„A hála a saját energia tere. Ha észreveszed és hálás is vagy azért, amid van, az lehetővé teszi, hogy még több érkezzen hozzád, és megváltoztatja azt is, ahogy az életet megtapasztalod. A hála megváltoztat. Minél hálásabb vagy, annál több hála tükröződik majd vissza rád.” – Oprah Winfrey

 

Húsz éve olvastam Sarah Ban Breathnach Egyszerű bőség című könyvét, és el is kezdtem hálanaplót írni a hatására.

Visszanézve úgy hiszem, hogy ez volt az egyik legfontosabb dolog, amit tettem.

Tizenöt éves korom óta vezetek naplót, de mielőtt a hálára fókuszáltam, mindig rossz versekkel volt tele, és „jaj nekem” nyavalygással a súlyommal, férfiakkal és azzal kapcsolatban, hogy mások mit gondolnak rólam.

 

Nem tudom elmondani, az életem mennyire megváltozott, mióta elkezdtem leírni naponta öt dolgot, amiért hálás vagyok. Nagyon egyszerűen hangzik, de ha úgy éled a napjaidat, hogy tudatosan figyelsz arra, mit veszel fel a hálalistádra, teljesen megváltozik a nézőpontod, amin keresztül a világot nézed.

Anélkül, hogy észrevennéd, a hála új csatornát nyit meg benned, olyan helyet, ahol az életed spirituális dimenziója áradni tud. Ahogy a valódi éned a hála terében fejlődik, önkéntelenül is egyre élettelibbnek és befogadóbbnak érzed majd magad a szépség iránt, ami körülvesz. És mivel úgy hiszem, hogy az terjed ki, amire fókuszálunk, minél inkább ünnepeljük a hálát, annál több áldás érkezik az életünkbe.

Képzeld el, hogy ez a sok jóság egyszerűen úgy jelenik meg, hogy elég hosszan maradsz nyugodt ahhoz, hogy észrevedd a reggelt, a napot, egy tökéletes rózsát vagy valakit, aki veszi a fáradságot arra, hogy kinyissa az ajtót előtted.

Tudom, hogy nem egyszerű mindig hálásnak lenni, de megtanultam, hogy akkor érezzük magunkat legkevésbé hálásnak, amikor pont arra lenne szükségünk, amit a hála adni tud nekünk: perspektívát.

Lelki társam, anyafigurám, mentorom és barátom, dr. Maya Angelou tanított meg arra, amit ő igaznak hitt a köszönetnyilvánítás céljával kapcsolatban. Évekkel ezelőtt, miután szomorúan és könnyek közt felhívtam amiatt, mert azt hittem, hogy valaki tett velem valamit, megállított szipogásom kellős közepén, és ezt mondta: „Hagyd abba a sírást, és mondd, hogy köszönöm.”

Összezavarodtam és megkérdeztem: „Miért?” A bölcs és mély Maya Angelou-hangján ezt felelte: „Mert tudod, hogy Isten minden felhőbe egy szivárványt is tett. A szivárvány előbújik. Köszönd meg akkor is, ha még nem látod. Már ott van.”

 

A Super Soul Sundayben velem tartó annyi nagyszerű tanító segített nekem meglátni, hogy a hála gyakorlata hogyan emelheti az életed a kegyelem állapotába. A következő oldalak tanításai segítenek neked látni, hogy a kegyelem az életedben érzett hála természetes meghosszabbítása.

Ma a tüdőmbe lélegzett levegőnek adok hálát, a testemnek, amely ennek a nagyszerű világnak minden szegletébe el tud vinni engem, és a kapcsolatomnak, mely a Mindenség forráshoz köt – Minden tudásnak, Minden létezőnek, a Mindenségnek.

Ahogy a német misztikus, Eckhart mester egyszer olyan ékesszólóan megfogalmazta: „Ha az egyetlen ima, ami egész életedben elhagyja a szádat az, hogy köszönöm, az éppen elég lesz.”
– Oprah

 

Mark Nepo

Épp a háláról írtak a minap, megköszöntem Istennek, hogy a tapasztalataim annyira kiüresítettek, mint egy üreges csontot. De mialatt a kiüresítés történt, soha nem voltam hálás. És azt gondolom, ez nagyon emberi. Amikor bonyolult dolgokat tapasztaltam meg a családommal, a barátaimmal kapcsolatban vagy egy élethelyzetben, az nagyon nehéz. Biztos, hogy nem voltam hálás, amikor beteg voltam és fájt a gyomrom. Nem nagyon akartam abban a helyzetben lenni. Ha viszont megpróbálunk ragaszkodni az összképhez, rájövünk, hogy ott él a hála is. Mondok egy példát. Ha a tengeren vagy egy csónakban, és a tenger hullámai hatalmasak, amikor egy hullám felemel, elláthatsz a végtelenbe. Ha viszont lesüllyedsz a hullám gyomrába, semmit nem látsz. A hála, amiről mi beszélünk, nem tagadja azt a tényt, hogy a hullám gyomrában vagy, és lehet, hogy a hullám összetör, de akkor se veszítsd el a horizontot, ha abban a pillanatban épp nem látod.

 

Tony Robbins

Tony Robbins: Sok energia kell a változáshoz. Ha nem szenvedsz, ha a szeretet, a kreativitás, a hála vagy a szenvedély magasrendű állapotában vagy, ezekben az állapotokban megkaphatod a megoldást. Én ezt a döntést meghoztam magamban, és ugyan csak tavaly, Oprah, de az életem annyira megváltozott. Mindig gyönyörű életem volt. Mindig nagyon halás voltam. Még a kemény időszakokban is. De ez egy döntés volt. Ha nem találom meg az eksztázist ebben a pillanatban, legyen ez a pillanat bármi – egy ebéd, a veled való beszélgetés, egy séta az erdőben, bármi –, ha nem találok eksztázist, akkor az sem fog boldoggá tenni, ha több emberen segítek, ha több életet változtatok meg, ha még több üzletet kötök, semmi nem segít. A célom tehát az eksztázis. Ha szenvedsz, nehéz az eksztázisba ugrani. Az első lépés az elfogadás.

Oprah: Ez a pillanat, itt és most.

Tony: Bármi. A szél. Ha a szemedbe nézek. Bármi, amit értékelni tudsz. Mert abban a pillanatban, hogy értékeled, kilépsz saját magadból. Már nem vagy rögeszmés. Mindig azt mondom az embereknek, hogy a szenvedésük az elvárásaikból származik. Igaz? Ahelyett, hogy elvárnál dolgokat, inkább értékeld őket. Abban a pillanatban az egész életed megváltozik és a szenvedésnek vége szakad. A legtöbb embernek van egy terve arról, hogy az életnek milyennek kellene lennie, és ha az életük úgy néz ki, mint az a terv, akkor szoktam azt mondani ezeknek az embereknek, hogy „Mondj nekem valamit, aminek örülsz”.

És a felelet így hangzik: „Hát nem örülök túl sok mindennek.”

„De csak egy dolgot mondj”, válaszolom, és akkor jönnek ezzel: „Örülök a gyerekeimnek”, vagy „Örülök az Istennel való kapcsolatomnak”.

Erre én: „De miért?”

Ők pedig ezt felelik: „Mert a gyerekeim olyanok, amilyennek szeretném őket.”

Ha az életed olyan, mint a terved, boldog vagy. Ha az életed nem olyan, mint a terved, akkor tehetetlennek érzed magad, hogy megváltoztasd – ilyenkor szenvedsz. Ez a lélek éjsötét mélye. Ez az, amikor az emberek azt érzik, hogy ez nem lehet. És az illúzió az, hogy a tudat veszi át a vezetést. Amikor ez megtörténik, keresed a ludast, legalábbis a legtöbb ember ezt teszi. Hibáztatják a környezetüket, valaki mást vagy magukat. De a hibáztatás nem változtat semmin. A másik lehetőséged az, hogy változtasd meg az istenverte életed. Tegyél valamit. Vagy változtasd meg a tervet.

 

Elizabeth Lesser

Imádom azt a latin kifejezést, hogy amor fati – „A sors szeretete”. Ahelyett, hogy zsörtölődünk a sorsunk miatt – ami sorsunk néha rettenetes –, szeretjük. Amor fati. Ez a hála egyik módja. Szeretni fogom, ami történt velem, mert megbízom abban, hogy azért van, hogy egy fátylat fellebbentsen. Kutatni fogom, hogy mi történik velem most, hogy helyre tegyek egy újabb félreértést.

 

Michael Bernard Beckwith

Kezdd el észrevenni, hogy mi minden van az életedben, amiért hálás lehetsz, és ha a hála nézőpontján keresztül nézel az életre, nem látsz majd annyi akadályt és gátat. Potenciált és lehetőségeket látsz majd. Akkor egy nyitott jármű leszel a lényed spirituális részéből érkező még több inspiráció, bölcsesség és útmutatás számára.

 

Carolyne Myss

Előfordult már veled, hogy egy vitában annyira feltüzeltek, hogy azt gondoltad, hogy Nahát, ezt én mondtam? És hirtelen egy hang azt mondja, hogy „Biztos vagy benne, hogy ezt akarod? Mert akkor fordul a kocka… ha ezt mondod.” Ez a kegyelem.

A kegyelem belép, és azt mondja: „Ezt már nem vonhatod vissza soha.” Ez a hang belép, és azt mondja „Megvédelek attól, hogy most valami katasztrofális dolgot kövess el.” Ez a kegyelem. Itt a kegyelem. A kegyelem az a dolog, ami belép, és azt mondja, „Minden rendben lesz”, aztán elmegy. A kegyelem az a dolog, ami azt mondja, „Érintsd meg ezt az embert csak egy pillanatra”. És érzed, ahogy egy energia átmegy rajtad, és megnyugtatja a másikat. Ha átjár az aggodalom és azon tűnődsz, hogy minden rendben lesz-e, aztán hirtelen azt gondolod, hogy „Igen, igen, minden rendben lesz”. A kegyelem olyan erő, ami belép, és a pillanatot valami jobbá változtatja.

 

Gretchen Rubin

Oprah: Úgy gondolod, hogy a boldogság egy lelkesebb, kapcsolódottabb spirituális emberré változtatott?

Gretchen Rubin: Száz százalékban. Én voltam a földön a legkevésbé éber tudatosságú ember. És az ezen való munkálkodás nagyon sokat segített nekem kapcsolódni egy spirituálisabb élethez.

Oprah: Úgy tűnik, olyan élethez segített hozzá, melyben te jobb lettél, mint voltál, és amelyben a boldogság és az éber tudatosság középpontod lényege, és ez nagyobb kiteljesedettséget és hálát hoz. Mintha a hála terében élnél.

Gretchen: Abszolút. A háládatosság érzése, a mindennapi élet napszerűsége, és hogy időt fordítunk arra, hogy ezt be is fogadjuk, döntő fontosságú. És ha ez a háládatosság megvan, annyi negatív érzelem kimosódik – a sértettség, a düh, a sérelmek és a neheztelés –, mert annyira hálás vagy mindenért, amid van. És egy kis humor is sokat segít megtartani a perspektíva érzését is.

 

Forrás: Élet adta bölcsesség

 

 

Ajánlott könyvek:

élet adta bölcsesség

Amit biztosan tudok

Az ébredés könyve