Interjú Bruce Liptonnal – (Második rész)

A Bruce Liptonnal készített interjú második részében a tudatalatti erejéről beszélgetünk, és arról, hogy a placebohatás, valamint a gondolatok gyógyító ereje valóban működnek-e.

Hogyan használhatjuk ki a tudatalattink valódi erejét?

Első lépésként tudatosítani kell önmagunkban, hogy életünk 95%-ában a tudatalattink vezérel minket. Tudományos kutatások megerősítették, hogy napjainkat ebben az arányban gondolkodással töltjük, így 95%-ban a tudatalatti program az irányító. A fennmaradó 5%-ban a tudatos tudat, a valódi önmagunk és a vágyaink, kívánságaink működnek.

Ha felül tudod írni a negatív programokat az életedben, és pozitívvá tudod őket változtatni, akkor nem fogod napjaid legnagyobb részében önmagad szabotálni a negatív beidegződésekkel. Helyette a jó programok fogják tudat alatt irányítani az életed.

A tudatalatti átprogramozása egy hosszadalmas folyamat, mert a tudat és a tudatalatti teljesen külön egységként működnek. Sokan hiszik, hogy ha felhívom a figyelmed valamire, vagy tudatosítok benned valamit, akkor ez a megértés önmagában elegendő a tudatalatti működésének megváltoztatásához. De ez nem igaz. Folyamatosan ismételgetni kell az új viselkedést addig, amíg szokássá nem válik, és csak ezután fog automatikus programként működni.

Csak azért, mert szeretnék valamit megváltoztatni a tudatalattimban, az még nem válik egy tudatos gondolattá, és nem fogja módosítani a működésemet. Ha rájövök arra, hogy az életem a családomtól tanult viselkedések miatt áll romokban, és azt mondom, hogy ezek a szokások helytelenek és nem hiszek bennük – ezek attól még a tudatos tudat gondolatai, és nem fognak átkerülni a tudatalattinkba, hogy formálódjon a programom.

Néhányan úgy hiszik, hogy ha sokáig ismételgetsz egy viselkedést, akkor az berögzül, de a legtöbb esetben ez nem így van, hacsak nem teszünk erőfeszítéseket a változás érdekében. Ha nem értjük meg, hogy a tudatos elme és a tudatalatti különbözőképpen működnek, akkor rengeteg időbe telik módosítást eszközölni. Viszont ha megérted a változások menetét, akkor egészen rövid idő alatt is sikerrel járhatsz.

Hipnózis segítségével átírhatók a programok közvetlenül a tudatalattiban, hipnózisterápia formájában. Ha valami újat akarok tanulni, vagy szeretném megváltoztatni a programozást, akkor új szokást alakítok ki, és minden egyes nap megismétlem, amíg a tudatalatti meg nem tanulja.

Egy idő után, ha sokszor ismételgetünk egy viselkedést, akkor a tudatalattinkban az új szokás felül fogja írni a régi programozást.

De a mai világban létezik egy új pszichológiai módszer, az energia pszichológia.

Ezek a folyamatok olyanok, mintha csak megnyomnád a felvételgombot egy rögzítő eszközön, így ha elmélyülsz ezekben a módszerekben, akkor percek alatt indíthatsz új programokat, ami nagyon izgalmas a változtatás evolúciójában. Ebben a tanulásra rendkívül fogékony állapotban az egyén percek alatt új szokásokat sajátíthat el, amik örökre berögzülnek.

A tudatalatti megváltoztatásának, és egyúttal az irányítás megszerzésének három módja: a hipnózis általi újraprogramozás, az ismételgetés általi elsajátítás, vagy az új energia pszichológiai módszerek alkalmazása, ami által azonnal változást érhetünk el.

A tudatalatti lehet a kapocs az egyén és a kollektív tudat között?

Egyszerűen szólva, a tudatalatti egy programokból álló adatbázis, és igazából a tudatos tudat van kapcsolatban a világ kollektív tudatával. De a tudatos elme működteti a testet, hasonlóan mint amikor mi ülünk a számítógép előtt és elindítunk bizonyos programokat, csak ezek az életünkre vannak hatással. A tudatos elme a tudatalattink szűrőjén keresztül képes alkotni.

A tudatalatti egy kapocs, a viselkedésünk forrása, egy program, ami előre mozdítja az életet – amint megtanulsz sétálni, többször már nem kell újra megtanulnod. A tudatalatti nélkül viszont minden reggel, amikor felkelsz, újra meg kellene tanulni.

Tulajdonképpen a tudatalatti nélkül valószínűleg nem tennénk semmi mást azon kívül, hogy felkelünk és önmagunkról gondoskodunk, mert mindent újra el kellene sajátítanunk. A tudatalatti összeköti a szokásainkat a programokkal, amiket csak el kell indítani, de nem kapcsolódási pont a kollektív tudathoz.

A placebohatás működhet pszichológiai vagy pszichiátriai eseteknél is?

Abszolút működik, és mondok is egy példát rá. Léteznek az SSRI (szelektív szerotonin visszavétel-gátló) gyógyszerek, ilyen például a Prozac, amit milliók szednek szerte a világon. Ha megnézel egy kutatást a gyógyszerek gyártóitól, akkor kiderül, hogy a Prozac semmivel sem hatékonyabb, mint a placebo.

Az, hogy mennyi ember gyógyult meg a Prozactól, bizonyíték arra, hogy ezek az emberek önmaguktól is képesek rendet tenni az életükben, és elég erősek, hogy felülkerekedjenek a problémáikon. Nem a Prozac segített rajtuk, hanem a placebohatás, tehát működik pszichológiai és pszichiátriai esetekben is, a hatására az a sokmillió ember a bizonyíték, aki Prozacot szed és használ neki.

intuíció

És mi a helyzet az intuícióinkkal, a belső hangra figyeléssel? Mit gondol erről, sokan nyitottak rájuk, vagy a többség nem is ismeri ezeket?

Nagyon sok ember tisztában van az intuíció és a belső hang létezésével, de nem tartják értékesnek. Azért nem, mert arra vagyunk beállítva, hogy előre megírt programokat kövessünk. Erre vagyunk tanítva, és ha valaki a belső hangjára figyel, a tudatos elmére és az ott lévő információra, akkor nem értékeli ezeket olyan nagyra, mint a már meglévő programokat.

Rengeteg embernek emiatt vannak problémái, mert ugyan hiába kapják meg a megfelelő tanácsot vagy választ a belső hangjuktól, arra vannak képezve, hogy hagyják ezt figyelmen kívül, és ne hallgassanak rá.

Ennek leginkább az az oka, hogy kisgyerekként a tanáraink nem tanítottak meg rá, hogy a belső hang mennyire értékes, és programként sem került be ez a viselkedés a tudatalattinkba. Ha megtanultuk volna ezt még gyerekkorunkban, akkor sokkal hatékonyabbak lehetnénk az életünkben, és jobban figyelnénk rá. Próbáljunk változtatni ezen, és akkor az életünk sokkal pozitívabb irányba fog majd haladni.

Hogyan tudnak a gondolatok fizikailag gyógyítani? Ha az emberek 80%-ban vízből állnak, akkor hatással lehetnek a gondolataink és a vágyaink a vízre, amit iszunk?

Amikor embrionális sejteket táptalajba teszek és megváltoztatom a táptalaj összetételét, azzal befolyásolni tudom a sejt sorsát. Ez az egyik korábbi kísérletem – három genetikailag megegyező sejt volt három Petri csészében, majd változtattam a csészékben lévő táptalajok kémiai összetételén, mindegyiknél valami másra. Az egyik csészében a sejtek csontot formáltak, egy másikban izmokat, a harmadikban pedig zsírokat.

Ennek pedig az a lényege, hogy hiába egyeztek meg a sejtek genetikailag, mégsem a genetikájuk határozta meg, hogy mivé fejlődnek tovább. A sejtek fejlődését a táptalajukban lévő kémiai hatások befolyásolták. Az emberi test olyan a sejtek számára, mint egy bőrrel határolt Petri csésze, csak éppen 50 milliárd sejtről van szó, és a táptalaj pedig nem más, mint a vér. Ha megváltoztatom a vér összetételét, azzal a táptalajon változtatok, ami pedig hatással van a sejtekre.

Amikor kísérleteket végzek, és ezekhez készítünk táptalajokat egy műanyag edényben, akkor a táptalaj mindig a vér összetételéhez hasonló. Ha változtatunk a vér összetételén, akkor a sejtek sorsa is változni fog.

Az agy kontrollálja a vér kémiai összetételét, de az elme befolyásolja, hogy milyen kémiai anyagok szabaduljanak fel. Például amikor szerelmes vagy, akkor a gondolataidban is ez jár, és a kémiai anyagok, amiket az agy felszabadít, hormonokkal lesz tele, mint például a dopamin, ami az öröm érzését kelti. Ezáltal egészséges és boldog leszel. Ezek a kémiai folyamatok növekedéshormonokat is szabadjára engednek a szervezetben, ami támogatja a sejtek fejlődését.

Ezért ragyognak azok, akik szerelmesek, mert az agy olyanná alakítja a táptalajt a sejtek számára, ami változtat a sejtek genetikáján és aktivitásán. Nagyon érdekes, hogy ha változtatok a gondolataimon, azzal a sejtjeim is változni fognak.

szerelem

Amikor szerelmes vagy, és hirtelen elkezdesz aggódni valami miatt, akkor a szerelem érzését felváltja a félelem. A félelem gondolata pedig különböző kémiai anyagokat szabadít fel, amik kifejezetten rossz hatással vannak az immunrendszerre.

Ha negatív gondolataim vannak mint a félelem vagy a stressz, akkor az agyam olyan kémiai anyagokat szabadít fel, ami meggátolja a sejtek fejlődését. Viszont ha a gondolataim az egészség, a harmónia és a szerelem körül forognak, akkor az támogatja a sejtnövekedést.

A gondolatok tehát képesek gyógyítani fizikailag, mert a gondolatok megváltoztatják a sejtek táptalajának, azaz a vérnek a kémiai összetételét, ez pedig a sejtek viselkedésére van hatással.

A kérdés második felére válaszolva pedig igen, egy nagyon egyszerű oknál fogva. Az idegrendszerünk működés közben elektromágneses hullámokat bocsájt ki, ezeket például EEG segítségével mérhetjük.

Ennek pedig az a jelentősége, hogy a víz felveszi azokat a frekvenciákat, amiknek ki van téve, így a víz átveszi az energiát, amit az agyunk közvetít. Tehát a gondolataink és a személyiségünk befolyásolhatja a víz természetét.

Egy barátom elvégzett egy nagyon érdekes kísérletet. A sejteket sejtkultúrában vizsgálta kristályokkal – tudni kell, hogy a kristályok magunkba szívják az energiákat, akárcsak egy elem. Megkért beteg embereket, hogy tartsanak maguknál egy kristályt, és ezután betette a kristályokat a csészékbe a sejtekhez, és egy idő után a sejtek is átvették az energiákat, majd megbetegedtek.

Ezzel szemben olyan kristályokat is tett sejtek mellé a csészékbe, amiket gyógyítók tartottak a kezükben, és a sejtek boldogan és egészségesen fejlődtek. A kristályok energiáját átvette a víz, ami a sejtek táptalaja volt, és a táptalaj nagyban befolyásolja a sejtek fejlődését.

Forrás: Fractalenlightenment.com

Ajánlott könyv:

Tudat a belsö teremtö Dr. Bruce H. Lipton

A cikk első része: