A lelkesedés olyan hatással van a pozitív lelki beállítottságunkra és a siker felé való előrelépésünkre, akár a benzin egy autó motorjára; ez az üzemanyag, amely előremozdítja a dolgokat.

A derűlátó habitusunkon dolgozva megtanuljuk uralni az elménket. Ugyanezt a kontrollt alkalmazhatjuk a lelkesedésünkre is. Utóbbi folytonosan mentális beállítottságunkat táplálja, ahol a határozott célunk belobbantja, működésbe hozza az alkalmazott hitet és az egyéni kezdeményezést.

 

A lelkesedés erő. A hittel közösen a szerencsétlenséget, hibát és az átmeneti kudarcokat cselekvéssé alakíthatja.

 

Ez a változás attól függ, hogy mennyire vagyunk képesek irányítani a gondolatainkat, mert azok negatívan és pozitívan egyaránt megnyilvánulhatnak. A lelkesedés kontrollálásával bármilyen negatív kifejeződést vagy élményt pozitívvá formálhatunk. 

 

A kontrollálatlan lelkesedés veszélyei

Ahogy már említettem, a lelkesedés olyan, akár az üzemanyag. Megfelelően használva csodás eredményekhez juttathat minket. Ám ha gondatlanul alkalmazzuk, az katasztrófához vezethet. Egyik veszély, hogy a buzgalmunk miatt teljesen kisajátítjuk a beszélgetéseket. Ha mást sem teszünk, mint magunkról beszélünk, az emberek nem fognak ránk figyelni és elfelejtik azt is, ha valami értékeset mondtunk. Nem ajánlják fel a támogatásukat és a tanácsukat, amikor arra szükség lenne. Te sem szereted, ha untatnak, ugye?
Arra is figyelni kell, hogy a lelkesedésünk ne befolyásolja a helyes ítélőképességünket. Ne fedjük fel a tervünket versenytársaink előtt, csak mert azt gondoljuk, hogy az annyira jó. Ha te látod benne az értéket, mások is fogják. Ne rohanj előre, amikor a határozott célod olyan erőforrásokat, körülményeket igényel, amelyek még nem állnak rendelkezésedre.
Ne engedd, hogy a lelkesedés nem a megfelelő dolgokban jusson kifejezésre, mint a rulettkerék vagy a lóverseny. Helyes, ha élvezzük az olyan kikapcsolódásokat, amelyek egyéb előnnyel is járnak, mint a pihentető horgászat vagy az elmét gazdagító olvasás. De ha minden odaadásunkat ezekbe a tevékenységekbe fektetjük, nem marad belőle a fő célunk megvalósításához. Hamarosan nem lesz elegendő forrásunk az egyéb kedvteléseinkre sem.

 

Lelkesedésfokozók

Ha úgy érezzük, hogy a lelkesedésünkre ráférne egy kis segítség – mert a többi alapelven való munkálkodásunk hatására nem kezdett rohamosan növekedni –, néhány egyszerű gyakorlattal rásegíthetünk:

 

Viselkedj energikusan, hogy lelkes legyél

Feleslegesnek tűnik ez a tanács? Pedig nem az. Ignoráljuk, ha egy találkozóra alacsony élénkséggel érkezünk. Magabiztosan fogjunk kezet, határozottan válaszoljunk a kérdésekre, hangsúlyozzuk ötleteink és javaslataink erősségét. Ideális esetben az igyekezet automatikussá teszi ezeket a folyamatokat, de akkor is látni fogjuk a pozitív eredményeket, ha tudatosan kell végrehajtanunk ezeket a lépéseket. Ez majd felfűti a lelkesedésünk tüzét.

 

Vezess Lelkesedésnaplót!

Jegyezd le egy füzetbe, amikor igazán pezsgő vagy. Írd le a körülményeket, amelyek inspiráltak és az adott manifesztációkat, amelyeket a hév hozott. Cselekvésre sarkallt? Megoldottál egy problémát? Meggyőztél valakit valamiről? A füzetedben tarts egy példányt a fő célod leírásáról és az ehhez fűződő tervedről is. Így bármikor kezedbe veheted a könyvedet, amikor a lendületed hanyatlásnak indul. Nemcsak arra fog emlékeztetni, miért kellene erőteljesnek lenned, de azt is látni fogod, milyen eredménye lehet a lelkesedésnek. Ez olyan, mint egy spirál, befelé vagy kifelé is fordulhat, lefelé vagy felfelé is haladhat. Támaszkodj a füzetedre, hogy az izgalmadat a megfelelő irányba segítsd, amikor az összeomlani készül.

 

 

Végezz el egy könnyen megvalósítható feladatot!

A megoldható kihívásokra gondoljunk úgy, mint mankókra. Amikor nem úgy haladunk, ahogy szeretnénk, nem jó döntés ezeket elhanyagolni. Ezek olyan feladatok, amelyeket biztosan gyorsan és jól meg tudunk oldani. Valahogy kapcsolódniuk kell a célunkhoz, így segítve a lelkesedésünk irányítását és kontrollálását. Például tegyük fel, hogy van egy boltod. Többnyire nem az eladótérben vagy, inkább hátulról irányítod a folyamatokat. De még emlékszel mennyire szeretted az eladást. Térj vissza ehhez, állj be eladónak, újítsd meg a lelkesedésed azáltal, hogy visszatérsz a gyökerekhez. Figyelmeztetés: Ha gyakran kell lelkesedésfokozókhoz folyamodnod, valami nincs rendben. Valahol szem elől tévesztetted a határozott célodat, amelyet követtél. Komolyan meg kell vizsgálni a célodhoz vezető tervedet és végiggondolni, hogyan tudod úgy átrendezni, hogy jobban illeszkedjen az ambícióidhoz.

 

A lelkesedés megváltoztatja az életünket

Egy másik ember lelkesedése indított el a siker felé, amelyet elértem. Ez a személy a mostohaanyám volt. Kilenc éves voltam, amikor belépett az életünkbe. Szegénységben éltünk Virginia elmaradottabb részén, de ő jobb életkörülményekhez volt szokva és nem akarta szó nélkül elfogadni a helyzetünket.
Apám a következő szavakkal mutatott be neki: „Ismerd meg a fiút, aki arról ismerszik meg, hogy a legrosszabb e vidéken és talán téged is kövekkel kezd majd dobálni nem később, mint holnap reggel.”
A mostohaanyám odasétált hozzám, felemelte a fejem és a szemembe nézett. Majd az apámra nézett és ezt válaszolta: „Tévedsz. Nem ő a legrosszabb fiú a környéken, hanem a legokosabb, aki még nem talált megfelelő csatornát a benne lévő lelkesedés kifejezésére.”
Ez a kijelentése megalapozta a barátságunkat, amelynek hatására később megszületett, és a világ minden tájára eljutott a Siker Tizenhét Szabálya. Soha senki nem nevezett okosnak. A családom és a szomszédok hatására az elmémben a rossz fiú képe alakult ki magamról, és így nem is tettem ez ellen semmit. A mostohaanyám egy rövidke mondattal megváltoztatta mindezt.
Sok dolgot átalakított. Meggyőzte az apámat, hogy tanuljon fogorvosnak, aki a szakképzést kitűnő eredménnyel végezte el. Elköltöztetett minket a családdal a környék központjába, ahol az apám sikeresen praktizálhatott, és a bátyáimmal pedig jobb oktatásban részesülhettünk. Az apám eleinte ellenállt a törekvéseinek, ám mostohaanyám lelkesedése mindig legyőzte őt.
Amikor tizennégy éves lettem, vett nekem egy használt írógépet és azt mondta, szerinte lehetnék író. Ismertem a lelkesedését, értékeltem is, és láttam, hogy milyen mértékben javította az életminőségünket. Elfogadtam ezt a hitét és elkezdtem a helyi újságoknak írni. Azon a sorsszerű napon is nekik írtam, amikor interjút készítettem Andrew Carnegie-val, és ezzel megkaptam az inspirációt ahhoz, ami az életem munkája lett. A mostohaanyám energiája nemcsak, hogy ilyen lehetőséghez juttatott, de megadta azt az önbizalmat és lelkesedést is, ami a sikerhez szükséges.
Nem én voltam az egyetlen, aki jól járt. Apám lett a város legsikeresebb embere. A testvéreimből és a mostohatestvéreimből orvos, fogorvos, ügyvéd és főiskolai rektor lett. Micsoda ereje van az elszántságnak!

 

 

Amikor ez az erő a határozott cél szolgálatába áll és folyamatosan megújul a hit által, olyan ellenállhatatlan tényezővé válik, amelyet a szegénység és az átmeneti kudarc sem tud legyőzni.

 

Ezzel az erővel bárki felé fordulhatsz, akinek szüksége van rá. Talán ez a legnagyszerűbb, amit a lelkesedéseddel tehetsz. Emeld mások képzelőerejét, inspiráld a kreatív víziójukat, segíts nekik kapcsolódni a Végtelen Intelligenciához.

A lelkesedés kiépítése, demonstrálása és másokkal való megosztása tökéletesen megtestesíti a siker tudománya mögött álló morális szabályokat. Ha a munkádat lelkesedéssel végzed, máris megtetted a szükséges extrát. Olyan sikertudatosságot hozol létre magad körül, amely kétség nélkül jó hatással van másokra. Minél több lelkesedést sugárzol a világba, annál jobban felkészíted magad a sikerre, amit el akarsz érni.

Napoleon Hill 

Forrás: www.naphill.org

Ajánlott könyvek:

.
siker

A siker alapelvei könyv

A TELJES GONDOLKODJ
ÉS GAZDAGODJ

ADD
EL MAGAD