Ahhoz, hogy együttérzőek lehessünk másokkal, először saját magunkkal kell annak lenni.

Pontosabban törődjünk azokkal, akik számunkra riasztóak, dühösek, féltékenyek, függőségekkel küzdenek, arrogánsak, büszkék, zsugoriak, önzők, gonoszak – vagy legyen ez bármi – és könyörülettel, jószívvel forduljunk feléjük és törődjünk velük.

Ez azt jelenti, hogy nem futunk el annak a fájdalmától, hogy eközben önmagunkban is felfedezhetjük a felsorolt rossz tulajdonságokat. Valójában a megpróbáltatásokhoz való hozzáállásunk teljesen megváltoztatható. Ahelyett, hogy küzdünk és bujkálunk ellene, kinyithatjuk a szívünket és megengedhetjük, hogy átérezzük azt, ami lágyabbá tesz minket és megtisztít, ezáltal pedig szerető és kedves emberré válhatunk.

A tonglen-technika alkalmazásával összekapcsolódhatunk a szenvedéssel – a sajátunkkal és azokéval, akik körülöttünk vannak – bárhová is megyünk. A tonglen segítségével túllendülhetünk a szenvedéstől való félelmen és a szív zárkózottságát is oldhatjuk. Ez egy módszer arra, hogy felszínre hozzuk a bennünk rejlő együttérzést.

A gyakorlatot kezdjük azzal, hogy egy olyan személyre gondolunk, aki szenved, és tudjuk, hogy ez sok fájdalmat jelent neki, amin segíteni szeretnénk. Például, ha tudod, hogy egy gyermeket bántanak, akkor lélegezd be annak a kívánságát, hogy a fájdalma tűnjön el.

Utána kilégzés közben boldogságot és örömöt küldesz a rászorulónak, vagy bármit, ami segíthet rajta. Ez a gyakorlat alapja: belélegzed mások fájdalmát, hogy jobban lehessenek és nyitottak legyenek a jóra, kilégzéskor pedig relaxációt, vagy bármi olyat küldesz nekik, hogy segíthess rajtuk, és boldogok lehessenek.

Néha viszont képtelenek vagyunk végigcsinálni ezt a gyakorlatot, mert közben szembe kell néznünk a saját félelmeinkkel, ellenállásunkkal, dühünkkel, vagy bármi mással, ami a személyes megakadásunkat okozza az adott pillanatban.

Ekkor változtathatsz azon, hogy mire fókuszálsz, és a tonglent alkalmazhatod saját magadon és emberek millióin, akik ugyanezt a helyzetet és szenvedést tapasztalják, amit te is.

Talán képes vagy szavakba önteni a fájdalmukat, meg tudod határozni mint például a rettegés, ellenérzés, harag vagy a bosszúvágy. Belégzéskor gondolj arra a rengeteg emberre, aki hozzád hasonló érzésekkel küzd, és kilégzéskor gondolj arra, ami megkönnyebbülést hozhat számodra, másoknak is.

Lehet, hogy nem tudod pontosan megnevezni, amit érzel. De érzed a görcsöt a gyomrodban, az erős sötétséget, vagy legyen az bármi más. Csak lépj kapcsolatba azzal, amit érzel, lélegezz, szívd magadba mindenkiért, és küldj enyhülést mindnyájunknak.

Gyakran mondják, hogy ez a gyakorlat szembe megy azzal a meggyőződéssel, hogy miként próbáljuk összetartani magunkat. Ez tényleg így van, hiszen szeretnénk, ha minden úgy menne, ahogy azt mi akarjuk, bármi is történjék másokkal. A tonglen feloldja az önvédelmi páncélunkat, amiért annyit küzdünk, hogy létrejöhessen. A buddhista kifejezések szerint ilyenkor feloldódik az egohoz való ragaszkodás.

A tonglen megfordítja a szenvedés elkerülését és az örömök keresésének előtérbe helyezését. A folyamat közben megszabadulunk az önzőség ősi börtönétől. Elkezdjük szeretni magunkat és másokat is, ugyanakkor elkezdünk törődni is önmagunkkal és társainkkal.

Felszínre hozza a jószívűségünket és a valóság egy sokkal szélesebb látókörét ismerjük meg. Megtalálhatjuk a buddhizmus által shunyatanak nevezett végtelenséget. A gyakorlat által összekapcsolódunk a létezésünk nyitott dimenziójával. Ezt először úgy tapasztaljuk meg, hogy a dolgok már nem bírnak akkora jelentőséggel számunkra, mint azelőtt.

A tonglent gyakorolhatjuk a betegekért, a haldoklókért, azokért, akik nemrég hunytak el, vagy azokért, akik bármilyen fájdalommal küzdenek. Ha sétálsz az utcán és látsz valakit, akit eltölt a fájdalom, akkor helyben belélegezheted a fájdalmát és kilégzéssel enyhülést küldhetsz neki.

Vagy, ami gyakrabban előfordul, amikor meglátsz valakit, aki fájdalommal küzd, akkor elfordulsz, mert félelmet vagy haragot kelt benned, ellenállást és összezavarodást keltve. Ott helyben megcsinálhatod a tonglent mindenkinek, aki olyan, mint te, akik szeretnének segíteni, de félnek, azoknak, akik bátrak akarnak lenni és nem gyávák.

Önostorozás helyett használd a saját helyzeted annak érdekében, hogy egy lépéssel közelebb kerülj az emberekhez, és megértsd, hogy mások mit éreznek.

Lélegezz be és ki mindannyiunkért.

Használd gyógyszerként azt, ami elsőre méregnek tűnik. Használd saját személyes gyötrelmeid az együttérzés érdekében.

Forrás: Lionsroar.com

Ajánlott könyv: