Mike Bayer – Mike Coach –  életvezetési tanácsadó, a Dr. Phil Show rendszeres vendége függőségekkel és depresszióval küzdött. Ez vezetett ahhoz a szenvedélyéhez, hogy segítsen másoknak leküzdeni belső fájdalmukat.

Mike Bayer Legjobb önmagad című könyvében gyakorlatok segítségével mutatja meg a tartalmasabb élethez vezető utat.

Mi vezetett a felépülésed során?

Soha nem éreztem, hogy a kezeléseim a „Ki vagy? Milyen értékeket hordozol? Nézzük az életedet ebből a szemszögből!” témakörökre épültek volna. Azonban úgy érzem, ezekkel a kérdésekkel megelőzhető, hogy az ember élete végül mégis félrecsússzon.

Mit értesz „Legjobb önmagad” alatt?

Legjobb önmagunknak nincsenek negatív vonásai. Legjobb énünk egészséges félelemmel bír, nem béklyózza negatív szorongás. Legjobb önvalónkat átjárja a hit és bizalom, és nagyságra hívatott. Számomra az emberek Legjobb énje a valódi énjük. Bármilyen belső szenvedés nem a Legjobb énből származik.

Az életben a helyes iránytű, ha ismerjük legjobb formánkat. Nem a legrosszabb formánk az útmutató – nem is tudom, az hová vezetne.

Azok is képesek kapcsolatba lépni Legjobb énjükkel, akik nagyon önkritikusak, vagy akiknek önértékelési problémáik vannak?

Vannak olyanok, akikkel nem lehet a Legjobb énnel foglalkozni, amíg nem részesültek gyógyszeres vagy más kezelésben. Ezt a könyvemben is hangsúlyozom: „Néhány olvasónak pszichiáterre lesz szüksége.”

 

Mi a kulcs, ami a változás iránti vágytól elvezet a megvalósuláshoz?

Sokszor úgy látom, hogy az emberek változni akarnak, de nem tudják, merre induljanak. Régen dohányoztam. Számomra az volt a kulcs, hogy elhatároztam, mikor, hogyan fogok leszokni, és melyik barátomra számíthatok majd az elvonási tünetek alatt.

Ha kapok egy címet, megkereshetem az odavezető útvonalat. Tehát, a változáshoz vezető egyik kulcs a cél meghatározása és feljegyzése. Fontos, hogy a cél mérhető és időben követhető legyen, valamint prioritássá váljon.

Nem nehéz ezt a munkát egyedül végezni?

Ez az oka annak, hogy – a könyvben szereplő gyakorlatokban – megvizsgáljuk, hogy kik részei a csapatunknak, kik a számon kérő társak és milyen egészséges környezetet teremthetünk magunknak. A könyvet úgy írtam meg, hogy megmutassa, hogyan hozhatunk az életünkbe olyanokat, akik segítenek bennünket utunk során.

A változás érzékeny aspektusa a számonkérés. Lehet egy barát vagy bárki, akinek azt mondjuk: „Kérlek, kérd ezt majd számon rajtam!” Ezután pedig folyamatosan kapcsolatot tartunk egymással.

Említettél néhány összpontosító gyakorlatot a könyvből. Naponta alkalmazol megerősítéseket?

Általában naponta egyszer beszélek magamhoz úgy, hogy a tükörben a szemembe nézek. Mindig akad valami mondanivalóm, például: „Képes vagy rá!” vagy „Jó életet élsz!” Ezek segítenek abban, hogy higgyek magamban.

Milyen egyéb wellness-szokásokat gyakorolsz?

A reggeleim egy rituáléval indulnak.. Meditációs zenét hallgatok, kávézás közben pedig listát készítek arról, amiért hálás vagyok. Este áttekintem a napomat, és megnézem, hogy helyre kell-e hoznom bármit; hogy büszke vagyok-e magamra.

Nagyon fontosnak tartom, hogy kiemeljük, ha büszkék vagyunk magunkra. Meg kellene osztanunk ezt egymással. „Büszke vagy magadra? Hát ez remek!” Arról szól, hogyan villanyozhatunk fel másokat is, ahelyett, hogy leszívnánk az energiájukat. Annyival jobb az élet, ha sikereket kívánunk egymásnak!

Megosztanál még valamit?

Úgy gondolom, hogy függetlenül attól, kik vagyunk, valamennyien megtapasztaltuk, milyen szeretetteli kapcsolatban lenni. Sokszor elég eleinte ebbe az emlékbe kapaszkodni, amikor elindulunk az úton.

2019. május 9.

Forrás: www.hopetocope.com