A testedet jó formában és életerősen akarod tartani. Ahhoz, hogy ezt elérd, két fontos dolgot kell megértened.

1. A tested és az elméd valójában egyetlen egységet alkotnak, egyfajta test-elmét.
2. A test-elméd egy egységet alkot a természettel.

Az elméd és a tested egészsége nem választható el egymástól. Bármi, ami hatással van az elmédre, befolyással lesz a testedre is, és ami hatással van a testedre, meg fogja érinteni az elmédet is. Ezért hivatkozom úgy rád, mint egyetlen test-elmére.

Emellett a környezeted is hatással van rád, és a test-lelkedet ugyanazok a természeti törvények uralják és vezérlik, mint ami a fákat, a hegyeket, a madarakat és a vadállatokat.

Ezért, ha meg akarod érteni, hogyan tudod jó karban tartani a test-elmédet, azt kell felismerned, ahogy a természet működik. Ne a természeti erőket próbáld legyőzni, helyette tanulj meg együttműködni velük.

 

Az elméd befolyása

A természet is egy komplex egész, ami a saját ritmusát követve mozog. Meg kell értened, hogy ugyanígy, a tested és az elméd is egyetlen egészet alkot, amelyben mindkettő hatással van a másikra.

Az ember az egyetlen gondolkodó lény, és ez a képesség lehetővé teszi számára, hogy megismerje és megváltoztassa a világot. Ehhez csupán meg kell hogy szülessen benned a gondolat, és hinned kell benne annyira, hogy meg is valósítsad.

Az összes sikeres embernek, aki megváltoztatta a civilizáció útját ugyanez a története. Ahhoz, hogy a földön járó vagy vízben úszó állatokból kifejlődjenek a madarak, megszámlálhatatlanul sokszáz millió évnyi evolúcióra volt szükség. Azonban a Wright fivérek, akik gyermeki módon hittek az ötletükben, alig húsz év alatt szárnyakat adtak az emberi fajnak. Ez az elme hatalma, amint azt a tapasztalataink demonstrálják és a Határtalan Intelligenciával kapcsolatban álló számtalan próféta szava is megerősíti. Maga Krisztus is azt tanította, hogy „minden lehetséges annak, aki hisz”.

A test-elmédben az elmédnek van magasabb funkciója. A tested egy kiválóan működő gépezet, amit arra alkottak, hogy az elmédet szállítsa és végrehajtsa a parancsait. A jól működő test előfeltétele a jól működő elme.

Természetesen vannak, akiknek a testi képességei korlátozottak. Csak nagy nehézségek árán, vagy akár egyáltalán nem képesek mozogni, látni vagy beszélni. Mégis, az elméjük ereje képessé teszi őket arra, hogy teljes, kreatív életet éljenek. Erre ragyogó példa Helen Keller csakúgy mint Beethoven és Edison, akik mindketten súlyos halláskárosodásban szenvedtek. Franklin Roosevelt alig bírt megállni a saját lábán, mégis képes volt Amerikát az egyik legnagyobb válság és háború idején is vezetni és inspirálni. Bob Dole szenátor karja maradandó károsodást szenvedett a második világháborúban, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy az egyik legbefolyásosabb politikusunkká váljon.

A civilizáció történetében számtalan példát találunk a fizikai korlátaik ellenére hallatlan sikereket elérő emberekre. Ezek a személyek mind kiválóan működő elmével rendelkeztek. A meghatározott cél, a hit, a lelkesedés és a pozitív lelki hozzáállás szárnyain mind messzebbre és messzebbre emelkedtek a korlátaik felett való panaszkodástól, és egészen a ragyogó sikerek magasságaiba szárnyaltak fel. Ezt jelenti az elme befolyása.

 

A félelem ereje

A félelem és a szorongás diszharmonikus, irritált nyugtalanságot keltenek az elmében, ami komoly mentális gondokat okoz, ez pedig súlyos testi betegségekhez vagy akár halálhoz is vezethet. A gyógyító tudományokban is egyre nagyobb figyelmet kap az a tény, hogy számos emberi betegség mentális problémákra vezethető vissza, vagy pedig komolyan súlyosbodik általuk.

A stressz által előidézett betegségek listája hosszú, változatos és egyre nő: elég, ha az allergiára, az asztmára, a bőrbetegségekre, a magas vérnyomásra, a szívproblémákra, a köszvényre, a bélgyulladásra vagy az autoimmun betegségre gondolunk.

Egyes szénanáthában szenvedő személyek már attól tüsszögni és viszketni kezdenek, ha egy vázában aranyvesszőt látnak. Azonban, ha megmondja nekik az ember, hogy az csak művirág, a tünetek azonnal elmúlnak. Ez egy egyszerű példája annak, hogy az elme miként gyakorolhat negatív hatást a testre.

A félelmet hittel és megértéssel kell kicserélned magadban. Ehhez vizsgáljuk meg közelebbről, hogy a félelem miként hat a testi mechanizmusokra.

Az átmeneti, múlékony félelem egy normális és fontos funkció. Ez bír rá, hogy elugorj a közeledő vonat elől és ez óv meg attól, hogy túl közel menj egy szakadékhoz. Mindezt úgy éri el, hogy a figyelmedet – az elmédet – átmenetileg a problémára irányítja. Amint a gond elhárul, ez a fajta rémület is elillan.

A félelem emellett a testi funkciókat is a fenyegetésre fókuszálja. A barlanglakó ősember, aki valamely éjjeli zörejtől megriad, kiváló példa erre. A szív azonnal hevesebben kezd dobogni, a vér az emésztőrendszerből az izmokba áramlik, az izmokban dolgozó véredények kitágulnak, hogy bírják a megnövekedett terhelést, míg a bőrfelület közelében lévők összehúzódnak, hogy sérülés esetén kevesebb legyen a vérveszteség. A hallás kiélesedik, a pupillák kitágulnak, hogy több fény juthasson be rajtuk, az adrenalint termelő mirigy stimuláns-özönt enged szabadjára, hogy harc esetére biztosítsa a szükséges erőt.

Mindez arra készít fel, hogy az illető túlélje a küzdelmet vagy az üldözést. A kialakuló összecsapás felemészti az adrenalint és kimeríti a test többi rendszerét is, így azok visszalépnek a fokozott készenlét állapotából. A vér elhagyja az izmokat és visszatér az emésztő- és más funkciókba.

Ez egy szélsőségesen erőteljes válasz, amelynek a fajunk többmillió éves túlélését köszönheti. Azonban nem arra van kitalálva, hogy a test folyamatosan ebben az állapotban legyen, mivel kizökkenti a szerveket a normális működésükből. Mégis, sokunk valamilyen mértékben napi szinten vagy akár folyamatosan kiváltja, mivel állandó rettegésben él.

 

 

Azon kell dolgozni, hogy kiiktasd ezeknek a félelmeknek a kiváltó okait.

A pénz elvesztésétől való félelem: kialakítottál egy olyan rendszert, ami megőrzi és kamatoztatja a vagyonodat?
A betegségektől való félelem: kértél szakértői tanácsot, és követted azt?
A szerelem elvesztésétől való félelem: tettél annyi erőfeszítést a szerelmed érzéseinek táplálására, mint amennyit egy jól jövedelmező üzleti lehetőség kiaknázására tennél?
A haláltól való félelem: kértél segítséget és tanácsot ahhoz, hogy eljuss abba az állapotba, hogy a félelem helyét átvegye a hit?

A félelmek listájának nincsen vége, ám a pozitív lelki hozzáállás és a jól működő, önmagával és a világgal harmóniában élő elme kialakításához elengedhetetlen, hogy legyőzzük a félelmeinket és a szorongásunkat.

Ha ugyanazok a félelmek és szorongások újra meg újra visszatérnek és szabotálják az erőfeszítéseidet, fordulj megbízható szakemberhez segítségért. Ezzel nem a gyengeségedet ismered el, hanem az érettségedet és az egészségedhez és a meghatározott fő célodhoz való elköteleződésedet fejezed ki. Egy rövid terápia számos boldog év záloga lehet.

Ne feledd, hogy bármi, amit az elméd el tud képzelni és el tud hinni, azt képes megvalósítani is. Talán nem az csúszik el mindig a jégen, aki fél? Ha az elmédben folyamatosan azt ismételgeted, amitől tartasz, akkor könnyebben a szorongásod áldozatául esel. Le kell győznöd a kétségbeesést, mielőtt még az diadalmaskodik feletted.

 

A pozitív lelki hozzáállás

A félelem eltávolításának legjobb módja, ha kicseréled pozitív lelki hozzáállásra.

Emile Coue, a francia pszichológus egy egyszerű, ám rendkívül hatékony formulát ajánl a pozitív lelki hozzáállás kialakítására és az egészséges tudat megőrzésére: „Minden nap, minden szempontból egyre jobban és jobban vagyok.” Ezt a mondatot napközben többször ismételgesd egészen addig, amíg a tudatalatti be nem fogadja és el nem kezdi kiváló egészség formájában megvalósítani.

Ez az önszuggeszció egy egyszerű, ám nagyszerű formája. A hatékonysága azon múlik, hogy mennyire hiszel benne, ám a hit felépítésének a legjobb módja, ha a mondatot a mentális környezeted részévé teszed. Emlékezz vissza, hogy az elmédet nagyban meghatározza a környezete, és ha ezt a közeget a megfelelő gondolatokkal pakolod tele, akkor elkezdesz hinni bennük.

 

A relaxáció ritmusai

A relaxáció lényegét képezi, hogy teljesen megfeledkezel a napi gondokról és az aggodalmakról. Akármilyen vonzóan hangzik, mégis sokan nehezen tudnak ellazulni.

A tudatos elméd kiválasztja, hogy mire koncentráljon, ez a figyelem pedig azt jelenti, hogy az elme minden mást kizár. Nem úgy megy, hogy egyszerűen belehuppansz a fotelbe és kijelented, hogy most relaxálsz, mivel az elméd azonnal kerít valamit, amire fókuszálhat, általában pont azt, amiről szeretnél egy kicsit megfeledkezni. Ki kell választanod valamit a relaxációd tárgyául, amire az elméd összpontosíthat. Ez lehet sárkányeregetés, kertészkedés, regényolvasás, vagy bármi más, amibe bele tudsz merülni.

A tévé és a sarki kocsma azonban nem megfelelőek erre. Válassz különböző érdeklődési köröket, amelyek az elmédet újfajta terekbe röpítik. Az irányított meditáció gyakorlása csodákat tud művelni a mentális erővel. A testmozgásba csodálatos belefeledkezni: nem csupán az elmédet lazítja el, de megerősíti a testedet is.

A nap közben végzett rövid relaxációk feloldják a feszültséget és esélyt adnak a tudatalattidnak, hogy elvégezze a munkát. Olvass el egy újságcikket, hallgass meg egy nyelvleckét, tölts ki egy keresztrejtvényt. Ezek nem haszontalan időtöltések, a relaxáció által tudod kiváló kondícióban tartani az elmédet.

A mentális és a fizikai egészség elválaszthatatlanok egymástól. Nem tudod úgy erősíteni az egyiket, hogy az ne gyakoroljon áldásos hatást a másikra. Az elméd és a tested a kormányos és a hajó, amelyek a vágyott siker felé röpítenek. Tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy megtartsd, megóvd és megvédd őket.

Forrás: www.naphill.org

 

Ajánlott könyvek:

.
Siker

A siker alapelvei könyv

A TELJES GONDOLKODJ
ÉS GAZDAGODJ

ADD EL
MAGAD