Vizsgáld meg alaposan és őszintén a személyiségedet, íme ehhez Napoleon Hill személyes tanácsai:

 

A komoly szándék

Semmi nem ér fel azzal az erővel, ami akkor buzog fel benned, amikor valóban elkötelezed magad fő életcélod mellett. A célodra irányuló szándékod komolysága – vagy akár a hiánya – oly mélyen beleivódik a szavaidba és a tetteidbe, hogy bárki felismeri azt, amikor lát téged. Ha viszont nem ég benned őszinte lelkesedés, ez azonnal kiviláglik a testbeszédedből, abból, ahogyan társalogsz, s minden egyébből, amit teszel. Tehetsz bármit, buzgólkodhatsz, amennyit csak akarsz, úgysem fogod tudni elpalástolni.

A fejbólintó János jelensége éppen azért az általános megvetés tárgya, mert mindenki felismeri ebben az embertípusban az őszinteség hiányát. Ugyanakkor, ha komoly, őszinte lelkesedés fűt a célodat illetően, az is ugyanilyen látható lesz a külvilág számára. Andrew Carnegie elmesélt nekem egyszer egy esetet, amikor egy új alkalmazottját behívta az irodájába, hogy utasításokkal lássa el egy feladathoz. A férfi végighallgatta, majd nyíltan a szemébe nézve ezt mondta neki:

– Rendben, maga a főnök, azt azonban el kell mondanom, hogy amit kér, jó nagy ráfizetés lesz. És ezt azért merem kijelenteni, mivel az ügyet jóval tüzetesebben megvizsgáltam már, mint ön.

Volt valami az ember magabiztosságában, illetve abban, hogy egyáltalán nem viselkedett sértően, ami végül arra késztette Carnegie-t, hogy elhalassza a döntését, és tovább kutasson a témában. Az illető pedig az a Charles M. Schwab volt, aki később kieszközölte a Carnegie és J. P. Morgan közötti üzletet, amely az U. S. Steel acélüzem alapjait vetette meg. Schwab később maga is megalapította a saját acélüzemét, a Bethlehem Steel cégóriást. És mindez – Schwab üzleti felemelkedése – egyszerűen annak volt köszönhető, hogy őszinte volt mindennel kapcsolatban, amit cselekedett.

Először is légy őszinte önmagaddal. Ha így teszel, azt fogod látni, hogy egyre inkább önmagadra tudsz támaszkodni.

Ha őszinteségre teszel szert az életcélodat illetően, ez erősíteni fogja megnyerő személyiséged minden egyéb aspektusát. Lehet-e jobb belső iránytűd akkor, amikor a személyiséged rugalmasságára van szükséged, mint a jól körülhatárolt fő életcéloddal kapcsolatos őszinte és maradandó elkötelezettség?

 

Hatékony, gyors döntéshozatal

A piszmogó, szöszmötölő mentalitás nem túl népszerű manapság. Ebben a felgyorsult világban azok, akik nem elég gyorsak, nem tudnak lépést tartani a többiekkel.

A sikeres emberek gyorsan és határozottan tudnak dönteni, s csak bosszantják és fárasztják őket azok, akik erre képtelenek. A gyors döntéshozatal egy szokás, amit a pozitív hozzáállásod – mivel jól hat az önmagadba vetett hitedre – nagymértékben támogat.

Szoros összefüggésben áll továbbá a célod iránti őszinte elköteleződéssel: minél inkább meg vagy győződve jól körülhatárolt fő életcélod értékéről, annál gyorsabban ki tudod majd szelektálni az összes fölösleges, zavaró lehetőséget, s kiválasztani azokat, melyek a célod felé visznek. Ha például egy olyan választás előtt állsz, amikor a gyors profit és egy hosszú távú üzleti kapcsolat között kell választanod, a célod iránti őszinte eltökéltséged felhatalmaz arra, hogy gyors döntést tudj hozni.

Szinte minden sarkon ott várnak rád a lehetőségek, viszont gyorsan tovább is állnak. Hiába van meg hozzá a megfelelő látásmódod, hogy felismerd őket – gyors döntés hiányában könnyen tovatűnnek.

 

 

Figyelmesség

A legolcsóbb és legjövedelmezőbb tulajdonság a világon a figyelmesség. Teljesen ingyenes – azt a néhány pillanatot leszámítva, amíg tanújelét adhatjuk e nemes jellemvonásnak. Sajnos egyre inkább kiveszik napjaink életéből, s így az értéke is igencsak megnőtt.

A figyelmesség nem egyéb, mint az a szokás, hogy tiszteljük mások érzéseit minden körülmények között, hogy segítünk a kevésbé szerencséseknek, akár a saját kényelmi zónánkat is elhagyva, s hogy felülemelkedünk az önzés minden létező formáján. Ne keverjük össze azonban a fellengzős udvariaskodást a valódi illendőséggel: a figyelmességgel. Azzal, hogy a megfelelő villát használjuk egy céges ebédnél, egy szemernyit se teszünk azért, hogy kiengeszteljük a vállalati igazgatót, miután sértő és nagyképű módon mi vittük a prímet az egész beszélgetés alatt.

A figyelmesség annak a jele, hogy tudatában vagy önmagadnak, mégpedig pozitív mentális beállítódásodnak köszönhetően, s jól tükrözi céljaid és szándékaid valódi értékét is.

Jól látható, hogy a megnyerő személyiség minden egyes jellemzője egymástól függ és egymást támogatja. Sokat közülük – mint amilyen a megfelelő kézfogás – könnyen el lehet sajátítani, mások viszont rendszeres gyakorlást követelnek a részünkről.

Vizsgáld meg alaposan és őszintén a személyiségedet, s bizonyosodj meg róla, vajon mentes-e minden visszatetsző jellemzőtől. Még a legjobb barátaid sem fognak rávilágítani a személyiségednek azon hiányosságaira, melyek végső soron a nyomorúság, a visszaesések és a kudarcok okai az életedben. Az az idő, amit erre az őszinte önelemzésre fordítasz, busásan megtérül majd, mivel nem csupán önmagadat ismered meg jóval mélyebben, hanem mások személyiségét is jobban látod és megérted majd.

Sose gondold tévesen azt, hogy már mindent megtettél annak érdekében, hogy megnyerő személyiséggé válj. A mérce egyre magasabb: a megnyerő személyiség ismérvei – és nyereségei – folyamatosan fejlődnek, gyarapodnak.

Forrás: www.naphill.org

 

Ajánlott könyvek:

.
Siker

A siker alapelvei könyv

A TELJES GONDOLKODJ
ÉS GAZDAGODJ

ADD EL
MAGAD