedünk rajtuk.

 

7. előny: Fokozott produktivitás

Fentebb megjegyeztem, hogy a flow-ban való működés sokkal többet nyújt számunkra, mint a teljesítmény növekedése, és javasoltam, hogy ne csak erre fókuszáljunk, de butaság lenne ezt figyelmen kívül hagyni. Tény, hogy a kutatások szerint sokkal produktívabbak vagyunk, ha ebben az állapotban dolgozunk.

Az okok egyértelműek. Amikor pozitív érzelmeket élünk át a cselekedeteinkkel összefüggésben, jobban teljesítünk. Boldogabbak, magabiztosabbak, kreatívabbak és céltudatosabbak leszünk. Ez pedig lehetővé teszi, hogy hatékonyabban és végső soron produktívabban dolgozzunk.

Nem arra a fajta termelékenységre gondolok, amely arra sarkall, hogy rekordidő alatt húzzunk ki tucatnyi tételt a teendőink listájáról. Hanem arról a produktivitásról, amikor valami számunkra fontosat valósítunk meg. Olyasmit érünk el, ami összhangban van a céljainkkal.

Forrás: A flow megtalálásának művészete

 

Ajánlott könyvek:

A FLOW MEGTALÁLÁSÁNAK MŰVÉSZETE

A siker alapelvei könyv

MENTÁLIS
ÁLLÓKÉPESSÉG

AZ ELENGEDÉS
MŰVÉSZETE