Damon Zahariades  A flow megtalálásának művészete című rendkívül praktikus útmutatójában megmutatja, hogyan érhetjük el tetszés szerint ezt a mentális állapotot, és hogyan aknázhatjuk ki általa a bennünk rejlő valódi potenciált.

A könyvnek egyetlen fő célja van: hogy megtanítson arra, miként érheted el a flow-állapotot, amikor csak akarod. E cél kétféleképpen közelíthető meg. Az egyik út, ha belemerülünk a flow pszichológiájába. Ez magában foglalja az agyműködés tanulmányozását és egy elméleti keret kidolgozását, amely alátámasztja a javasolt módszertanokat.

A másik szemlélet elsősorban a flow gyakorlati aspektusaira összpontosít. Ez kiterjed annak vizsgálatára, hogyan működik a való világban, és milyen lépések szükségesek az eléréséhez. Damon Zahariades legújabb könyvével ezt a megközelítést tárja eléd, könnyen használható, céltudatos stratégiákkal!

 

A FLOW

A flow elérését általában tévesen a produktivitás növelésének stratégiájaként értelmezik. Márpedig ez a tévhit megakadályozza, hogy teljes mértékben élvezzük a flow előnyeit. Bár a flow-állapotban végzett munka produktívabbá tehet, a termelékenység fellendülése csupán mellékhatás. Elsősorban nem ezért idézzük elő a flow-t.

 

A flow-állapotban való tevékenykedés fő oka, hogy ezáltal elkötelezettebbnek érezzük magunkat az iránt, amit csinálunk. Amikor maradéktalanul bevonódunk, teljesebbnek, elégedettebbnek és boldogabbnak érezzük magunkat.

 

Ezek a pozitív érzések olyan módon gazdagítják a mindennapjainkat, amit sokan figyelmen kívül hagynak. Az életünk több értelmet nyer. Döntéseinket és cselekedeteinket jobban áthatja a céltudatosság és a következetesség. Erősebbnek érezzük a felelősségünket, a hatalmunkat és személyes cselekvőképességünket.

Végső soron ezek az érzések arra ösztönözhetnek, hogy figyelemre méltó dolgokat érjünk el az életünkben, és ami ennél is fontosabb: hogy ezt nagyobb örömmel és elégedettséggel tegyük.

 

 

A flow lényege

A legegyszerűbben kifejezve:

 

a FLOW a teljes mentális elmélyülés állapota. Figyelmi erőforrásaink teljes tárháza az aktuális tevékenységünkre összpontosul. Bármit is csinálunk, azt teljes odaadással és csúcsteljesítménnyel tesszük.

 

A sportolók a flow-t olyan állapotként írják le, amelyben nyugodtnak és energikusnak érzik magukat, még ha testük nagy stressznek van is kitéve. A diákok elmondása szerint hipertudatossá válnak a tanulnivalóval szemben, miközben nem vesznek tudomást a környezetükről. A művészek pedig transzszerű állapotként jellemzik a flow-t, amelyben könnyedén és szabadon alkothatnak.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy könnyű flow-állapotban lenni. Gyakran akkor tapasztaljuk a legjobb eredményeket, amikor rátermettségünk és kényelmetlenségekkel szembeni tűrőképességünk határait feszegetjük.

 

Ismerd meg a flow-állapotot

A flow elérésének és használatának néhány alapvető elemét fogjuk tárgyalni. Ahhoz, hogy teljes mértékben értékelni tudjuk, hogyan változtathatja meg életünket a flow, először meg kell értenünk, mit is takar ez a fogalom.

A Mi a flow? című I. részben a legegyszerűbb összetevőire bontjuk ezt a pozitív pszichológiai állapotot. Megszabadulunk a semmitmondó halandzsától, amely erről általában kering, és megvizsgáljuk a lényegét. Feltárjuk a flow-állapotban való működés előnyeit és hogy miként használhatjuk életünk különböző területein.

 

Felkészülés a flow elérésére

Ekkor kezdődik a képzés gyakorlati része. Amint egy szerelőnek is meg kell értenie, hogyan működtetik a járművet az egyes alkatrészei, nekünk is meg kell értenünk, a flow számos aspektusa hogyan teszi ugyanezt. A Felkészülés a flow elérésére című II. részben a félelem hatásairól fogunk beszélni, és arról, miként akadályozhatja meg, hogy formába lendüljünk. Felfedezzük a körülményeket, amelyek kiváltják a flow-t, és hogy miként kezelhetjük őket. Kitérünk azokra a dolgokra is, amelyek gátolják a flow-állapot elérését, így felkészülten védekezhetsz majd ellenük, mielőtt még problémát okoznának.

 

 

Flow a gyakorlatban

Ez a könyv „hogyan csináljuk” része. Nekigyürkőzünk, és kidolgozunk egy rendszert a csúcsformába kerüléshez.

A 10 lépés a flow-állapot eléréséhez című III. részben megismersz egy megbízható módszert a flow-állapot kiváltására és teljes kihasználására. Minden lépést tömör magyarázat és egy egyszerű gyakorlat kísér. Lehet, hogy ihletet érzel majd némi jegyzetelésre, és felfrissítés céljából visszatérsz ehhez a részhez.

 
Még több tudnivaló a flow-ról

Minél többet tudunk a flow-állapotról, annál hatékonyabban tudjuk használni. Mint egy szakács, aki maradéktalanul megbecsüli a rendelkezésére álló hozzávalókat, mi is növelni fogjuk a flow-élményünkkel kapcsolatos tudatosságunkat.

A Még több tudnivaló a flow-ról című IV. részben arról fogunk beszélni, miből tudhatjuk, hogy csúcsformában vagyunk, és miként maradhatunk tetszés szerint ebben az állapotban. Végül megvizsgáljuk a flow árnyoldalait, hogy teljes mértékben felkészülhess a kellemetlen (és gyakran figyelmen kívül hagyott) problémák megelőzésére.

 
Bónuszfejezet

A flow akaratlagos elérésére való felkészülésünk hasonló ahhoz, ahogy bármilyen feladat sikeres elvégzésére készülünk. Konkrét tevékenységek gyakorlásával csiszolhatjuk a gondolkodásmódunkat, és olyan szokásokat alakíthatunk ki, amelyek hasznunkra válnak. Amiképp egy sportoló edz, hogy fejlessze az állóképességét és növelje az erejét, mi is kiképezhetjük magunkat, hogy flow-állapotba kerüljünk. Ez a tréning megkönnyíti a folyamatot.

A flow megtalálásának művészete című könyv utolsó része 10 egyszerű tevékenységen vezet végig, amelyeket bármikor végezhetsz, amikor neked megfelel.

Életed minden területén hasznodra válhat, ha formába hozod magad. Lendülj hát csúcsformába Te is, amikor csak szeretnél!

Forrás: A flow megtalálásának művészete

 

Ajánlott könyvek:

A FLOW MEGTALÁLÁSÁNAK MŰVÉSZETE

A siker alapelvei könyv

AZ ELENGEDÉS
MŰVÉSZETE

MENTÁLIS
ÁLLÓKÉPESSÉG