A stressz és a szorongás szinte minden harmadik tinédzsert érinti. De vajon ez áll a kamaszkori depresszió, a konfliktusok, vagy a pszichoszomatikus tünetek hátterében? Dr. Regine Galanti pszichológus hiánypótló könyve, az Élet stressz nélkül tinédzsereknek praktikus megoldásokat ajánl a kérdésekre.

 

A serdülőkori szorongás egyre komolyabb méreteket ölt 

Az, hogy serdülőkorban szinte minden gyerek szorong, nem újdonság. “Nehéz kor”, szokták mondani, nem véletlenül, hiszen a gyerekből felnőtté válás brutális agyi, hormonális, fizikai és lelki változásokkal jár, aminek a tudat sokszor csak lohol a nyomában. Ha nem értenénk kamaszainkat, ne lepődjünk meg – sokszor ők sem értik saját magukat. Konfliktusokkal teli énkereső időszak ez, rengeteg kommunikációs félreértéssel, szabálytalan viselkedéssel, megfelelési kényszerrel, érzelmi hullámverésekkel, amik a szülők részéről nagyfokú türelmet, és rengeteg – látszólag viszonzatlan – szeretetet igényelnek. Vajon a kamaszkori szorongásból fakadó konfliktusokat tényleg érdemes elintézni egy kézlegyintéssel? Aligha.

Dr. Regine Galanti nemzetközi hírű pszichológusként a kognitív viselkedésterápiára, valamint a szorongással küzdő tinik és gyermekek támogatására szakosodott. Friss, hiánypótló könyvében eddigi tapasztalatait összefoglalva a kamaszkori konfliktusok leggyakoribb okának, a szorongásnak nyomába ered és ajánl egyszerű, könnyen elsajátítható praktikákat annak leküzdésére.

A jelenség ugyanis az utóbbi években úgy tűnik, egyre komolyabb méreteket ölt. A serdülők felé támasztott, folyamatosan növekvő elvárások az intézmények, a család és a kortársak részéről, a világ szinte követhetetlen gyorsulása és fokozódó kiszámíthatatlansága, a magasodó ingerküszöb és a kényszeres élményhajsza, valamint – nem utolsó sorban – a mindent maga alá temető közösségi média melegágya az online bullyingnak, a mindenekfeletti megfelelési kényszernek, a FOMO-nak (Fear of Missing Out) és a testképzavarnak. 

 

 

Kamaszkori depresszió – nem szabad eljutni idáig

Dr. Galanti már könyve első lapjain leszögezi: a mai tinédzserek között szinte minden harmadik szorongással küzd. Ennek oka természetesen nem csak és kizárólag a kamaszkor. A szakemberek ma már tisztában vannak vele, hogy a szorongást belső (genetikai) és külső (környezeti) tényezők keveréke okozza, ami gyakran öröklődik a családban. A serdülőkori hormonális és agyi változások azonban jelentősen ráerősíthetnek az örökölt és a tanult viselkedési és problémakezelési mintákra, ami együtt akár kamaszkori depresszióba is átfordulhat.

Ne feledjük: a tinik, tűnjenek bármilyen magabiztosnak is, végtelenül kiszolgáltatott helyzetben állnak a gyermekkor és a felnőttkor közötti senkiföldjén, ők sem értve pontosan, mi történik velük. Az “Élet stressz nélkül tinédzsereknek” a kognitív viselkedésterápia és a mindfulness jól bevált praktikáit bevetve fogja kézen őket, megtalálva azt a barátságos, de nem túlzottan közvetlen, tanári tekintélyelvűségtől és a helikopterszülős attitűdöktől mentes hangot, amire ebben a korban leginkább rezonálnak.

A könyvben alkalmazott egyszerű, de hatékony módszerek segítenek új síkra terelni az önmarcangoló gondolatokat, negatív viselkedés-válaszokat és bántó fizikai reakciókat. Az egyszerű kérdéssorok és önértékelési felmérések eligazítanak a bizonytalan helyzetekben, megnevezik a szorongás és az ahhoz kapcsolódó érzelmek kiváltó okait, hogy több mint 30-féle, kognitív viselkedésterápia-alapú eszközt, szorongásoldó stratégiát javasoljanak rájuk.

Dr. Galanti azt tanácsolja olvasóinak: tekintsenek könyvére úgy, mint egy szorongás ellen jól felszerelt, praktikus szerszámosládára, amiben több tucatnyi vizualizációs, légzési, vagy meditációs technika kínál gyors és hatékony megoldást a felmerülő életkori problémákra, vagy a kamaszkori depresszió okozta visszahúzódási körforgás megtörésére.

 

 

Pszichoszomatikus tünetek – vajon leküzdhetők?

A szorongás nemcsak depresszióhoz, hanem komoly pszichoszomatikus tünetekhez is vezethez a torokszorítástól a légszomjon át a folyamatos izomfeszülésig, az emésztési problémáktól az álmatlanságon át a táplálkozási, vagy testképzavarig. A könyv Mindfulness gyakorlatai tudatos meditációs technikákkal, átgondolt és megtervezett táplálkozási tanácsadással, progresszív izomlazítással és ún. “színes”, vagy 5 érzékre ható légzőgyakorlatokkal segítenek a tünetek és a hozzá kapcsolódó  kártékony gondolatok leküzdésében.

Dr. Galanti azonban óva int minden tinit attól, hogy szándékosan ignorálja érzelmeit. Ellenkezőleg! Könyvében nagy hangsúlyt fektet azok pontos megélésére, és ami még ennél is fontosabb: definíciójára. A pontosan definiált érzelmek ugyanis az önértékelési felmérésekhez hasonlóan segítenek nyakon csípni az általuk támasztott hullámverés mögött feltűnő gondolatokat, amik ellen már fel lehet állítani egy megfelelő védekezési mechanizmust. Olyannyira, hogy a negatív gondolatcsapdák egy idő után kikerülhetők lesznek, sőt, pozitvvá automatizálhatók. Hiszen sosem szabad elfeledni: az érzelmek megélése és az arra adott reakció két különböző dolog, és nem szükségszerűen következnek egymásból!

 

 

Kamaszkori konfliktusok leggyakoribb okai: ha kamaszunk nem tud saját maga barátja lenni

Abban a korban, amikor már nem a szülők a gyerek legjobb barátai, a kortársak pedig még nem minden helyzetben tudnak azok lenni, a legnagyobb segítség a kamaszkori konfliktusok ellen, ha a tini megtanul saját maga legjobb barátjává válni. Az Élet stressz nélkül tinédzsereknek erre tesz kísérletet. Természetesen ez a könyv sem tartalmazza a minden felmerülő kamaszkori probléma elleni egzakt válaszokat, de a benne leírt egyszerű és hatékony technikák bármelyik tizenévesnek segítenek belátni: “Ha arra vársz, hogy teljesen készen állj, lehet, hogy sosem kezdesz bele. “

A szerző azonban fokozottan felhívja a figyelmet arra, hogy a könyvben található készségeket és stratégiákat nem elég elolvasni – el is kell sajátítani őket. Az új viselkedési mechanizmusok, gondolatirányítási technikák és problémakezelési módszerek gyakorlása olyan, mint amikor először vesszük fel új cipőnket: kezdetben kicsit szorít, és nem lehetünk biztosak benne, hogy hosszú távon is kényelmes lesz. Időbe telik, mire eléggé lábunkhoz idomul, annyira, hogy valóban komfortosan érezzük magunkat benne – végül pedig észre sem vesszük majd, ha viseljük.

Forrás: Élet stressz nélkül tinédzsereknek

 

Ajánlott könyv: Regine Galanti – ÉLET STRESSZ NÉLKÜL TINÉDZSEREKNEK