Csodás lenne, ha hosszú és egészséges életet élhetnénk – túl a századik születésnapunkon is? Mindannyian álmodozunk erről, mégis ritkán készülünk rá napi rendszerességgel. Az elmúlt öt évben tanúja voltam, hogy Laurentine nagymamája – szellemileg páratlanul tiszta és testileg is kiváló állapotban – betölti a 103. évét. Ugyanakkor láttam az édesapját is, aki 73 évesen, demensen halt meg. Mivel „ételmániás” vagyok, nem hivatalos elemzéseimben ezeket az eseteket azzal magyaráztam, hogy mit ettek (és mitől tartózkodtak). Amióta elmerültem Gregg Braden világában a Gaia csatornán, rá kellett ébrednem, hogy sok olyan elme–test összefüggés létezik, amelyről bebizonyítja a tudomány, hogy segítenek visszafordítani az idő kerekét.

 

Lássuk Gregg kilenc legfontosabb tanácsát.

 

 

1. Teremts összhangot a szíved és az agyad között!

A szív és az agy kapcsolatának harmonizálása Gregg Braden hosszú életre vonatkozó kutatásainak veleje; kiindulópontnak kell tekintenünk. A szívünk, intuíciós központunk képes rezgési energiákat felvenni az Univerzumból, majd közölni az agyunkkal, hogy pontosan milyen kémiai reakciókat kell elindítania. Azzal, hogy az idegrendszeren keresztül összhangot teremtünk a szívünk és az agyunk között, a béke és a tudás legnagyszerűbb állapotára csatlakozunk. A folyamat tulajdonképpen egyszerű. Először is a tudatunkat az elméből a szívbe emeljük – a szív terének finom érintésével. Majd lelassítjuk a légzésünket, hogy az agyunk tudatosítsa: biztonságban vagyunk. Végül átérezzük azt a teljes érzést, amely négy kulcsszóból fakad: elismerés, hála, gondoskodás és együttérzés

2. Törődj a telomerjeiddel!

Mára már megértettük a DNS szerepét a hosszú élet vonatkozásában, ha tehát ez utóbbira törekszünk, elengedhetetlen, hogy vigyázzunk a telomerjeinkre. A telomerek leginkább olyasmik, mint a cipőfűzők végén a kis műanyag végecskék: semmi különlegeset nem tartalmaznak, de ők óvják meg a végeket, és nélkülük a teljes fűző szálakra bomlana. A telomerek a DNS-ünk tompa végei, amelyek megvédik a sejtbeli információkat a károsodástól, ám mikor a sejtek osztódnak, a telomerek rövidülnek, míg végül semmi nem marad belőlük. Végesek. Egy telomer hagyományos élettartama 120 év körül mozog, ezt nevezzük Hayflick-korlátnak, ám ismerünk módszereket arra vonatkozóan, hogy ezt az időtartamot jelentősen megnöveljük. A közelmúltban felfedeztek egy enzimet, a telomerázt, amely gyógyítja és helyreállítja a telomereket. Ennek az enzimnek a termelődését kiváltja, ha harmonizáljuk a szívünk és agyunk kapcsolatát, ezenkívűl számos életmódbeli tényező. Többet is olvashatsz a telomerekről Gregg Braden Az emberiség ereje című könyvben.

3. Relaxálj, és stresszelj kevesebbet!

Mindannyian hallottuk már a mondást, hogy a stressz megöl, és a tudomány ezzel egyet is ért. A telomerekre, a telomerázra és a várható élettartamunkra vonatkozó tudományos ismereteinket bizonyítékok támasztják alá. A telomeráz felfedezésével – amiért 2009-ben fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kaptak a felfedezők – a tudomány bebizonyította, hogy az enzim termelődését befolyásoló faktorok közül az egyik legfontosabb a stressz. A stresszel járó biokémiai reakciók gátolták a telomeráz termelődését, ami azt jelenti, hogy a telomerek, és velük együtt a DNS, nem képesek gyógyulni. Számtalan okunk lehet arra, hogy felhagyjunk a stresszes életmódunkkal – akár olyan egyszerű indok is, mint a hangulatunk –, ám Gregg Braden szerint még az életünket is meghosszabbíthatjuk vele.

 

 

4. Nyugtasd meg az elméd, meditálj!

Az egyik módja annak, hogy a szívünket és az agyunkat összhangba hozzuk, a meditáció: a tökéletes jelenlét az adott pillanatban. A meditációról már bizonyították, hogy stresszoldó hatású, ráadásul Gregg Bradennek a hosszú életre hozott példáiban is visszatérő elem. Talán unalmasnak és csonkának tűnhet a pusztán meditációval eltöltött teljes élet, ám abból semmi rossz nem származik, ha reggelente tíz percig egyszerűen lélegzünk.

5. A szívből jövő szándékodat vidd bele minden napodba!

Akik a százas éveikben járnak, követik a szívből jövő szándékaikat. Legyen szó akár együttérzésről, nyugodt szívről vagy gondoskodásról – mind a szívünkből fakadnak. Egyesek számára – én is közéjük tartozom – az élet értelme egyszerűen összefoglalható a szeretetben. Nincs mindenkinek lehetősége arra, hogy a nagy életcélját a napi rutinjává alakítsa, ha napi nyolc órás állása van, vagy komoly kihívások elé állítja az élet, ám azt igenis eldönthetjük minden pillanatban, hogy kitartunk a szívből jövő szándékunk mellett. Szóljon az életed a szeretetről, és bővelkedsz majd az éveid számában.

6. Felejts el mindent, amit az öregedésről gondolsz!

Gregg Braden egyik első tanítása, hogy ha a betegségekről, az életkorról mint véges erőforrásról és az elkerülhetetlen halálodról gondolkodsz, akkor meg is kapod majd őket az Univerzumtól. Mindezek megnyilvánulnak a fiziológiánkban is. Ám ha a születésed pillanatára mint a hosszú élet kezdőpontjára – nem pedig mint a vég kezdetére – gondolsz, a sikerre készíted fel magad. Első lépésben hagyd abba a betegségek miatti aggodalmaskodást és ne félj a haláltól, mert ahová az elme megy, oda követi az energiatest.

 

 

7. Válts öngyógyító gondolkodásmódra!

Ma már elfogadott nézet, hogy az elme számtalan módon és az epigenetikán keresztül képes a test gyógyítására. Ha magunkévá tesszük ezt a felfogást, tízszeresére növelhetjük a radikálisan hosszú életünk esélyeit. Amikor már nem úgy tekintesz az életedre, mint arra az időmennyiségre, amit ezen a bolygón tölthetsz, hanem mint a gyógyulás és a megújulás élethosszig tartó utazására, minden eszközöd meglesz ahhoz, hogy gazdag életet élj. Az öngyógyítás mindenkinek mást jelent – megvalósulhat meditáción, EFT-n (az érzelmi felszabadítás technikája), jógán vagy az elfogyasztott ételeken keresztül De a jövőd mindenképp a te kezedben van.

8. Tápláld az agyad!

Az agy jó egészsége elengedhetetlen a test fitt életerejéhez, ezért ha a létfontosságú tápanyagokkal ellátjuk az agyunkat, hosszú és vibráló élet elé nézhetünk. A Food Matters keretében már régóta olyan étrend szószólói vagyunk, amely segíti a test természetes gyógyulási folyamatait, és ennek itt még nincs vége. Az egészséges zsírok, az esszenciális mikroelemek, a sokféle fehérjeforrás, a rengeteg zöldség és gyümölcs alapvető fontosságú az agyműködésünkhöz. Akkor adjuk meg az agyunknak a legnagyobb esélyt a túlélésre, ha eltávolítunk az étrendünkből mindent, ami mesterséges aromákat, tartósítószereket, adalékanyagokat és stabilizátorokat tartalmaz. Jóllehet mindenféle étrendre találunk példát, ha a lehető legtermészetesebben étkezünk, mindenképp erőre kapunk.

 

 

9. Keresd a kapcsolódást – az értékes kapcsolatokat és a spiritualitást!

Az életednek csak annyi értelme lesz, amennyit te adsz neki, így mikor rátalász a szándékodra és a jelenlétedre, a körülötted élő emberekkel és a tágabb Univerzummal való kapcsolatod ápolása kiemelkedő jelentőséget nyer. Keresd azokat a kapcsolatokat, amelyek szolgálnak téged, jobbá tesznek és előmozdítanak ezen a bolygón – bárhogyan, ahogyan neked fontos. Akik pedig nem így tesznek, azoknak köszönd meg a leckét, és hagyd őket továbbmenni a saját útjukon. Merülj el a spiritualitásodban, az Univerzum mélyebb megértésében és a kozmikus kapcsolat végtelen birodalmában. Találj rá mindarra, ami veled rezonál, magasabb létmódra segít, majd műveld azt.

Forrás: www.foodmatters.com

 

Ajánlott könyvek:

AZ EMBERISÉG
EREJE

HEAL –
A GYÓGYÍTÓ BENNED ÉL

TUDAT
A BELSŐ TEREMTŐ